bbqproof.nl Recepten Vlees Zomerse stoofpot van de BBQ

Zomerse stoofpot van de BBQ

star_rate
Zomerse stoofpot van de BBQ

Ca. 6 uur

Ingredienten

  • 1,2 kg riblappen

  • 400g krieltjes

  • 125g spekblokjes

  • 30g roomboter

  • 1 flinke rode ui

  • 4 tenen knoflook

  • 1 courgette

  • 2 paprika’s (geel & oranje)

  • 3 takjes rozemarijn

  • 5 takjes tijm

  • 1 takje gekneusde salie

  • 25g peterselie

  • 3 el balsamico azijn

  • 2 runderbouillonblokjes

  • 14 cherry tomaatjes

  • 1,5 liter water

  • Dry rub rundvlees

Zomerse stoofpot van de BBQ

Zomerse stoofpot van de BBQ

Een stoofpot in de zomer? Yep, zo gek is dat niet. Waarom zou je wachten op een koude regenachtige dag als je het gewoon lekker vindt? Dat is ook precies de reden dat ik deze stoof heb gemaakt. Ik had er gewoon zin in haha. Even geen sate of steak maar een heerlijk eenpansgerecht. Top!

Ik hou zelf enorm van stoofpotten. Je bent even druk met het snijwerk maar zodra het in de pan zit hoef je er een paar uur niet naar om te kijken. Chill toch? De receptuur heb ik simpel gehouden. Ik heb gekozen voor groenten met een frisse smaak en ook een mooie kleur. Het is toch leuk dat ook op je bord de zon schijnt! 😉

Voor het maken van de stoofpot hebben wij de Dutch Oven gebruikt. Deze heb je natuurlijk al vaker voorbij zien komen bij bijvoorbeeld onze hertenstoof of sappige gehaktballen. Deze gietijzeren pan kan tegen een stootje en je kan er lekker veel in kwijt. Mooi accessoire dus! Alleen geeft het geen BBQ smaak aan je gerecht. Daarom hebben wij er voor gekozen de riblappen vooraf 1,5 uur te roken. Dit geeft een enorme boost aan de smaak van je stoof. Zeker doen dus!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 90 min.

Zoals gezegd is de voorbereiding veruit het meeste werk van de stoofpot. Laat je hier niet door afschrikken. Je hebt straks meer dan genoeg tijd om te chillen.

Kruid de riblappen met de rundvlees rub en bereid je BBQ voor om te gaan roken op een temperatuur van rond de 110°C.

Leg het vlees op de BBQ en sluit de deksel. We gaan het vlees voor ongeveer 1,5 uur roken. Misschien is het dan nog niet volledig gaar maar dat gebeurt wel tijdens het stoven. Komt dus goed! Tijdens het roken heb je meer dan genoeg tijd om alle groenten en kruiden te snijden.

Bereiding

Ca. 5 uur

Na het roken mag je de BBQ iets opstoken omdat we niet meer indirect gaan grillen. Wij hebben onze kolenbakjes gevuld en deze bijna recht onder de Dutch Oven gezet.

Als de DO heet is bak je de spekjes tot ze lekker krokant zijn. Voeg nu alle groenten samen met de roomboter toe en bak even kort mee.

Zodra de groenten mooi glazig zijn leg je het vlees boven op het bedje van de groenten. Voeg het water, balsamico azijn, bouillonblokjes en de verse kruiden toe en sluit de deksel van de DO èn de BBQ. En dat is alles. Nu heb jij alle tijd om weer even de nieuwe afleveringen van La casa de papel te kijken of een goed boek te lezen.

Na ongeveer 1 aflevering (=45 mins) van die goede serie controleer je even of de stoof niet te hard kookt. Als dit zo wel zo is schuif je de bakjes weg van de DO.

Na 5 uur hebben wij de pan van het vuur gehaald en direct geserveerd. Het vlees is nu zo zacht dat je het met een rietje zou kunnen eten. We verzekeren je dat dit smullen is! Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Riblappen van Meatfish
Weber Master Touch Premium door Weber NL
Dry rub rund door van Beekum Specerijen

Meatfish, van Beekum Specerijen en Weber bedankt. 🙂

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (6)

  1. Waarvoor is de balsamico azijn ik vind dit niet terug in het recept

    Reactie door Wendy op 28-05-2020 om 08:04

    • Hi Wendy, thanks scherp! Dit doe je bij het rundvlees om het vlees mals te maken (net als bij een normale stoof dat je een scheutje azijn toevoegt).

      Reactie door Niels op 29-05-2020 om 09:25

  2. GEWELDIG RECEPT! Vanmorgen begonnen met dit recept op de kamado. Na een uur of 4 a 5 een heerlijk gerecht op tafel! Voelde me een heuze chef
    Voor herhaling vatbaar. Dank voor het delen van dit recept!

    Groet,
    Jasper

    Reactie door Jasper op 07-05-2020 om 16:09

    • Hi Jasper, kijk aan chef! Thnx.

      Reactie door Bastiaan op 09-05-2020 om 08:37

  3. Geweldig recept, ga ik zeker proberen. Gaan de krieltjes meteen mee in de pan, met de groenten , of bak je die apart en.voeg je ze toe als de stoofpot klaar is?

    Reactie door Marco op 02-09-2019 om 06:18

    • Hi Marco! De krieltjes gaan mee in de pan. Die hoef je niet vooraf te bakken.

      Reactie door Niels op 10-09-2019 om 05:51

Laat een reactie achter

Ca. 6 uur

Benodigdheden

  • 1,2 kg riblappen

  • 400g krieltjes

  • 125g spekblokjes

  • 30g roomboter

  • 1 flinke rode ui

  • 4 tenen knoflook

  • 1 courgette

  • 2 paprika’s (geel & oranje)

  • 3 takjes rozemarijn

  • 5 takjes tijm

  • 1 takje gekneusde salie

  • 25g peterselie

  • 3 el balsamico azijn

  • 2 runderbouillonblokjes

  • 14 cherry tomaatjes

  • 1,5 liter water

  • Dry rub rundvlees

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Quesadillas met pulled pork

Lekker knapperige maispannenkoekjes met pulled pork. Smullen maar!

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten

La vita e bella! Helemaal met deze sappige Italiaanse burgers!

Bekijk recept play_arrow
Niels Pulled pork met honing en Whiskey

Oef! Een procureur geïnjecteerd met honing en whiskey! Do we need to say more?

Bekijk recept play_arrow