Sopa borracha – boerenjongens ontmoet wentelteefjes

Toetje van de BBQ, Sopa Borracha.

Sopa borracha. Het klinkt als een verkouden kameel maar niets is minder waar! Dit gerecht vindt zijn origine in Panama en betekent gekscherend ‘dronken soep’. Het is een toetje wat in Panama veelal met feestjes en partijtjes wordt gemaakt. En terecht want het is een heerlijk gerecht wat zich ook uitstekend leent voor een bereiding op de BBQ! Als je het met een Nederlands gerecht moet vergelijken komt het in de buurt van boerenjongens gekruist met wentelteefjes, klassiekers dus!

Wij zijn dit gerecht voor het eerst tegengekomen op een blockparty waar we al eerder over hebben geschreven. Zinvol uitje dus! πŸ™‚ We waren echt verbaasd over de eenvoudige bereiding en geniale smaak! “Dat moeten we ook gaan doen”, zeiden we tegen elkaar. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben het originele recept naar onze eigen hand gezet en zijn direct aan de slag gegaan met dit heerlijke toetje van de BBQ.


IngrediΓ«nten

– 1 stokbrood
– 4 eieren
– 500 ml melk
– 1 tl vanillepoeder
– 2 tl kaneel
– 1 mespunt kruidnagel
– 125 gr gesmolten roomboter
– 200 gr rozijnen
– 200 gr gedroogde pitloze pruimen
– 150 ml rum
– 100 ml port / sherry (heb je dit niet, gebruik dan meer rum)

Karamelsaus
– 200 ml stroop
– 150 gr suiker
– 100 ml water
– Ovenschaal

IngrediΓ«nten voor het toetje van de BBQ.


Voorbereiding

Ca. 30 minuten + 24 uur wellen van de vruchten
Meng de rum en port in een schaaltje en doe hier de rozijnen en pruimen (in kleine stukjes) bij zodat deze zich helemaal vol zuigen met de drank. Doe dit een dag van te voren voor het lekkerste resultaat!

Snijd het stokbrood in plakjes en meng de eieren, melk, kaneel, vanille en de gesmolten roomboter door elkaar. Stop hier het stokbrood bij en laat dit een kwartier staan zodat het brood zich vol zuigt met het beslag.

Beslag sopa borracha
Beslag sopa borracha
Maak ondertussen de karamelsaus door de stroop, suiker en water al roerend op te warmen op het fornuis. De saus is klaar wanneer de suiker opgelost is. Vet vervolgens de ovenschaal in met wat boter en vul de schaal uiteindelijk met het broodmengsel, de gewelde rozijnen en pruimen en de karamelsaus. Zorg ervoor dat je het gelijkmatig verdeelt. Je kan de saus eventueel ook als laatste toevoegen.

Toetje van de BBQ, Sopa Borracha.
Toetje van de BBQ, Sopa Borracha.


Bereidingswijze

Ca. 30 minuten
Bereid nu je BBQ voor op een temperatuur van ongeveer 180Β°C. Zet de schaal op je BBQ (indirect) en sluit de deksel. Als je de suiker ziet karamelliseren (bruine kleur en het bubbelt :)) is de sopa borracha klaar! Schep een flinke portie op een bord en serveer met een bolletje vanille-ijs en slagroom! Eet smakelijk!

Toetje van de BBQ, Sopa Borracha.

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>