Lamsballetjes met harissa
ca. 120 min.
Ingredienten
5 Vrienden
Lamsschouder van ongeveer 750 gram of 600 gram lamsgehakt (voor ca. 20 balletjes)
1,5 tl zeezout
Harissa*
*Je kan zoveel harissa toevoegen als je zelf wilt. Wij hebben alle harissa die wij gemaakt hebben toegevoegd aan het gehakt.
Lamsballetjes met harissa
Lamsballetjes met harissa, wat een ontdekking. Ze zijn mals, sappig en wat een heerlijke smaakcombinatie. Ik kwam op het idee voor deze gehaktballetjes dankzij de Bakkerszonen (Broodcafe/bakkerij in Amsterdam). De Bakkerszonen hebben namelijk een lamsbroodje in hun assortiment en je raadt het al: dat broodje smaakt naar meer! Het is eigenlijk een variant op het bekende saucijzenbroodje alleen dan gevuld met lamsvlees en harissa.
Lamsgehakt van de schouder
Voor de gehaktballetjes hebben wij lamsschouder gebruikt omdat dit stuk van het lam veel vet bevat. We hebben juist voor een stuk met veel vet gekozen omdat lamsvlees van zichzelf mager is. Het vet zorgt namelijk voor een mals en sappig gehaktballetje en dat is wat we willen! Als je zelf geen vleesmolen hebt, kan je natuurlijk ook gewoon lamsgehakt gebruiken. Ga je net zoals wij zelf gehakt draaien, houdt er dan rekening mee dat er een bot in de lamsschouder zit.
De saus: harissa
Dankzij het lamsbroodje bij de bakker weet ik nu wat harissa is. Ik had er namelijk nog nooit van gehoord. Maar harissa is een soort sambal die veel in Noord-Afrikaanse landen gegeten wordt. Je kan harissa ook gewoon in de supermarkt kopen. Alleen is de structuur in deze potjes erg fijn. Voor dit gerecht is het lekkerder als je een grove structuur hebt. Overigens is een saus zelf vers maken altijd lekkerder! Dankzij wat proeven, testen en wat tips van de Bakkerszonen hebben we de harissa gemaakt op basis van paprika. Normaal gesproken wordt de harissa vooral op basis van pepers gemaakt, alleen willen we niet dat de pittigheid gaat overheersen.
Wij hebben de harissa gemaakt in een Dutch Oven maar je kan de saus ook perfect maken op het fornuis. Het recept voor de harissa kan je hier lezen. Let op, de saus moet 2 uur opstaan!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 75 min.
Meng het gehakt losjes met een vork met de afgekoelde harissa. Maak van het mengsel kleine balletjes (ca. 25/30 gr.) en laat deze ongeveer een uur opstijven in de koelkast.
Maak in de tussentijd de BBQ gereed voor indirect grillen op 200 graden.

Lamsgehakt met de harissa
Bereiding
Ca. 45 min.
Als de barbecue op temperatuur is leggen we de lamsgehaktballetjes in de indirect zone. Zoals je op de foto kan zien hebben wij de warmte bron in het midden geplaatst. Zo krijgen alle gehaktballetjes precies dezelfde garing. Sluit voorzichtig de barbecue en controleer na ong. 30 minuten de kerntemperatuur. Wanneer de lamsballetjes een kerntemperatuur van 58 graden hebben bereikt kan de deksel van de bbq. Als laatste grillen we de balletjes nog even direct boven het hete houtskool, houd hiervoor ongeveer 1 minuut per kant aan.
Eet smakelijk!

Lamsballetjes indirect

Eet smakelijk!
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Lamsrack met groene Italiaanse kruidenkorst
Een heerlijk mals lamsrack met een kruidenkorst van verse groene kruiden!

Kalfsentrecote met salsa verde
Kalf, het meest veelzijdige stukje vlees, Kalf!

Libanese lamsgehaktballetjes
Sappig lamsgehakt met pittige kruiden, heerlijk voor bij de borrel
Nog geen berichten
Laat een reactie achter