bbqproof.nl Blog REVIEW: lamsvlees pakket van Texelse boeren

REVIEW: lamsvlees pakket van Texelse boeren

star_rate
REVIEW: lamsvlees pakket van Texelse boeren

REVIEW: lamsvlees pakket van Texelse boeren

Eerlijk vlees, wij houden er van. Je zou denken dat wij als echte barbecueërs onbeperkte vlees eters zijn. Op zich zit daar ook wel een kern van waarheid in. Wij werken echter niet met ‘random’ vlees. Een stukje achtergrond vinden wij wel degelijk belangrijk. Toen het bedrijf Grutto ons benaderde om hun producten te testen hoefden wij ook niet lang na te denken. Grutto is het bedrijf achter de site: koopeenkoe.nl. Op deze site kan je allerlei producten direct bij de boer bestellen. Daarnaast worden de dieren pas geslacht zodra deze volledig zijn verkocht. Dit fenomeen noem je ‘crowdbutching’. Eerlijker en transparanter ga je het niet vinden!

In deze review richten wij ons op het Texels lamsvlees pakket. Dit is het nieuwste pakket van koopeenkoe.nl. We vertellen verderop waarom dit zo’n bijzonder pakket is!

Crowdbutching?

Het fenomeen crowdbutching bestaat nog niet heel lang. Het is in 2014 bedacht om een tegengeluid te geven naar de retail waar de traceerbaarheid vaak beperkt was. Bij crowdbutching wordt het dier pas geslacht zodra hij volledig is verkocht. Er gaat dus niks verloren en het volledige dier wordt benut. Daarnaast weet je precies bij welke boer en op welke boerderij het dier is opgegroeid. Alles is dus volledig transparant. Zodra je de bestelling heb geplaatst is het dus wel even wachten totdat het volledige dier is verkocht. Je ziet zelfs het lotnummer (gele plaatje in z’n oor) van het dier op de site staan.

Naast koopeenkoe.nl zijn er inmiddels vergelijkbare initiatieven opgestart met kip, kalkoen, varken, geit en hert (vanuit de Oostvaarders plassen!). Ook hierbij geldt dat de dieren pas worden geslacht zodra het complete dier is verkocht. Dit alles van lokale boeren en dus volledig traceerbaar. Het nieuwste pakket is dus met lamsvlees. En niet zomaar Lamsvlees. Het komt namelijk rechtstreeks van Texel!

Waarom Texelse schapen?

Wat veel mensen niet weten is dat de Texelse schapen ‘wereldberoemd’ zijn en ontzettend belangrijk voor het eiland. Het bekende Texelse landschap met de natuurlijke afzettingen van hagen is zo gemaakt om het de schapen zo goed mogelijk te geven. Jaarlijks komen er honderdduizenden mensen naar Texel om dit mooie landschap te bekijken. Hier wordt dan ook gelijk een bezoekje gebracht aan het befaamde schapenmuseum. Dat is toch enig!

Echter is door de corona crisis het toerisme naar Texel sterk verminderd. Hierdoor is de verkoop van het (h)eerlijke Texels lamsvlees ook gedaald (uiteraard particuliere verkoop maar nog meer de horeca). Daarnaast is er een enorm (goedkoop) aanbod uit Nieuw Zeeland wat er voor zorgt dat lokale boeren hun producten moeilijk kwijt kunnen. Het vlees van de andere kant van de wereld halen is dan ook niet echt duurzaam en eerlijk als je het ons vraagt. Wij zijn dus voor lokaal vlees! 🙂

Hoe werkt het en wat zit er in het pakket?

Van Koopeenkoe.nl hebben wij het Texels lamsvlees pakket gekregen. In dit pakket vind je ruim 3 kilo aan mooi vers lamsvlees. Hieronder staat opgesomd wat je sowieso krijgt. De ‘luxe’ onderdelen zijn vast maar je kan zelf bepalen hoeveel van de gemalen producten je wilt ontvangen.

Nadat je het lam besteld hebt krijg je een bevestiging met daarin de melding, dat het lam pas geslacht wordt wanneer deze volledig verkocht is. Wij hadden geluk want dat was een dag later. Gelijk kregen we weer een mail met daarin de naam van de Boer en het lotnummer van het lam. Vanaf dat moment is het 2 weken wachten voordat het lam geslacht wordt. Verser gaat het niet worden. Uiteindelijk hebben wij na 13 dagen het pakket ontvangen. Het vlees wordt vers geleverd (vanuit een koelauto) in een grote doos en is afzonderlijk verpakt. Je kan het dus ook perfect invriezen.

Lamsrack
Misschien wel het bekendste onderdeel van het lam: de lamsrack. Het is een mager stukje vlees maar botermals en smaakvol. Lamsrack heeft weinig nodig, een beetje peper en zout is voldoende. Mocht je wel los willen gaan kan je hem ook bedekken met een smaakvolle kruidenkorst. Dat is echt een feestje!

Lamszadelkotelet
De lamszadel vind je in de rug van het lam (duh). Het is het meest luxe deel van het lam. In de lamszadel zit de lamshaas en lamsfilet, de meest malse stukken vlees die je ooit hebt geproefd. In het pakket is de zadel al geportioneerd in koteletjes. Marineer even kort met wat olie en knoflook. Super lekker!

Lams gigot (bout met been)
De lamsbout of schouder is een mooi stuk vlees om low en slow te garen. Lekker met rozemarijn, tijm en knoflook. Het been geeft ook nog extra smaak af. Dubbel feest dus! De bout in het pakket is al in plakken gesneden. Het kan dus direct de pan in.

Lamshoarma
Shoarma zoals het bedoeld is, van lamsvlees dus! Lekker kort en heftig grillen en serveren met knoflooksaus in een pita broodje. Nom nom nom.

Lamsburgers
Broodje lamsburger iemand? Mooie dikke burgers gemaakt van gekruid lamsgehakt. Lekker met een frisse knoflook yoghurt mayonaise.

Lams merquezworst
Een merquez worst vindt zijn oorsprong in de Noord Afrikaanse keuken. Het lamsvlees wordt gekruid met harissa om er daarna een lekker worstje van te maken. En wat maak je met een lekker gekruid worstje? Yep hotdogs natuurlijk! Lekker met gebakken uitjes en verse cheddar!

Lamsgehakt
Met lamsgehakt kan je ook veel kanten op. Denk aan onze beroemde lamsballetjes met harissa of de Libanese lamsgehakt balletjes.

Al met al een behoorlijk compleet pakket, je kan er dus ontzettend veel kanten mee op. Het complete pakket is genoeg voor 12 maaltijden met lamsvlees. Behoorlijk wat dus!

Disclaimer

Deze review is gemaakt in samenwerking met Grutto, het bedrijf achter onder andere koopeenkoe.nl.

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Nieuwste recepten

Bastiaan Babi ketjap pulled pork

Dompel je onder in de typische Indonesische keuken met dit babi ketjap recept .

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Andere Blogs

star_rate
Review: de Weber Summit Kamado

Wij hebben de nieuwste Weber houtskoolgrill voor jou getest!

Bekijk Review play_arrow
Review | De elektrische BBQ: SEVO Smart Control GT

Lees alles over de SEVO Smart Control GT Electrische BBQ!

Bekijk Review play_arrow
Review: de Weber Grilling Hub en Connect App

Met dit apparaat en app kan jij altijd en overal de lekkerste gerechten maken.

Bekijk Review play_arrow