Tomahawk steak

Tomahawk getrancheerd

De tomahawk steak. Ik durf wel te beweren dat dit een van de lekkerste en meest robuuste stukken vlees van het rund is. Een prachtige rib-eye met de volledige rib er nog aan; mijn BBQ-hartje begint daar wel sneller van te kloppen. Ondanks dat we zo ook een stukje natuurkunde gaan behandelen tijdens de voorbereiding, is de bereiding van de tomahawk zelf echt een fluitje van een cent. Ik zou zeggen: lees het recept, bestel en bereid een mooie tomahawk steak en geniet!

Is BBQ dan toch (rocket)science?

Afgelopen april waren Bastiaan en ik uitgenodigd bij een BBQ block party in Dieren (Gelderland). Naast het lekkere weer en de prachtige locatie ging het natuurlijk om het bereiden van waanzinnige gerechten en het delen van ervaringen. Super leuk! Het feestje werd onder andere gehost door Eric Gephart, een bekende Amerikaanse BBQ chef. Hij is dan ook de man die ons introduceerde in de wondere wereld van natuurkunde vs. grillen!

Het betoog van Eric begon met de volgende legendarische woorden: ‘white, red and brown, that’s the way we throw it down’. De kleuren staan voor de verschillende stappen die je kan nemen om tot ‘de lekkerste steak ever’ te komen. Wit staat voor zout. Zout zorgt er voor dat er osmose op treedt (wajooo dat klinkt vet interessant op de buurtbbq!). Dat wil zeggen: het vocht wordt uit het vlees onttrokken en verzacht de smaak van het zout. Door het vocht wat uit je vlees is gekomen blijft de rode kleur (red), oftewel je eigen rub (denk aan paprikapoeder, cayenne peper etc.), goed hechten aan je vlees. Doordat de natuur altijd op zoek is naar balans, zal door de kruiding het vocht weer in het vlees trekken waarbij het de smaken (zout + rub) mee naar binnen neemt. De laatste stap is de kleur bruin, welke staat voor suiker (al dan niet gekarameliseerd). Naast de zoete touch zorgt de suiker ook voor een lekkere ‘bark’, oftewel een lekker korstje op je vlees.

Tomahawk insmeren met zout
Tomahawk insmeren met suiker
Tomahawk insmeren met suiker

En dat is alles! Het resultaat zal je verbazen, het is echt een enorme smaakexplosie in je mond.


Benodigdheden

– 1 tomahawk steak van +/- 1 kg
– 3 el. paprikapoeder
– 1/4 el. Chilipoeder
– 4 el. zout
– 4 el. suiker (wij hebben rietsuiker gebruikt)


Voorbereiding

ca. 30 minuten
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Strooi vervolgens het zout op het vlees en druk het zacht aan. Na ongeveer 10 minuten zie je dat er vocht uit het vlees is gekomen. Strooi nu je ‘rode’ kruiden mengsel over het vlees en masseer het in voorzichtig in. Na ongeveer 15 minuten zijn de kruiden voldoende in het vlees getrokken en kan je verder met de laatste stap. We strooien de suiker over het vlees en laten het voor vijf minuten rusten. Nu ben je klaar om te grillen!


Bereiding

ca. 20 minuten inclusief rusten
We gaan de tomahawk steak grillen op gematigde temperatuur (+/- 160°C). Zodra je BBQ op temperatuur is leg je de steak voorzichtig op de indirecte kant van de BBQ. Sluit voorzichtig het deksel en wacht totdat de steak een temperatuur heeft bereikt van 50°C. Als je vlees 50°C als kerntemperatuur heeft haal je het even van de BBQ.

Tomahawk indirect

Stook nu je BBQ op om direct te grillen (de kolen zijn heet genoeg als je je hand niet langer dan 1 seconden er boven kan houden). Leg het vlees nu direct boven de kolen zodat de suikers kun werk kunnen doen (karamelliseren!). Let op dat je het vlees niet zwart blakert, dat is zonde. Bij ons duurde het zo’n 30 seconden per kant om het vlees krokant te krijgen. Je weet niet wat je ziet en ruikt als de steak mooi wordt gegrild. Onze hartjes begonnen direct sneller te kloppen!
Kolen voorbereiden voor direct
Direct grillen tomahawk

Je wilt het liefst direct aanvallen als het vlees van de BBQ komt maar het is bij zo’n groot stuk vlees enorm belangrijk om het te laten rusten. Doe dit bij een tomahawk van 1 kilo dan ook zeker 15 minuten.
Rusten Tomahawk
Tomahawk getrancheerd

Snijd vervolgens dunne plakjes en laat je overweldigen door de fantastische smaak! Eet smakelijk!

3 reacties op “Tomahawk steak”

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>