Zeeuws spek

Zeeuws spek klaar!

Zeeuws spek. Typisch zo’n gerecht of snack die je zeer regelmatig op een verjaardag of borrel voorgeschoteld krijgt. En dan hoef je nog geen eens in Zeeland te zijn. Zelfs in Spakenburg komt het op menig partijtje tevoorschijn en vindt het gretig aftrek.

Ook ik heb er goede herinneringen aan. Bij moeders een bakkie doen en de geur van het Zeeuws spek al in de keuken ruiken. Het liefst sla je dan de cake over en val je gelijk aan. Dat is niet voor niks, want het is super lekker. En dat is precies de reden dat wij dit gerecht hebben gemaakt; proberen de nostalgie te herbeleven maar dan door een bereiding op de BBQ. Waar wacht je dus op?! Ga naar de slager voor een prachtig stuk buikspek (zonder zwoerd) en doe het zelf!

Bij het bepalen van de receptuur hadden Bastiaan en ik enige discussie. Het world wide web staat namelijk vol met verschillende recepturen voor het Zeeuwse spek. Dit maakte het voor ons best lastig welke we nou gingen volgen. Uiteindelijk zijn we op de ‘goddelijke variant’ van de site ‘Culy’ gekomen. Dit recept maakte overigens zijn naam zeker waar.


Benodigdheden

– 6 personen (of 4 als je met smulpapen te maken hebt)
– 1 kg buikspek zonder zwoerd
– 2 eetlepels grove mosterd
– 2 eetlepels dijonmosterd
– 6 eetlepels ketjap manis
– 1 eetlepel paprika poeder
– 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
– 2 tenen knoflook
– 2 kleine uien
– 30 gram suiker
– 1 zak met ziplock
– Rookhout (chunks)
Ingrediënten Zeeuws spek


Voorbereiding (ca. 22 uur)

Laat je niet afschrikken door de lange voorbereidingstijd! Dit stelt helemaal niks voor. Snijd de uitjes en knoflook fijn en meng dit samen met de overige ingrediënten tot je een gladde marinade krijgt. Doe dit in een zak die je goed af kan sluiten (zip lock). Snijd nu de vetkap van het buikspek voorzichtig kruislings in. We snijden het vet in omdat dit anders tijdens de bereiding krom zal trekken en dat willen we natuurlijk niet. Pas hierbij op dat je het vlees niet raakt!

Zeeuws spek in de marinade
Zeeuws spek insnijden

Doe nu het buikspek in de zak en wrijf de marinade rustig in het vlees. Leg het vlees vervolgens in de koelkast om lekker te marineren. That’s it, niet meer aan komen nu en geduldig wachten!

Bereidingswijze (ca. 1 uur)

Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Je hebt nu alle tijd om je BBQ voor te bereiden op een temperatuur van ongeveer 150 graden. We gaan het spek indirect grillen dus je hebt ruimte om een lekbak in je BBQ te zetten. Want ondanks dat je wat overtollige marinade er af haalt, zal het vlees toch gaan lekken. Als je de temperatuur van de BBQ onder controle hebt, leg je het vlees voorzichtig boven de lekbak.

Zeeuws spek indirect net er op

Sluit je kerntemperatuurmeter aan, leg wat rookhout op de kolen (chunks hebben onze voorkeur!), sluit de deksel en pak eventueel een goed boek. Je hoeft niet continu bij het vlees te blijven maar het is wel belangrijk dat de temperatuur redelijk stabiel blijft, geen grote schommelingen dus.
Zeeuws spek indirect
Zeeuws spek indirect

Als het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 75°C mag het van de BBQ. Open het deksel en aanschouw je heerlijk gekarameliseerde buikspek. Bij het zien van de goudbruine kleur schieten de tranen van geluk je in de ogen. Nu wacht je nog 1 erg belangrijke taak: het vlees laten rusten. Pak het vlees in in aluminiumfolie en laat het rusten voor ongeveer 15 minuten. Snijd vervolgens dunne plakjes en serveer het Zeeuws spek warm aan je gasten (of smikkel zelf op natuurlijk). Eet smakelijk!
Zeeuws spek klaar!

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>