Broodje pulled pork

Procureur na 6 uur

Pulled pork, misschien wel een van de bekendste BBQ-gerechten die er is. Deze enorme populariteit is niet voor niks, want de smaak is echt waanzinnig lekker. Voor de mensen die geen idee hebben wat pulled pork is: het betreft langzaam gegaard varkensvlees (procureur, oftewel varkensnek) wat na de bereiding uit elkaar getrokken wordt. Langzaam is bij dit gerecht écht langzaam, zo’n 12-14 uur ben je zeker kwijt. Hoe dan ook krijg je er een hoop voor terug: heerlijk zacht en sappig vlees met een licht rokerige smaak. Pulled pork is niet alleen voor de eters een feestje maar ook voor jezelf, je voelt je echt heer en meester over je BBQ. Je houdt namelijk 12 uur lang de temperatuur van de BBQ in bedwang. Als dit lukt, voelt dit echt als een overwinning en smaakt het vlees nog lekkerder!


Benodigdheden

Basis
– 1 procureur van +/- 3,5 kg
– ca. 10 vrienden (lees: dus ook bier, baco & wijn)
– Rookhout (snippers), min. 1 uur geweekt in water
– Spuitflesje
– Aluminium bakje
– 20 zachte bolletjes (van de bakker)
– Barbecuesaus
Rub
– 2 el zout
– 2 el kristalsuiker
– 2 el bruine basterdsuiker
– 1 el gemalen komijn
– 2 el chilipoeder
– 2 el zwarte peper
– 1 el cayennepeper
– ½ el gedroogde tijm
– ½ el gedroogde salie
– ½ el oregano
– 4 el paprikapoeder mild
– 2 el knoflookgranulaat
– 2 el uiengranulaat

Spray
– 200 ml appelsap
– 200 ml appelciderazijn
– 200 ml whisky

Coleslaw
– 80 gr witte kool (fijn gesneden)
– 80 gr rode kool (fijn gesneden)
– 1 grote wortel (fijn gesneden)
– 1 witte ui (fijn gesneden)
– 4 el mayonaise
– 2 tl mosterd
– Zeezout en peper naar smaak

De rub en spray hebben wij gemaakt volgens het recept van Jamie Oliver.


Bereidingswijze

Laat de procureur op kamertemperatuur komen en maak deze schoon door de harde stukken vet eraf te snijden. Meng nu alle kruiden zodat je een egale rub krijgt en smeer de procureur hiermee royaal in. Meng tenslotte de ingrediënten van de spray en stop dit in het spuitflesje.

Maak nu de BBQ gereed voor indirecte bereiding op een temperatuur van 110-120 graden (kolen aan de ene kant, lekbak aan de andere kant). Leg een handje uitgelekt rookhout op de kolen en plaats de procureur boven de lekbak. Spray de procureur in met het whisky-mengsel en sluit de deksel. De spray zorgt er voor dat de procureur niet uitdroogt en de zuren in het mengsel geven het vlees malsheid.

Procureur op kamertemperatuur

Procureur op kamertemperatuur

Procureur indirect

Procureur indirect

Sprayen van de procureur

Procureur sprayen

Check regelmatig de temperatuur van de BBQ en zorg dat deze rond de 110-120 graden blijft. Gedurende de eerste 6 uur spray je elk uur de procureur in met het whisky-mengsel. Omdat tijdens het sprayen het deksel van de BBQ gaat is dit een geschikt moment om eventueel kolen of een handje rookhout toe te voegen (roken is de eerste 3 uur voldoende).

Temperatuur van 120 graden

BBQ op 120 graden

Procureur na 6 uur

Procureur na 6 uur

Nu is het wachten tot de procureur een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt. De 70 graden bereiken is een uitdaging op zich. Rond de 60-70 graden kom je namelijk in ‘the zone’!

The Zone
Door het vele vet in de procureur krijgt het vlees een interessante eigenschap: de vetten smelten en trekken door het vlees richting het oppervlak. Hierdoor koelt de kern af. Als je dit voor het eerst ziet denk je al snel aan het opstoken van je BBQ om de kerntemperatuur weer omhoog te krijgen. Doe dit niet, het komt vanzelf weer goed!

Tijdens het wachten heb je tijd genoeg om je eigen coleslaw te maken. Snijdt hiervoor de ingrediënten fijn en zet afgedekt in de koelkast. Meng de mayonaise en mosterd pas door de coleslaw wanneer je deze gaat serveren, zo blijft de rauwkost knapperig.

Procureur in folie

Procureur in folie

Procureur na 12 uur

Procureur na 12 uur

Als de procureur eindelijk een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt, wikkel je hem in aluminiumfolie en leg je hem terug op de BBQ. Bij een kerntemperatuur van 85 graden is de procureur klaar. Laat het vlees nog zeker een half uur rusten in de folie. Pak na het rusten de procureur uit de folie en trek het met twee stevige vorken uit elkaar. Serveer op een zacht bolletje met coleslaw en barbecuesaus.

Eet smakelijk!

Pullen van de procureur

Procureur pullen

Pulled Pork

Pulled pork

Broodje pulled pork

Broodje pulled pork

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>