MOINK-Balls

Lakken MOINKballs
MOINK-balls? Ja, MOINK-balls! Inclusief hoofdletters. Het zal je waarschijnlijk niet veel zeggen maar je maakt er 100% de blits mee als je deze serveert op een feestje. Naast dat het super simpel is om te maken zijn deze guitige balletjes ook erg lekker! Dit is, net als spareribs,een échte BBQ-klassieker. Alleen iets minder bekend en dat vinden wij zonde!

Dan de vreemde naam. Het woord MOINK slaat namelijk op de twee hoofdingrediënten van dit gerechtje namelijk rundvlees (‘MOOOOOO’) en varkensvlees (‘OINK’). Het originele recept is als geintje bedacht door Larry Gaian (https://www.instagram.com/bbqgrail/) en is op basis van Italiaanse diepvries gehaktballetjes. Nu houden wij daar niet zo van en maken we de balletjes mooi zelf volgens eigen recept van vers rundergehakt (op basis van riblappen). Let wel, dit is hoe wij gehaktballetjes lekker vinden. Stel jij wilt je grootmoeders’ recept gebruiken vinden we dat prima. Vooral lekker doen!

Voor dit gerecht hebben wij de BBQ-saus zelf gemaakt aan de hand van het recept van Jord Althuizen uit het ‘Ultieme BBQ Boek’. Kant-en-klare BBQ saus kan ook, maar voeg dan wat extra honing toe voordat je het gaat smeren.


Benodigdheden:

– 5 feestbeesten
– 300 gram rundergehakt (van riblappen)
– 1 tl. cayennepeper
– 1,5 tl. gerookt paprikapoeder
– 2 tl. oregano
– 1 tl. zout
– 0,5 tl. peper
– 30 ml. ketjap
– 7 gr. paneermeel
– 1/2 ei
– 12 plakjes lang gesneden ontbijtspek
– BBQ saus (kant-en-klaar of lekker zelf maken)
– Honing (als je kant-en-klare saus gebruikt, anders niet)
– Cocktailprikkers


Ingrediënten MOINKballs

Voorbereiding

Ca. 30 minuten


Bereiding

Meng het gehakt met de kruiden en vorm kleine balletjes van ongeveer 25 gram. Wikkel vervolgens een plakje spek om het balletje heen en maak deze vast met een cocktailprikker. Laat de balletjes nu een half uurtje opstijven in de koelkast. Je hebt nu mooi de tijd om je BBQ voor te bereiden om indirect te grillen op een lage temperatuur van ongeveer 120 graden.

MOINKballs kneden
Het inwikkelen van de balletjes met spek

Zodra de BBQ klaar is haal je de balletjes uit de koelkast. Dip ze nu in de BBQsaus zodat de onderkant ruim met saus bedekt wordt en leg ze op de indirecte kant van het rooster. Zodra alle balletjes op het rooster liggen smeer je met een kwastje de bovenkanten ook ruim met saus in. Sluit nu voorzichtig de deksel.
MOINKballs dippen in de BBQ saus
MOINKballs lakken
MOINKballs indirect

Na ongeveer 20 minuten smeren we de balletjes opnieuw in met de saus. Je zal zien dat de balletjes al donker beginnen te worden door de caramelisatie van de suikers in de saus (waaronder honing). Na ongeveer 50 minuten waren onze MOINK-balls klaar. Haal ze voorzichtig van de BBQ, dip ze voor een laatste keer in de BBQ saus en serveer ze direct. Eet smakelijk!
Eindresultaat MOINKballs

2 reacties op “MOINK-Balls”

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>