• Filter berichten

star_rate

Varkensvlees van de BBQ

star_rate
Varkensvlees van de BBQ

Alles wat je moet weten om varkensvlees te bereiden op de BBQ

Varkensvlees is net als rundvlees of kip zeer geschikt voor de BBQ. Een van de bekendste BBQ gerechten zijn natuurlijk spareribs. Drie keer raden waar die vandaan komen! Maar het varken heeft veel meer heerlijke onderdelen waar je de lekkerste gerechten mee kan maken op de BBQ. Op deze pagina geven we jou de belangrijkste informatie voor tijdens het bereiden van varkensvlees op de BBQ.

Master touch premium spareribs

1. Goed varkensvlees

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar haal je vlees of vis bij een betrouwbare leverancier. Wij vinden het belangrijk te weten waar onze producten vandaan komen. Hier komt dus vertrouwen bij kijken. Goed varkensvlees heeft een mooi roze kleur en heeft een neutrale geur. Als je een vlees hebt wat vacuüm verpakt is laat het dan na openen even wasemen en ruik daarna pas. Anders trek je misschien voorbarige conclusies.

Net als bij rundvlees bevat varkensvlees soms wat vet. Laat dit bij een bereiding op de BBQ vooral zitten. Bij grillen op hoge temperatuur zal het vet namelijk smelten en lekker krokant worden. Bij langere bereidingen op lage temperatuur smelt het vet ook en geeft het smaak af aan het vlees.

2. De lekkerste onderdelen van het varken voor de BBQ

Steaks
Ook het varken heeft fantastische steaks. De bekendste zijn denk ik wel de karbonades. Deze zitten op verschillende plekken van het varken maar zijn absoluut heerlijk. Onthoud dat je een goede karbonade (denk aan hoofdstuk 1: betrouwbare leverancier) best rosé mag eten. Hetzelfde geldt voor tournedos gesneden van de varkenshaas. Het doodzonde om een varkenshaas compleet droog te bakken. Dat is letterlijk niet te eten.

Ribs
Binnen de BBQ scene het bekendste varkensvlees. Elke BBQ fanaat heeft wel zijn eigen favoriete rib recept. Wij hebben inmiddels verschillende recepten online staan en vinden ons zelf inmiddels behoorlijk ervaren. Hierbij geldt: hoe vaker je het maakt, hoe makkelijk het wordt. Vooral als je eenmaal de temperatuur onder controle hebt is het echt een eitje.

Gemalen varkensvlees
Gehakt van varkensvlees is behoorlijk vet. Wij gebruiken dit dan ook meestal om bijvoorbeeld rundergehakt wat te vetter te maken (zie ons recept voor gehaktballen). Als je burgers maakt van alleen varkensgehakt houd er dan rekening mee dat je sneller vlammen kan krijgen door het smeltende vet.

Low en slow
Het varken heeft verschillende onderdelen die perfect geschikt zijn voor low& slow bereidingen. Het bekendst is natuurlijk de procureur, die gebruikt wordt voor pulled pork. Dit is voor de beginnende barbecueër een behoorlijke stap maar geloof ons, procureur is een vergevingsgezind stuk vlees. Het is behoorlijk vet en kan daardoor tegen een stootje.

Een andere bekende is natuurlijk de ham. Hoe lekker is een broodje met langzaam gegaarde achterham met wat honing mosterd. Ai ai ai, het water loopt me in de mond.

En wat dacht je van buikspek….?

Prachtig gegaard buikspek

3. Varkensvlees bereiden op de BBQ

De verschillende bereidingswijzen voor varkensvlees hebben ook allemaal hun eigen techniek. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Hieronder leggen we jou de lekkerste technieken op een simpele manier uit.

Roken
Varkensvlees is perfect om te roken. Zorg wel dat je de temperatuur in de BBQ rond de 100°C kunt houden. Als de temperatuur te hoog wordt wordt het resultaat vaak te droog en dat wil je niet natuurlijk. Bij het bereiden van bijvoorbeeld een procureur kan je er ook voor kiezen om je vlees te injecteren met een extra smaak. Denk bijvoorbeeld aan een mengsel van whiskey en honing. Dan krijg je een resultaat waar je het na een paar jaar nog steeds over hebt!

Grillen
Bij het grillen op hoge temperatuur is het belangrijk de kerntemperatuur in de gaten te houden. Te lang gegrild varkensvlees is niet lekker. Een dikke karbonade of mooie varkenshaas mag (of eigenlijk moet) je rosé eten. Dan blijft het heerlijk mals en smaakvol.

4. De perfecte garing

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar een steak van varkensvlees moet je rosé eten. Wil je informatie over de perfecte kerntemperaturen van varkensvlees? Check dan deze handige tabel.

5. De lekkerste varkensvlees recepten van de BBQ

Bekijk hier onze lekkerste varkensvlees recepten van de BBQ.

Heerlijk sappige Pork belly burnt ends

Onze favorieten

De klassieke 3-2-1 Spareribs
Bastiaan

Alles wat je moet weten om varkensvlees te bereiden op de BBQ Varkensvlees ...

Bekijk recept play_arrow
Pulled pork met honing en Whiskey
Bastiaan

Alles wat je moet weten om varkensvlees te bereiden op de BBQ Varkensvlees ...

Bekijk recept play_arrow
Zeeuws spek
Bastiaan

Alles wat je moet weten om varkensvlees te bereiden op de BBQ Varkensvlees ...

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen