• Filter berichten

star_rate

Kip van de BBQ

star_rate
Kip van de BBQ

Alles wat je moet weten om kip op de BBQ te bereiden

Kip wordt niet voor niets het ‘meest veelzijdige stukje vlees’ genoemd. Je kan werkelijk alle kanten op met kip. De belangrijkste reden hiervoor is dat kip een vrij neutrale smaak heeft en je dus eigenlijk niet kan zeggen dat je het niet lust. Je kunt het namelijk zelf de smaak geven die je wilt. Op deze pagina geven we jou de belangrijkste informatie voor tijdens het bereiden van kip op de BBQ.

Roadkill chicken

1. Verse kip

Er zijn verschillende punten belangrijk bij het bereiden van kip op de BBQ. Om te beginnen versheid. Deze lijkt natuurlijk voor de hand liggend maar we willen benadrukken dat je alleen met verse kipproducten werkt. Haal je producten bij een betrouwbare leverancier en gebruik je zintuigen om te oordelen of je er mee wilt werken. Ruik, voel en kijk of de kip er goed uit ziet. Vertrouw je het niet? Haal het dan ergens anders.

Het volgende punt ligt ook voor hand: hygiëne. Het is natuurlijk altijd belangrijk schoon en netjes te werken bij jouw BBQ. Kip (en ook varken) heeft echter wat extra aandacht nodig. Deze kan namelijk de salmonella bacterie bevatten waar je erg ziek van kunt worden. Houd je producten dus goed gekoeld en gebruik de messen en snijplank alleen voor kip en niet voor andere producten. Maak je BBQ tang dus ook even schoon nadat je de rauwe kip op de barbecue gelegd hebt. Bij een temperatuur hoger dan 70°C gaat de salmonella bacterie echter dood. Daarom is het belangrijk de kip goed te garen en dus niet rosé te serveren!

Tot slot vinden wij het ook belangrijk dat we met goede kip werken. Dat betekent dus geen kilo knallers maar kip die een leuker leven heeft gehad. Je betaalt iets meer maar dit betaalt zich uit op je bord.

2. Kip bereiden op de BBQ

Kip lijkt wel geboren voor de BBQ. Je kan er echt alle kanten mee op. Je kan een hele kip gebruiken voor bijvoorbeeld een bierkip of spatchcock chicken. Het voordeel bij een hele kip op de BBQ is dat de huid het vlees beschermt en zorgt dat het vlees enorm sappig blijft. Alle vetten en sappen blijven dus in het vlees waardoor je de meest malse kip ooit krijgt. Maar natuurlijk hoef je niet alleen maar een hele kip te gebruiken.

Ook de onderdelen los zijn heerlijk als deze van het BBQ rooster komen. Denk aan de gerookte kippenvleugels en kippenboutjes maar eigenlijk is kipdij onze favoriet. Dit vlees is wat vetter dan de borstfilet en daardoor enorm smaakvol. Wij hebben hier dan ook heerlijke recepten mee gemaakt waarbij de kipdijfilet op een podium geplaatst wordt. Denk hierbij aan echte kipsate, waanzinnig sappige pulled chicken en kipnuggets zoals je deze nog nooit gegeten hebt.

sticky wings van de grill

3. De ideale garing voor kip

Zoals je van ons weet houden wij van zekerheid, meten is weten. Het is zonde als je kip droog wordt, gebruik daarom altijd een kernthermometer. Je hoort vaak om je heen dat kipfilet niet geschikt is voor de BBQ omdat deze snel droog wordt. Wij vinden dat onzin. Als je kipfilet goed bereid en deze gaart tot een kerntemperatuur van 72°C dan zal deze heerlijk sappig zijn. Vind je dat nog lastig dan kan je uiteraard eens starten met het bereiden van kippendij, kippenvleugels of een kippenbout. Deze kan wel tegen een stootje en zal niet snel uitdrogen. We vinden het zelfs lekkerder als deze wat langer op de BBQ ligt.

Gegrilde kippenvleugels van de BBQ

4. Manieren om kip klaar te maken op de BBQ

Omdat je met kip alle kanten op kunt qua gerechten zijn er ook verschillende technieken mogelijk om jouw kip super lekker te maken.

Bierkip
De bekendste manier om een kip te bereiden, bovenop een blikje bier. Een beercan chicken maken is natuurlijk erg leuk en deze klassieker moet je een keer gemaakt hebben. Wij hebben ook een video gemaakt waarin we een beercan chicken maken. Deze kan je hier bekijken.

Gevlinderde kip
Gevlinderde kip of ook wel spatchcock chicken genoemd is een super mooie manier om een hele kip op de BBQ te bereiden. Je knipt de ruggengraat van de kip en hierdoor kan je de kip plat leggen op je rooster. Wij zijn fan van deze manier, omdat je de kip zo kan neerleggen dat de poten en dij dichtbij het houtskool ligt en de borst juist verder weg. Zo krijgt elk stuk van de kip de ideale garing. Het vlinderen van een kip is erg makkelijk. Bekijk deze video waarin we het laten zien.

Roken
Zeg je BBQ, zeg je roken. Kip is ook zeer geschikt om te roken. Iedereen kent wel de gerookte kipfilet in de supermarkt. Deze is vaak wat aan de droge kant volgens ons, jammer! Maar als je zelf je kipfilet rookt wordt hij enorm sappig. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om de kip te injecteren om deze extra smaak te geven. Of je nou een hele kip rookt of alleen de vleugels of dijfilet, een beetje rook maakt het vlees een stuk lekkerder volgens ons.

Grillen
Kip kan je ook perfect grillen. Vooral de iets vettere onderdelen als de kipdij en vleugels worden super mals en sappig als je deze boven het houtskool grilt. Denk ook aan de huid van de kip. Hoe lekker is het als je deze krokant gebakken op de bord krijgt?!

Stoven
Kip kan je ook prima stoven op de BBQ. Hier heb je wel een extra accessoire voor nodig; de Dutch Oven. In deze gietijzeren pan kan je dan bijvoorbeeld pulled chicken maken! Je maakt dan eigenlijk van jouw BBQ een verlengstuk van je keuken. Hoe leuk!

Rotisserie
De rotisserie is ideaal voor een hele kip of kippendij. De kip blijft lekker ronddraaien en zo druipt de marinade en vleessappen lekker over de kip heen. Alsof je bij de poelier thuis bent!

5. De lekkerste kip recepten van de BBQ

Bekijk hier al onze heerlijke kip recepten. Er staat vast wel wat lekkers tussen!

Kip teriyaki hapje van de gasbbq

Kip teriyaki hapje van de gasbbq

Onze favorieten

Cherrycoke Chicken Wings
Bastiaan

Alles wat je moet weten om kip op de BBQ te bereiden Kip ...

Bekijk recept play_arrow
Zelfgemaakte Saté van de BBQ
Bastiaan

Alles wat je moet weten om kip op de BBQ te bereiden Kip ...

Bekijk recept play_arrow
Sticky mango-limoenkip op het spit
Bastiaan

Alles wat je moet weten om kip op de BBQ te bereiden Kip ...

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen