Warm gerookte zalm

Zalm_opdebbq_WP

 
Gerookte vis. Bijna iedereen in Spakenburg is er mee groot geworden. Naast dat het op feestjes en partijen altijd gretig aftrek vindt, maak je er helemaal de blits mee als je het zelf bereidt op de BBQ! Deze klassieker kan dan ook niet ontbreken in je BBQproof-portfolio. Zoals jullie weten hebben we al vaker een visje gerookt op de BBQ, namelijk de zeebaars. Nu is dit gerecht niet helemaal hetzelfde omdat in het geval van de zeebaars de vis eerst werd gerookt en daarna werd gegrild. In het geval van de zalm wordt de vis enkel gegaard door een combinatie van de temperatuur en rook.

Let wel, er zijn tientallen manieren om zalm te roken, en deze zijn allemaal de beste. Wij gebruiken de volgende manier omdat we het super lekker vinden (en lekker makkelijk)!


Benodigdheden

– 4 zalmliefhebbers
– 1 zalmzijde met huid (of in ons geval 2 stukken van 600 gram)
– Geweekt rookhout (in ons geval eiken)
– Zout
– Peper
– Citroen & rode bes kruidenmix (Verstegen)


Bereidingswijze

Voordat de zalm de BBQ op gaat controleer je eerst of er nog graten in de vis zitten. Het is natuurlijk zonde als iemand er nog eentje tegenkomt bij het eten. Je kan dit makkelijk controleren door met je platte hand vanaf de staart tot de kop van de filet zachtjes te drukken. Vraag anders je visboer dit te doen, scheelt weer.

Zalm_zout_WP

Zouten van de zalm

Zalm_peper_WP

Peper en kruidenmix over de zalm

Als de controle-ronde er op zit gaan we de vis zouten. Ook hier zijn verschillende manieren voor, denk bijvoorbeeld aan een pekelbad. Wij gebruiken enkel zout om de vis mee op smaak te brengen. Smeer de filet flink in met het zout en leg deze vervolgens weer in de koelkast om in te trekken. We hebben nu alle tijd om de BBQ gereed te maken voor het roken. Bij roken heb je geen hoge temperatuur nodig dus doe rustig aan met de kolen of briketten. Een paar stukjes is meer dan genoeg want we gaan werken met een temperatuur van rond de 95 graden. Voordat de zalm op de barbecue gaat, bestrooien we de zalm nog rijkelijk met peper en de kruidenmix.

Zodra de BBQ op temperatuur is leg je de zalm op de indirecte kant van de BBQ met de huidkant naar beneden. Dit voorkomt dat de vis aan het rooster blijft plakken. Wacht nog even met het toevoegen van het geweekte rookhout, want we willen de zalm eerst drogen. Na een minuut of 10 leg je het eerste handje rookhout direct op de kolen en sluit je de deksel. Houd de temperatuur goed in de gaten, deze willen we echt rond de 90-95 graden houden.Β De eiwitten in de zalm gaan namelijk stollen als de temperatuur te hoog is (witte substantie die uit de zalm treedt). Dan wordt hij ook droog en dat willen we zekerΒ niet!

Lekker aan het roken!

 

Als je ziet dat er geen rook meer uit de BBQ komt, til je voorzichtig de deksel op en voeg je weer wat hout toe. Omdat wij 2 kleinere stukken vis hadden was de zalm na een uur klaar. Mocht je twijfelen of de vis klaar is, kan je de kerntemperatuur even checken. De vis is klaar als deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 50 graden (dit staat gelijk aan (‘medium’)). Strooi naar smaak nog wat peper op de zalm en serveer deze op een vers afgebakken broodje. Eet smakelijk!

Zalm_gerookt3_WP

2 reacties op “Warm gerookte zalm”

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>