• Filter berichten

star_rate

Rundvlees van de BBQ

star_rate
Rundvlees van de BBQ

Alles wat je moet weten om rundlvees op de BBQ te bereiden

Rundvlees is net als kip zeer geschikt voor de BBQ. Wie zegt er nou nee tegen een goed gegrilde steak of sappige shortrib? Bijna alle onderdelen van het rund zijn dan ook te gebruiken voor heerlijke BBQ gerechten. Op deze pagina geven we jou de belangrijkste informatie voor tijdens het bereiden van rundvlees op de BBQ.

Super lekkere tomahawksteak

1. Goed rundvlees

Net als met kip en andere vlees- of vissoorten is het belangrijk een betrouwbare leverancier te kiezen. Het is natuurlijk van belang dat je met verse producten werkt. Controleer het rundvlees op rare donkere plekken. Let op! Puur rundvlees reageert als het wat langer met zuurstof in aanraking is gekomen. Het wordt dan bruin. Als het vlees na langere tijd zonder verpakking nog steeds mooi rood is mag je er van uit gaan dat er iets aan toe is gevoegd. Een beetje bruinkleuring is dus helemaal niet erg, graag zelfs!

Het is afhankelijk voor je bereidingstechniek maar over het algemeen is vet zeer wenselijk bij het bereiden van rundvlees. Vet geeft namelijk smaak aan je product. Laat het dus vooral zitten als je lekker gaat grillen. Mocht je een stoofpot maken of bijvoorbeeld shortribs mag je het vet wel weg halen. Doe dit met beleid en ga niet als een malle met je vlees aan de slag. Een beetje trimmen is prima.

2. De lekkerste onderdelen van het rund voor de BBQ

Rundvlees heeft verschillende verschijningen; je kan er behoorlijk veel kanten mee op! Van complete ribroasts tot aan een lekkere steak, rund is net als kip behoorlijk veelzijdig.

Steaks
Misschien wel de bekendste verschijning. Bij rundvlees denkt vrijwel iedereen aan een biefstuk. Deze benaming wordt dan ook te pas en te onpas gebruikt voor steaks. Kortom, malse stukken vlees die je kort grilt tot de perfecte kerntemperatuur. Wij eten een steak het liefst medium rare, denk aan een temperatuur van rond de 52°C. Op deze manier blijft het vlees lekker sappig en proef je echt rund. Ga alsjeblieft niet hoger dan 56°C. Daarna wordt het echt een schoenzool.

Ribroasts
De koning onder de ribroasts is natuurlijk de cote de boeuf. Dit waanzinnige stuk vind je bij de voorste vijf ribben van het rund en is eigenlijk de rib-eye met het bot er nog aan. Wij zijn hier echt fan van. Het fijne aan een ribroast is dat je een groot stuk vlees langzaam gaart en er dus veel mensen tegelijk mee kunt bedienen. Super handig voor bijvoorbeeld het Kerstmenu dus!

Rosbief bereid op de BBQ

Stoofvlees
Stoofvlees komt meestal van spieren die het rund vaak heeft gebruikt. Deze zijn over het algemeen wat taaier om als steak te bakken maar wel enorm smaakvol. Het beste is dan om het vlees te stoven. Lekker op een bedje van verse groenten en een smaakvolle rode wijn als extra smaakmaker. Ideaal stoofvlees is riblap en sucade.

Ribs
Wat minder bekend dan die van het varken zijn de ‘spareribs van het rund’ oftewel shortribs. Je moet het aandurven om hier aan te beginnen maar eenmaal geprobeerd is het direct een favoriet van iedereen. Het vlees van de shortrib heeft lang de tijd nodig om perfect gegaard te worden. Denk dan aan een uur of 9 bij een temperatuur van rond de 110°C.

Gemalen rundvlees
Wie rundvlees zegt denkt natuurlijk aan ‘flame grilled beef burgers’! Wij in ieder geval wel! Als je rundvlees gebruikt voor een burger neem dan wel een stuk wat wat vet heeft. Dit zorgt namelijk voor een lekker sappig eindresultaat. Wij gebruiken zelf altijd gemalen riblappen. Deze hebben een vet-vlees verhouding van ongeveer 20/80 wat perfect is voor een burger.

3. Rundvlees bereiden op de BBQ

De verschillende bereidingswijzen voor rundvlees vergen ook allemaal hun eigen techniek. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Hieronder leggen we jou de lekkerste technieken op een simpele manier uit.

Roken
Roken doe je eigenlijk altijd op een relatief lage temperatuur van rond de 110°C. Tijdens het roken krijgt het vet in het vlees de tijd om langzaam te smelten en door het vlees te trekken. Een perfect stuk rundvlees is natuurlijk de shortrib. Dit machtige vlees heeft lang de tijd nodig om te garen maar door de rook wordt dit echt een feestje. Als je vlees rookt hoef je dit in principe niet langer te doen dan 3 uur. Daarna is de buitenkant te droog om nog meer rook op te nemen. Voor het roken gebruiken wij over het algemeen mesquite. Deze houtsoort geeft een mooie rookring aan het vlees en geeft een subtiele doch stevige smaak.

Grillen
Grillen is leuk! Wij houden er enorm van om mooie rib eyes of entrecotes op een heet rooster boven de kolen te grillen. Het geluid alleen al is gaaf. En als je dan zo’n lekkere steak tot in de perfectie hebt gegaard wordt het alleen maar leuker! Bij het direct grillen van vlees is het slim om vooraf te zouten. Hierdoor krijgt je steak een lekker krokant korstje. Gebruik liever geen peper vooraf. Als dat verbrandt wordt het enorm bitter en dat is natuurlijk zonde.

Je kan ook grotere stukken vlees grillen. Dit doe je op een gematigde temperatuur van rond de 150°C en in eerste instantie weg van de directe hitte. Dit noem je de reverse sear methode. Met deze techniek krijg je een mooie egale garing van het machtige stuk vlees.

Stoven
Wat is de herfst of winter zonder een lekkere stoof. Mooi stoofvlees is natuurlijk de riblap maar ook sukade wordt hier vaak voor gebruikt. Let op! Sukade kan ook als steak worden gegrild, dan het het een flat iron steak. De zeen wordt dan verwijderd. Aanradertje! Maar even terug naar de stoof. Een goede stoof is natuurlijk geweldig. Lekker makkelijk ook om alles in een pan te doen en lekker te laten pruttelen. Wij hebben een lekkere variant gemaakt waarbij we de riblappen eerst hebben gerookt. Toppertje voor alle seizoenen!

4. De perfecte garing

Omdat rundvlees zo enorm veelzijdig is, kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om kerntemperaturen die horen bij de verschillende technieken. Wij hebben daarom een handige temperatuur tabel gemaakt die jouw helpt bij de perfect garing van rund! Je bent namelijk een rund als je met rundvlees stunt!

5. De lekkerste vlees recepten van de BBQ

Bekijk hier al onze rundvlees recepten van de BBQ. Voor elk eetmoment kan je wel een recept vinden. Of het nu voor een borrel/snack, voorgerecht of hoofdgerecht is. De lekkerste recepten vlees recepten vind je op deze pagina.

Onze favorieten

Carpaccio rollade van bavette
Bastiaan

Alles wat je moet weten om rundlvees op de BBQ te bereiden Rundvlees ...

Bekijk recept play_arrow
Gegrilde tomahawk steak
Bastiaan

Alles wat je moet weten om rundlvees op de BBQ te bereiden Rundvlees ...

Bekijk recept play_arrow
Côte de Boeuf
Bastiaan

Alles wat je moet weten om rundlvees op de BBQ te bereiden Rundvlees ...

Bekijk recept play_arrow
Gegrilde Entrecote
Bastiaan

Alles wat je moet weten om rundlvees op de BBQ te bereiden Rundvlees ...

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen