bbqproof.nl Recepten Vlees Zomerse stoofpot van de BBQ

Zomerse stoofpot van de BBQ

star_rate
Zomerse stoofpot van de BBQ

Ca. 6 uur

Ingredienten

  • 1,2 kg riblappen

  • 400g krieltjes

  • 125g spekblokjes

  • 30g roomboter

  • 1 flinke rode ui

  • 4 tenen knoflook

  • 1 courgette

  • 2 paprika’s (geel & oranje)

  • 3 takjes rozemarijn

  • 5 takjes tijm

  • 1 takje gekneusde salie

  • 25g peterselie

  • 3 el balsamico azijn

  • 2 runderbouillonblokjes

  • 14 cherry tomaatjes

  • 1,5 liter water

  • Dry rub rundvlees

Zomerse stoofpot van de BBQ

Zomerse stoofpot van de BBQ

Een stoofpot in de zomer? Yep, zo gek is dat niet. Waarom zou je wachten op een koude regenachtige dag als je het gewoon lekker vindt? Dat is ook precies de reden dat ik deze stoof heb gemaakt. Ik had er gewoon zin in haha. Even geen sate of steak maar een heerlijk eenpansgerecht. Top!

Ik hou zelf enorm van stoofpotten. Je bent even druk met het snijwerk maar zodra het in de pan zit hoef je er een paar uur niet naar om te kijken. Chill toch? De receptuur heb ik simpel gehouden. Ik heb gekozen voor groenten met een frisse smaak en ook een mooie kleur. Het is toch leuk dat ook op je bord de zon schijnt! 😉

Voor het maken van de stoofpot hebben wij de Dutch Oven gebruikt. Deze heb je natuurlijk al vaker voorbij zien komen bij bijvoorbeeld onze hertenstoof of sappige gehaktballen. Deze gietijzeren pan kan tegen een stootje en je kan er lekker veel in kwijt. Mooi accessoire dus! Alleen geeft het geen BBQ smaak aan je gerecht. Daarom hebben wij er voor gekozen de riblappen vooraf 1,5 uur te roken. Dit geeft een enorme boost aan de smaak van je stoof. Zeker doen dus!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 90 min.

Zoals gezegd is de voorbereiding veruit het meeste werk van de stoofpot. Laat je hier niet door afschrikken. Je hebt straks meer dan genoeg tijd om te chillen.

Kruid de riblappen met de rundvlees rub en bereid je BBQ voor om te gaan roken op een temperatuur van rond de 110°C.

Leg het vlees op de BBQ en sluit de deksel. We gaan het vlees voor ongeveer 1,5 uur roken. Misschien is het dan nog niet volledig gaar maar dat gebeurt wel tijdens het stoven. Komt dus goed! Tijdens het roken heb je meer dan genoeg tijd om alle groenten en kruiden te snijden.

Bereiding

Ca. 5 uur

Na het roken mag je de BBQ iets opstoken omdat we niet meer indirect gaan grillen. Wij hebben onze kolenbakjes gevuld en deze bijna recht onder de Dutch Oven gezet.

Als de DO heet is bak je de spekjes tot ze lekker krokant zijn. Voeg nu alle groenten samen met de roomboter toe en bak even kort mee.

Zodra de groenten mooi glazig zijn leg je het vlees boven op het bedje van de groenten. Voeg het water, balsamico azijn, bouillonblokjes en de verse kruiden toe en sluit de deksel van de DO èn de BBQ. En dat is alles. Nu heb jij alle tijd om weer even de nieuwe afleveringen van La casa de papel te kijken of een goed boek te lezen.

Na ongeveer 1 aflevering (=45 mins) van die goede serie controleer je even of de stoof niet te hard kookt. Als dit zo wel zo is schuif je de bakjes weg van de DO.

Na 5 uur hebben wij de pan van het vuur gehaald en direct geserveerd. Het vlees is nu zo zacht dat je het met een rietje zou kunnen eten. We verzekeren je dat dit smullen is! Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Riblappen van Meatfish
Weber Master Touch Premium door Weber NL
Dry rub rund door van Beekum Specerijen

Meatfish, van Beekum Specerijen en Weber bedankt. 🙂

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (22)

  1. ik ga dit recept zo direct voor het eerst proberen, ben benieuwd. Maar nu heb ik wel even een vraag over de bereidingstijd. Is de totale bereidingstijd van dit gerecht eerst 1,5 uur roken EN dan 5 uur stoven (dus 6,5 uur in totaal) of horen de eerste 1,5 uur roken ook tot de 5 uur bereidingstijd die genoemd wordt?

    Reactie door Rob op 15-06-2022 om 10:04

    • Hoi Rob, de 5 uur is inclusief het roken. Dan heb je nog 3,5 uur om te stoven, dat moet voldoende zijn. 🙂

      Reactie door Bastiaan op 29-06-2022 om 11:18

  2. Ziet er heerlijk uit.. wil het vrijdag gaan maken alleen vroeg ik me af voor hoeveel personen dit ongeveer is dat kan ik nergens vinden?

    Reactie door Jan op 02-03-2022 om 19:21

    • Hoi Jan, dat hangt af of het grote eters zijn. Wij hebben dit voor 4 personen gemaakt.

      Reactie door Niels op 07-03-2022 om 13:59

  3. Deze stoofschotel zo’n drie weken geleden voor het eerst gemaakt. Heb zowel mijn gezin als mijn buren er een groot plezier mee gedaan Een echte aanrader. Vrijdag ga ik ‘m opnieuw maken als gerecht bij een wijnproeverij. Daarna maar eens op zoek naar nieuwe ideeën voor DO-recepten.

    Reactie door René op 28-09-2021 om 21:18

    • Leuk om te horen René!

      Reactie door Bastiaan op 29-09-2021 om 11:13

  4. Ge-wel-dig. Ik heb je recept iets aangepast naar mijn eigen gevoel, maar geweldig.
    Heb zelf drie laurierblaadjes en tien peperkorrels toegevoegd (we houden van pittig) en i.p.v. balsamico azijn heb ik rodewijn azijn gebruikt.

    Reactie door Wim Kroeskop op 22-08-2021 om 15:29

    • Hey Wim, dank je wel! Wij zijn ook fan. Zo zie je maar dat een stoof ook in de zomer gewoon kan!

      Reactie door Niels op 23-08-2021 om 10:22

  5. Ik houd enorm van stoofpotten en heb het recept van BBQ-proof precies opgevolgd en the Dutch Oven op de BBQ gedaan waarbij ik in het midden een kacheltje heb gevormd met vuurvaste stenen.
    De temperatuur bleef super constant. Het resultaat was fantastisch en het heeft ons heerlijk gesmaakt. De riblappen van Meatfish met de runderrub van Van Beekum is ook goed bevallen.
    Dank voor jullie geweldige recept!

    Reactie door Jan op 02-09-2020 om 13:27

    • Hi Jan, bedankt voor je leuke reactie!

      Reactie door Niels op 02-09-2020 om 18:48

  6. Meer vraagje. Is het misschien niet beter om de groenten wat later bij te d doen. Lijk mij idd dat het erg zacht word. Zeg maar snot.

    Reactie door Michel op 22-07-2020 om 15:17

    • Hi Michel, dat kan je doen. Maar bij ons waren ze zo beetgaar. Wortel heeft echt wel even nodig

      Reactie door Niels op 23-07-2020 om 12:48

  7. ik heb t net klaargemaakt en is die 25 gr peterselie niet een beetje veel en t was na 3.5 uur al gaar en was er nog weinig van de groenten over t is meer een beetje drap geworden. was wel lekker alleen denk ik dat 10 gr peterselie genoeg is en dat t na 2.5 uur al gaar had geweest.
    en welke temperatuur moet je aanhouden?

    Reactie door Jerry op 19-07-2020 om 15:47

    • Hoi Jerry, de verhoudingen kloppen. Temperatuur is moeilijk aan te geven, het gaat erom dat de stoof langzaam stooft. Dus niet al te hoge temperatuur, het moet een klein beetje borrelen. Bij een hoge temperatuur gaat het koken, dit is dus even goed aankijken.

      Reactie door Bastiaan op 20-07-2020 om 07:30

  8. Is dit een recept voor 4 personen?

    Reactie door Yvonne Janmaat op 03-07-2020 om 07:15

    • Jazeker! Of je hebt te maken met grote eters 🙂

      Reactie door Niels op 06-07-2020 om 07:36

  9. Waarvoor is de balsamico azijn ik vind dit niet terug in het recept

    Reactie door Wendy op 28-05-2020 om 08:04

    • Hi Wendy, thanks scherp! Dit doe je bij het rundvlees om het vlees mals te maken (net als bij een normale stoof dat je een scheutje azijn toevoegt).

      Reactie door Niels op 29-05-2020 om 09:25

  10. GEWELDIG RECEPT! Vanmorgen begonnen met dit recept op de kamado. Na een uur of 4 a 5 een heerlijk gerecht op tafel! Voelde me een heuze chef
    Voor herhaling vatbaar. Dank voor het delen van dit recept!

    Groet,
    Jasper

    Reactie door Jasper op 07-05-2020 om 16:09

    • Hi Jasper, kijk aan chef! Thnx.

      Reactie door Bastiaan op 09-05-2020 om 08:37

  11. Geweldig recept, ga ik zeker proberen. Gaan de krieltjes meteen mee in de pan, met de groenten , of bak je die apart en.voeg je ze toe als de stoofpot klaar is?

    Reactie door Marco op 02-09-2019 om 06:18

    • Hi Marco! De krieltjes gaan mee in de pan. Die hoef je niet vooraf te bakken.

      Reactie door Niels op 10-09-2019 om 05:51

Laat een reactie achter

Ca. 6 uur

Benodigdheden

  • 1,2 kg riblappen

  • 400g krieltjes

  • 125g spekblokjes

  • 30g roomboter

  • 1 flinke rode ui

  • 4 tenen knoflook

  • 1 courgette

  • 2 paprika’s (geel & oranje)

  • 3 takjes rozemarijn

  • 5 takjes tijm

  • 1 takje gekneusde salie

  • 25g peterselie

  • 3 el balsamico azijn

  • 2 runderbouillonblokjes

  • 14 cherry tomaatjes

  • 1,5 liter water

  • Dry rub rundvlees

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Zelfgemaakte Saté van de BBQ

Malse kipdij met een smaakvolle marinade; dat is precies wat onze saté het beste omschrijft!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Carpaccio rollade van bavette

Alle smaken van carpaccio opgerold in een bavette!

Bekijk recept play_arrow
Niels Bavettespies met chimichurri

Een stevig spiesje van bavette met een overheerlijke chimichurri

Bekijk recept play_arrow