Kalfsbovenbil

Perfect rosé

Onlangs werden Bas en ik weer gevraagd om een BBQ te organiseren voor vrienden. Zoals jullie inmiddels wel weten laten we dit niet zomaar aan ons voor bij gaan, want we willen dan graag iets moois op tafel zetten. We dachten in dit geval aan een (runder)rosbief, een prachtig stuk vlees die makkelijk voor een grotere groep te bereiden is.

Tijdens het bestellen werden wij echter gewezen op kalfsbovenbil, een mooi stuk vlees waar de rosbief onderdeel van uit maakt. We hadden beide dit vlees nog nooit bereid maar aangezien we wel van een uitdaging houden, wilden we dit wel klaarmaken op het feestje.

De bovenbil van het kalf wordt niet vaak in zijn geheel bereid. Het zijn vooral de losse onderdelen zoals kalfsoester en rosbief die erg bekend zijn. Wij hadden in dit geval een complete bovenbil van ruim 4 kilo! Aangezien wij géén slagers zijn en dus niet weten hoe we de losse onderdelen moeten snijden, hebben wij de bovenbil in zijn geheel bereid. Dit was overigens geen straf! 🙂


Benodigdheden

– 12 hongerige vrienden of familieleden
– Kalfsbovenbil (+/- 4,5 kilo)
– Peper
– Zout
– Kerntemperatuurmeter
De kalfsbovenbil

Bovenbil van 4,5 kg


Bereidingswijze (ca. 4,5 uur)

Haal het vlees zeker een uur van te voren uit de koelkast. Zo’n groot stuk vlees heeft namelijk de tijd nodig om op kamertemperatuur te komen. Maak ondertussen je BBQ klaar om indirect te grillen. Wij hebben tijdens de voorbereiding van de BBQ de ‘minion- menthode’ gebruikt. Dit houdt in dat je met 2 hete briketten de overige briketten aansteekt (dit kan je goed zien op de foto). Op deze manier gaat de temperatuur heel geleidelijk omhoog. Voor de grotere stukken vlees is dit een ideale methode om je temperatuur te controleren. Bij gerechten met een bereidingstijd langer dan 4 uur, gebruiken wij eigenlijk altijd briketten. Briketten houden warmte namelijk langer vast

Kalfsbovenbil indirect op de BBQ

Indirect volgens de ‘minion methode’

Als je BBQ gereed is (1 heet kooltje tussen de koude kolen) leg je het vlees op de indirecte kant van de BBQ. We bereiden de bovenbil middels de reverse sear techniek. Oftewel eerst indirect en vervolgens direct. Steek nu een kerntemperatuurmeter in het dikste gedeelte van het vlees en sluit voorzichtig de deksel. Je zal zien dat de temperatuur heel langzaam zal klimmen naar je gewenste temperatuur, in dit geval zo rond de 130 graden. Wees niet gehaast tijdens deze bereiding door bijvoorbeeld het deksel steeds op te tillen, dit gaat ten koste van de temperatuur!

Kalfsbovenbil temperaturen

Tot 50 graden indirect

Bovenbil direct

Afgrillen boven de kolen

Wanneer de bovenbil een kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt gaan we deze nog even afgrillen. Wij hebben dit gedaan tot een kerntemperatuur van 53 graden. Wikkel hem daarna in aluminiumfolie om te laten rusten voor zeker een kwartier. De temperatuur stijgt nu nog tot ongeveer 57 graden, kortom prachtig rosé!

De bovenbil inpakken met folie

De bovenbil inpakken in folie

Snij dunne plakken op de draad en bestrooi naar smaak met peper en zout. Dit gerecht is overigens perfect te combineren met de courgette met gremolata!

Eet smakelijk!

Dunne plakjes snijden

3 reacties op “Kalfsbovenbil”

 1. Tertia mulder

  Ik heb bovenbil (3kg ) en ga deze in de pan bereiden. (Helaas heeft de oven het net begeven) Ik heb een thermometer. Hoe lang zal de bereiding ongeveer zijn? Nog tips??

  • Niels Post Author

   Beste Tertia, Allereerst onze welgemeende excuses voor de late reactie. Wij hebben allebei uw vraag over het hoofd gezien. We hopen dat uw bovenbil alsnog goed gelukt is! In een pan zal het waarschijnlijk iets sneller gaan dan in de oven. Het is echter lastig om de temperatuur stabiel te houden in een pan. Ik zou het vuur sowieso heel laag zetten om verbranding te voorkomen. Hoe lang heeft het uiteindelijk geduurd voor dat het vlees klaar was? Met vriendelijke groet,
   Niels (BBQProof)

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>