• Filter berichten

star_rate

Vis van de BBQ

star_rate
Vis van de BBQ

Alles wat je moet weten om vis op de BBQ te bereiden

Vis is zeer geschikt voor de BBQ. Iedereen heeft wel eens vis bereid in de oven of in een pan. Waarom dan niet de BBQ proberen? Als rasechte Spakenburgers maken wij graag vis klaar. Daar zijn wij trots op. Het is in het begin wel even wennen maar we beloven je dat je het na het lezen van deze pagina snel onder de knie krijgt! Op deze pagina geven we jou de belangrijkste informatie voor het bereiden van vis op de BBQ.

Dorade gegrild op de BBQ

1. Goede vis

Net als met kip en andere vlees- of vissoorten is het belangrijk een betrouwbare leverancier te kiezen. Het is natuurlijk van belang dat je met verse producten werkt. Verse vis herken je aan de geur en kleur. Verse vis stinkt niet maar ruikt naar de zee (wild gevangen vis althans). Als vis wat ouder is krijgt het de typische lucht en dat is niet heel smakelijk.

Qua kleur is het wel wat lastiger omdat elke vis z’n eigen kleur vlees heeft maar zodra het vlees mooi glanst en glad aan voelt is het over het algemeen goed te doen. Bij hele vissen check je of de schubben mooi glimmen, de kieuwen helder rood er uit zien en of de ogen glanzen. Doffe ogen wijzen er op dat de vis al wat ouder is.

Goede vis gaat overigens niet alleen maar over kwaliteit. Wij vinden duurzaamheid ook belangrijk. Wij kiezen daarom voor vis met een keurmerk. Bij wild gevangen vis is dit het MSC keurmerk en bij gekweekte vis het ASC keurmerk. Kijk voor meer informatie op de sites van deze organisaties.

2. De lekkerste vissoorten voor de BBQ

Je hebt honderden soorten vis. Wij hebben deze niet allemaal al geprobeerd op de BBQ. Maar wij weten wel dat veel vissoorten op dezelfde manier bereid kunnen worden. Hieronder vind je de volgens ons absolute toppers voor op de grill.

Zalm
Duh! Zalm hoort absoluut in dit rijtje thuis. Wij zijn er dan ook gek op. Het is niet voor niets dat deze vis ook vaak op feestjes bij ons wordt gemaakt. Lekker gerookt met een stuk vers brood. Top!

Zeebaars
Dit is een van de meest bekende vissoorten voor op ‘vakantie’. Je kan het bijvoorbeeld eten als hele vis met lekkere groenten in de buik of grillen als filet. Beide manieren zijn werelds. De smaak van zeebaars is zoet met een zilte touche. Heerlijk! Overigens is een dorade ook super alternatief!

Tonijn
Een vis die je net als een steak bakt? Dan heb je het natuurlijk over tonijn. Prachtig rood vlees wat je net als rundvlees rood mag eten. Wij hebben variant gemarineerd in soja en kort gegrild op hoge temperatuur. Super lekker!

Kabeljauw
Kabeljauw hoor je niet vaak bij vissoorten die je bereidt op de BBQ. Dat snappen we best. Als de vis te gaar is valt het uit elkaar en dat is natuurlijk zonde. Maar wat dacht je van kibbeling? Wij hebben kabeljauw gepaneerd en indirect gegrild. Dit is een echte allemansvriend, net als de variant uit het vet.

gebakken vis van de BBQ met sausZeewolf op de BBQ met spek

3. Vis bereiden op de BBQ

Hieronder leggen we jou de lekkerste technieken op een simpele manier uit.

Grillen
Grillen van vis(filet) op de BBQ kan best lastig zijn. Als je niet oppast ligt het zachte visvlees zo tussen je kolen. De truc zit hem in de temperatuur. Gril niet te heet. Als je een te hoge temperatuur hebt blijft de vis plakken en serveer je een hoopje ellende op je bord. Wij grillen vis meestal op een temperatuur van rond de 150°C. Tip 2: begin indirect en grill je vis eventueel af, liever niet andersom.

Roken
Wie houdt er nou niet van een stukje gerookte vis? De bekendste soort is natuurlijk zalm maar ook makreel is niet meer weg te denken door de gezonde vetten in deze soorten. Belangrijk bij het roken van vis (maar ook vlees) is de temperatuur. Deze moet rond de 100°C liggen. Anders gaar je de vis te snel en zullen de eiwitten uit het vlees treden. Hierdoor wordt het droog en dat wil je natuurlijk niet.

Stoven
Je kan vis heel makkelijk stoven op de BBQ. Het voordeel van deze methode is je niet per se een BBQ moet hebben die je af moet sluiten. Je pakt de vis namelijk in aluminiumfolie en creeërt daarmee je eigen oven. Heerlijk met wat verse kruiden en groenten!

Zoutkorst
Een hele mooie en lekkere manier om vis te garen in een zoutkorst. In een mengsel van zout en eiwit maak je een soort oven. De vis stoof je op deze manier in een afgesloten ruimte. Super leuk om eens gedaan te hebben! En het is ook erg lekker. Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid zout. Hier proef je vrijwel niks van terug. Het is handig om een hele vis inclusief huid te gebruiken zoals een zeebaars, snapper of dorade.

4. De perfecte garing

Omdat vis zo enorm veelzijdig is, kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om kerntemperaturen die horen bij de verschillende technieken. Bekijk daarom hier een handige temperatuur tabel die die jouw helpt bij de perfecte garing van vis op de BBQ!

5. De lekkerste vis recepten van de BBQ

Bekijk hier onze vis recepten van de BBQ.

Pulled zalm op de camping

Onze favorieten

Warm gerookte zalm
Bastiaan

Alles wat je moet weten om vis op de BBQ te bereiden Vis ...

Bekijk recept play_arrow
Zeebaars gerookt & gegrild
Bastiaan

Alles wat je moet weten om vis op de BBQ te bereiden Vis ...

Bekijk recept play_arrow
Gegrilde tonijn met wasabimayonaise
Bastiaan

Alles wat je moet weten om vis op de BBQ te bereiden Vis ...

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen