Picanha / staartstuk

Picanha met Argentijnse chimicurri

Picanha, een must voor iedere BBQ/vlees-liefhebber! We stellen het volgende voor: 1. Lees dit bericht, 2. Bestel een stuk picanha, 3. Zo snel mogelijk die BBQ aan, 4. GENIETEN!

We zeggen dit niet voor niets. Wij vinden picanha één van de lekkerste stukken vlees van de koe. Het vlees is super mals, smaakvol en ook nog eens betaalbaar. Neem dit stuk vlees gerust mee naar een BBQ met familie of vrienden. De bereiding is simpel, er komt vuur bij kijken en je maakt gegarandeerd indruk met dit stuk ‘vergeten vlees’!

Picanha wordt ook wel staartstuk genoemd, niet geheel verrassend aangezien je dit stuk net boven het begin van de staart van de koe vindt. De picanha herken je aan de typerende vetlaag aan de bovenkant van het vlees. Houd er rekening mee dat de picanha in zijn geheel wordt verkocht en gemiddeld rond de 1,5 kg weegt. Bestel je een picanha of staartstuk voor het eerst bij jouw slager, vraag dan of hij de vetlaag eraan laat zitten. Sommige slagers verwijderen deze namelijk maar vet hebben we juist nodig! Laat je ook niet afschrikken door de vetlaag. Deze zorgt voor een heerlijke smaak en in tegenstelling tot wat sommige mensen denken: vet hoef je niet op te eten!

Wij hebben de picanha op de volgende manier bereid:


Benodigdheden

– Circa 8 vrienden of familieleden
– 1 picanha van 1,5 kg
– Grof zeezout (het liefst uit een pak, dan kan je makkelijk strooien)


Bereiding

– Ongeveer 1,5 uur, nadat het vlees op kamertemperatuur is gekomen!


Haal de picanha uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen. Dit kan makkelijk 2 uur van te voren. Maak ondertussen de BBQ klaar voor indirect grillen (+/- 150 graden). Leg nu de picanha met de vlees kant naar beneden op je snijplank. Snij met een scherp mes ruitvormen in de vetlaag. Let op dat je niet in het vlees snijdt, alleen in de vetlaag! Door het insnijden trekt het vlees niet krom (vet krimpt namelijk) en kan het vet zich over het vlees verdelen. Wrijf als laatste de vetlaag royaal in met grof zeezout.

De picanha op kamertemperatuur

Op kamertemperatuur

De vetlaag van de picanha wordt ingesneden

Vet insnijden

De picanha is royaal ingesmeerd met zeezout

Royaal bestrooien met zout

We gaan de picanha bereiden volgens de reverse sear techniek. Leg de picanha op de koude zone in de BBQ en stop je kernthermometer erin. Wij hebben deze afgesteld op 48 graden. Plaats onder de picanha een lekbak.

De picanha wordt indirect gegrild

De reverse sear techniek

De picanha bij een van 48 graden

Na het bereiken van 48 graden


Vanaf nu is het rustig wachten, lekker het deksel op de BBQ laten tot je kernthermometer begint te piepen. Vertrouw op je thermometer en ga niet tussendoor kijken anders verliest de BBQ teveel warmte. Haal het deksel voorzichtig van de BBQ wanneer de picanha de kerntemperatuur van 48 graden heeft bereikt. Nu kan je de BBQ klaarmaken voor direct grillen.

Stook de BBQ op naar ongeveer 170 graden. Nu kan je de picanha afgrillen. Leg de picanha met de vetkant naar beneden boven de kolen totdat de kerntemperatuur 50-52 graden is (voor medium rare). Kijk goed uit met het afgrillen. Het vet druipt namelijk in de kolen en zorgt voor grote vlammen. Speel daarom een beetje met het vlees en verplaats het om aanbranding te voorkomen.

De picanha wordt gegrild op de vetlaag

Burn baby burn

Als de gewenste temperatuur bereikt is laat je het vlees nog 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Serveer er een heerlijke zelfgemaakte chimichurri bij. Eet smakelijk!

De picanha na 10 minuten rusten

Na 10 minuten rusten

Picanha gesneden

Mmmmmmmmmmm

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>