Dé BBQproof spareribs

Zo, die zien er goed uit!

Spareribs, echt zo’n BBQ-klassieker die je een keer gemaakt moet hebben. Nadat je dit sparerib recept een keer gemaakt hebt is de verslaving een feit; het blijft namelijk niet bij één keer! De smaak is niet alleen erg lekker, het is ook gewoon leuk om te maken. Beetje spelen met de temperatuur en na zo’n zes uur heb je de perfecte spareribs.

Voorkoken

Voorkoken is absoluut een doodzone! Het is onzin dat je de spareribs moet voorkoken voor de perfecte spareribs. Het klopt wanneer je de spareribs kookt ze snel van het bot vallen. Maar je kookt ook alle smaak uit het vlees. Uiteindelijk houd je alleen de smaak van de marinade over. En dat wil je natuurlijk niet, je wilt toch ook de smaak van het vlees proeven?! NIET KOKEN DUS!! Het heeft ook geen zin om de spareribs te vergelijken met die van een afhaal-pizzaria. Je kan het hier absoluut niet mee vergelijken…

Low & slow

De low & slow term is behoorlijk bekend geworden afgelopen jaar. Met low & slow bereiden we vlees een lange tijd op een lage temperatuur. Hierdoor heeft het vet in het vlees voldoende tijd om te smelten en een heerlijke smaak aan het vlees mee te geven. Bij de spareribs gebeurt hetzelfde, het vet zal langzaam smelten en het vlees wordt super mals. Door deze bereiding zal het vlees ook van het bot vallen maar behoud je nog wel de BBQ-bite. De perfecte fall-of-the-bone sparerib dus.

3-2-1 spareribs

De klassieke methode om spareribs te bereiden is de 3-2-1 methode. 3-2-1 staat voor 3 uur roken, 2 uur in aluminiumfolie en 1 uur aflakken met een glaze (laksaus). Door ze in de folie te stoppen versnel je het garingsproces en worden de ribs heerlijk mals.

Geluk bij een ongeluk: 3-3 spareribs!

Voor het bereiden van spareribs gebruikt vrijwel iedereen de 3-2-1 methode. Zo heb ik de spareribs dan ook altijd bereid. Totdat ik een keer geen rookhout meer had liggen, toen ben ik gaan improviseren (lees: iets uitproberen wat je lekker lijkt). Omdat ik de laksaus zo lekker vind ben ik gewoon elk uur de ribs gaan lakken. Na ongeveer 3 uur heb ik de spareribs in de folie gedaan en heb ze op deze manier nog 3 uur laten garen. En de uitkomst; super lekkere malse spareribs. Je proeft subtiel de rub (droge kruidenmengsel), marinade en daarna de heerlijke smaak van varkensvlees. Een blijvertje dus!

TIP: Het sparerib-rekje
Door de spareribs rechtop tussen een rekje te zetten worden de ribs mooi gelijkmatig gegaard. Daarnaast kan je op die manier meer ribs kwijt op de barbecue. Er zijn speciale rib-rekjes verkrijgbaar bij de grotere bbq-winkels maar ook de Ikea biedt een oplossing. Namelijk dit rekje voor € 4,99. Plastic dopjes eraf halen en je hebt een perfect sparerib-rekje!


Benodigdheden

Spareribs
– 2 vrienden
– 2 verse spareribs
– BBQ-Rub (varken)
– Laksaus
– Kwastje
– Rib-rekje
– Mes
Rub(droge kruidenmengsel)
Deze rub voor varkensvlees hebben wij uit het ‘Ultieme BBQ Boek’ van Jord Althuizen.

– 25 gr. paprikapoeder
– 25 gr. gerookte paprikapoeder
– 25 gr. zout
– 25 gr. kristalsuiker
– 12 gr. bruine basterdsuiker
– 10 gr. knoflookgranulaat
– 12 gr. uiengranulaat
– 1,5 tl. zwarte peper, gemalen
– 0,5 tl/ chilipoeder
– 0,5 tl. mosterdpoeder
– 1 tl. gedroogde basilicum
– 1 tl. gedroogde tijm
– 1 tl. venkelpoeder
– snufje kaneel

Onze laksaus
Door veel te proeven en te testen zijn we uitgekomen op deze heerlijke zoet/pittige laksaus! Deze saus is ook nog eens super simpel te maken. Alles in de blender en klaar is Kees! Je kan de laksaus zo pittig of zoet maken als je zelf wilt. Stop daarom niet alles tegelijk in de blender maar proef tussendoor.

