Een stoofschotel met hertenwang – Helemaal wild!

Hertenstoof klaar
Het einde van het jaar staat vaak in het teken van stoofschotels. Zo ook bij BBQproof! Dat is natuurlijk niet zo gek want wat is er nou lekkerder dan op een regenachtige dag een grote pan op de BBQ te zetten met daarin heerlijk verse producten. Een paar uur rustig laten stoven en smullen maar!

Een BBQ is niet alleen geschikt voor het roken of grillen van mooie producten. Met bepaalde accessoires verander je jouw BBQ in een ouderwetse braadpan. Ideaal voor heerlijke stoofpotten. Toen wij onze nieuwe Weber kregen zat daar ook een gietijzeren Dutch Oven bij. Met zo’n accessoire begint het gelijk te kriebelen; je wilt direct de BBQ aansteken en aan de slag! En zo gezegd, zo gedaan!

Wat voor vlees past er nou het beste in een stoofschotel hoor ik je denken? In een stoofschotel doe je vrijwel altijd vlees wat een lange bereidingstijd heeft zoals runderriblappen. Maar wild is ook zeer geschikt en laat dat nu volop beschikbaar zijn! Wij hebben gekozen voor hertenwang; deze prachtige stukjes vlees hebben hard gewerkt (herten zijn herkauwers ;)) en zijn dus zeker geschikt voor in een winterse stoofschotel.

Ons recept is gebaseerd op dit recept. Maar in plaats van wild zwijn hebben wij hertenwang gebruikt, een verrassende variatie!


Ingrediënten

– 500g hertenwang (Kan je hier bestellen)
– 1 winterpeen
– 4 rode uien
– 3 laurierblaadjes
– 2 tenen knoflook
– 125g spekreepjes
– 8g jeneverbessen
– 80g roomboter
– Olijfolie
– 750 ml Speciaal bier (donker)
– Extra vocht* (bier en/of water) indien nodig.
Ingrediënten stoof met hertenwang
*Wij hebben uiteindelijk nog 750 ml. extra toegevoegd maar doe dit nog niet vooraf!


Voorbereiding

ca. 10 minuten
Qua voorbereiding is het enkel wat snij werk. Snijd de peen en uien in grove stukken en maak de knoflook schoon en snijd deze fijn.

Wortels snijden voor stoof
Uien snijden voor stoof


Bereiding

ca. 150 minuten
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op gematigde temperatuur (+/- 180°C). We gaan namelijk eerst de hertenwangen grillen (net zoals je je stoofvlees aan bakt in een pan). Gril de wangen voor ongeveer 3 minuten per kant. Haal het vlees van het vuur en leg even apart. Verplaats nu de kolen naar de zijkanten zodat je een indirecte zone krijgt in het midden van je BBQ. Wij hebben hiervoor de kolenrekjes gebruikt, deze kan je eenvoudig verplaatsen (zie de foto’s).

Kolen direct voor stoof
Hertenwang grillen

Kolen indirect voor stoof
Kolen indirect voor stoof

Zet de Dutch Oven in het midden van de BBQ. Stop de roomboter in de pan en bak hierin de spekreepjes. Voeg vervolgens de gesneden ui, knoflook en wortel toe en bak deze even kort mee. Vervolgens voeg je de jeneverbessen en laurierblaadjes toe en roer deze door je mengsel. Wanner de ui glazig is geworden mag de hertenwang erbij en giet je het bier (wij hadden een fles van 750 ml.) bij het mengsel. Deksel op de pan en klaar! Pak een goed boek en kijk een leuke serie want nu is het geduld hebben!

Aanfruiten groenten hertenstoof
Bier toegevoegd aan stoof

Het enige wat wij tussendoor hebben gecheckt is de hoeveelheid vocht in de pan. Het was bij ons namelijk vrij snel verdampt. Zodoende hebben wij tussentijds extra vocht (1 speciaalbier á 33 cl en 500 ml. water) aan de stoof toegevoegd. Houd dit dus wel in de gaten! Als al het bier verdampt kan je stoofschotel bitter gaan smaken en dat wil je natuurlijk niet!
Hertenstoof staat op
Hertenstoof staat op

Na ongeveer 2,5 uur waren onze wangen boterzacht. We hebben dit getest door met een vork in het vlees te prikken. Voor ons was het toen een kwestie van de frietpan aanzetten om lekkere dikke frieten te bakken. Dat was echt een wereldse combinatie! Eet smakelijk!

Bordje hertenstoof met verse friet

Disclaimer.
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Hertenwang door Meatfish.nl
– Master-Touch GBS Limited Edition door Weber Nederland
– Gourmet BBQ System – Dutch Oven (braadpan) door Weber Nederland
– Handschoenen kevlar door Weber Nederland

Mearfish & Weber bedankt. 🙂


Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>