bbqproof.nl Recepten Vlees Gehaktbal van de BBQ – Guilty pleasure van BBQproof

Gehaktbal van de BBQ – Guilty pleasure van BBQproof

star_rate
Gehaktbal van de BBQ – Guilty pleasure van BBQproof

Ca. 60 min.

Ingredienten

    • 3 boefjes

    • 200g riblap gehakt

    • 100g speklap

    • 6 verse bolletjes

    • 2 eieren

    • 1 rode peper

    • 1 knoflookteen

    • 2 eetlepels mosterd

    • 20g paneermeel

    • Peper (naar smaak)

    • Zout (naar smaak)

    • Handje bieslook

    • 100g roomboter

Gehaktbal van de BBQ – Guilty pleasure van BBQproof

Gehaktbal van de BBQ – Guilty pleasure van BBQproof

Een gehaktbal van de BBQ!? Jazeker! Dit is echt een gerecht uit de categorie ‘Guilty pleasures’ van BBQproof. Want het is toch gewoon super lekker om een balletje gehakt rechtstreeks uit het vet op een vers bolletje te eten met een dikke laag saus. Het water loopt je direct in de mond haha.

Dit recept is ontstaan tijdens een brainstorm sessie voor de wintermaanden. We hadden een dag geprikt om te gaan BBQ-en maar hadden nog geen lunch bedacht. Aangezien we net een Dutch Oven hadden gekregen kwam al snel het idee om hier iets mee te gaan doen. Bastiaan kwam uit het niets met het idee voor een ‘broodje bal’. Nou, ik stuiter altijd wel als het om BBQ gerechten gaat maar nu was Dr. Snuggles er niks bij!

De gehaktbal
Een bal gehakt van alleen rundergehakt kan soms wat droog worden. Om onze bal enorm smeuïg te krijgen hebben wij daarom een speklap toegevoegd (uiteraard gemalen :)). Op deze manier hebben we dus eigenlijk zelf een soort half-om-half gehakt gemaakt.
Het leuke van een gehaktbal is de vrijheid die je hebt als het gaat om de ingrediënten. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Wij zijn dit keer voor een traditioneel balletje gegaan met een beetje pit door het toevoegen van een rode peper. Wij vinden dit heel lekker, maar je hoeft dit natuurlijk niet te doen.

Wat ook ideaal is aan het maken van gehaktballen in de DO is het gemak. Je legt de ballen in de boter en de BBQ doet verder het werk. Af en toe even draaien en binnen no time heb je heerlijk verse gehaktballen op je bord!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 15 min.

Snijd de knoflook, rode peper en bieslook fijn. Als je een vleesmolen hebt (zoals Bastiaan) vries je de riblappen en speklap even kort in. Het vlees is hierdoor makkelijker te malen. Maal nu het licht bevroren vlees en meng goed door elkaar. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe aan je gehakt. Als je géén vleesmolen hebt (zoals Niels) meng je het (voorgemalen)gehakt met alle ingrediënten tot je een mooi glad mengsel hebt. Vorm met je hand mooie ballen. Wij hebben het formaat van een flinke mandarijn aangehouden.

Het mooie gehakt

Voeg de eieren en kruiden toe

En vorm mooie ballen

Bereiding

Ca. 45 min.

Bereid de BBQ voor op een temperatuur van ongeveer 170°C. Zorg dat je kolenbakjes in het midden van de BBQ staan (direct). Plaats nu de DO midden in de BBQ. Smelt de roomboter en doe, als de boter volledig gesmolten is, de ballen voorzichtig in de pan.

Sluit de deksel en wacht voor ongeveer 10 minuten. Na 10 minuten draai je de ballen voorzichtig om zodat de andere kanten ook prachtig bruin kunnen worden. Schuif nu je kolenbakjes naar de zijkant om een indirecte zone te creëren. Hiermee voorkom je dat de gehaktballen verbranden. Snijd alvast je bolletjes open en bepaal welke sausjes je bij je niet-normaal-lekkere ballen wilt serveren. Wij hebben gekozen voor satésaus en mosterd. Dit is overigens niet te versmaden! Na ongeveer 45 minuten waren onze ballen klaar. Beleg de broodjes rijkelijk met het gehakt en serveer direct. Eet smakelijk!

Disclaimer.
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
Master-Touch GBS Limited Edition door Weber Nederland
Gourmet BBQ System – Dutch Oven door Weber Nederland

Leg de gehaktballen in de boter

Eet smakelijk!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (2)

  1. Vandaag de Gehaktbal van de Bbq geprobeerd en was heel lekker dat vond de rest ook.
    Deze blijft erin zeiden ze .

    Reactie door Jeroen op 08-12-2018 om 17:30

    • Hoi Jeroen, wat leuk om te horen! Wij zijn ook fan. 🙂

      Reactie door Bastiaan op 12-12-2018 om 08:56

Laat een reactie achter

Ca. 60 min.

Benodigdheden

    • 3 boefjes

    • 200g riblap gehakt

    • 100g speklap

    • 6 verse bolletjes

    • 2 eieren

    • 1 rode peper

    • 1 knoflookteen

    • 2 eetlepels mosterd

    • 20g paneermeel

    • Peper (naar smaak)

    • Zout (naar smaak)

    • Handje bieslook

    • 100g roomboter

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Bavettespies met chimichurri

Een stevig spiesje van bavette met een overheerlijke chimichurri

Bekijk recept play_arrow
Niels Zelfgemaakte Saté van de BBQ

Malse kipdij met een smaakvolle marinade; dat is precies wat onze saté het beste omschrijft!

Bekijk recept play_arrow
Niels Broodje pulled pork

Pulled pork, wie kent het niet? Een van de bekendste BBQ gerechten van dit moment!

Bekijk recept play_arrow