– 50 ml chilisaus (Go Tan)
– 50 ml sojasaus
– 50 ml piripiri saus (verstegen)
– 4 á 5 el honing
– 3 tenen knoflook
– 1 roden peper


Voorbereiding

Ca. 20 min.


Ontvliezen
Als eerste gaan we de spareribs ontvliezen. Er zit op de spareribs namelijk nog een dun vliesje. Deze halen we eraf zodat de smaken beter in het vlees kunnen trekken. Het vliesje zit altijd aan de binnenkant van de spareribs. Dit is goed te zien doordat het een beetje glimt. Het vliesje halen we weg met een stomp mesje, gebruik geen scherp mes anders snijd je in het vlees. Je steekt het mes voorzichtig onder het vliesje en trek dit voorzichtig omhoog. Wanneer je een beginnetje hebt kan je het vliesje zo met je hand er volledig af trekken.

Sparerib met het vlies er nog op
Vliesje losmaken van de spareribs
Het vliesje van de spareribs halen

De spareribs inrubben
Als het vlies verwijderd is kunnen we de ribs gaan insmeren met de rub. Smeer ribs in en geef de kruiden de tijd om in het vlees te trekken. Je zou dit al een avond van te voren kunnen doen.

De spareribs zijn gekruid.


Bereiding

Ca. 6 uur


De spareribs gaan we indirect bereiden met een dome-temperatuur van ongeveer 120/130 graden. Om te zorgen voor een constante en stabiele temperatuur hebben wij een ‘snake’ gemaakt. Leg ook een lekbak met een laagje water in de BBQ (scheelt een hoop rotzooi in je bbq). Als de barbecue op temperatuur is leggen we de spareribs tussen de rekjes en lakken we ze goed in. Nog een voordeel van zo’n rekje is dat de laksaus lekker langs het vlees kan druipen! Sluit voorzichtig het deksel en zorg ervoor dat de dome-temperatuur niet hoger wordt dan 130 graden. Deze stap herhalen we de eerste 3 uur elk uur.

De spareribs lakken met onze speciale saus.1e keer lakken
Spareribs worden voor de een na laatste keer gelakt. 2e keer lakken
Spareribs worden voor de laatste keer gelakt.3e keer lakken
Spareribs in de folieLaatse 3 uur in de folie

Haal na 3 uur weer het deksel voorzichtig van de barbecue om de spareribs in aluminium in te pakken. Voordat we de ribs inpakken, smeren we er nog wat laksaus over. Wees vooral niet te voorzichtig met de laksaus! Omdat het deksel nu van de barbecue is, is dit een goed moment om te controleren of de kolen-snake nog goed gaat. Als het nodig is kan je nu kolen bijvoegen. Stop de spareribs weer in het rekje en sluit voorzichtig het deksel. Nog 3 uurtjes grillen en je lekkerste spareribs ooit komen van de barbecue! Eet smakelijk!

De spareribs zijn klaar!

In het kort


1. Boodschappen
– 2 verse spareribs
– BBQ-Rub (varken)
– Laksaus
– Kwastje
– Rib-rekje
– Mes

Rub
– 25 gr. paprikapoeder
– 25 gr. gerookte paprikapoeder
– 25 gr. zout
– 25 gr. kristalsuiker
– 12 gr. bruine basterdsuiker
– 10 gr. knoflookgranulaat
– 12 gr. uiengranulaat
– 1,5 tl. zwarte peper, gemalen
– 0,5 tl/ chilipoeder
– 0,5 tl. mosterdpoeder
– 1 tl. gedroogde basilicum
– 1 tl. gedroogde tijm
– 1 tl. venkelpoeder
– snufje kaneel

Laksaus
– 50 ml chilisaus (Gotan)
– 50 ml sojasaus
– 50 ml piripiri saus (verstegen)
– 4 á 5 el honing
– 3 tenen knoflook
– 1 roden peper

2. Voorbereiding
– Maak de rub en de laksaus al een dag vooraf.
– We houden de 3-3 methode aan: 3 uur lakken en 3 uur garen in de aluminiumfolie

3. Doen
1. Haal het vlies van de spareribs.
2. Smeer de ribs in met de rub.
3. Maak de barbecue gereed voor indirect grillen op 120 graden.
4. Smeer de ribs in met de laksaus.
5. Na 1 uur smeer je de ribs weer in met de laksaus.
6. Na 2 uur smeer je de ribs weer in met de laksaus.
7. Na 3 uur smeer je de ribs in met de laksaus en pak je ze in de folie.
8. Na 6 uur zijn de spareribs klaar.
9. Eet smakelijk!

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>