• Filter berichten

star_rate

De lekkerste Italiaanse gerechten van de BBQ!

star_rate
De lekkerste Italiaanse gerechten van de BBQ!

Ciao tutti! Oftewel ‘hallo iedereen’ in het Italiaans. Welkom op onze verzamelpagina met de lekkerste Italiaanse recepten van de BBQ. Wij zijn echt fan van Italië. Niet alleen de geschiedenis, het landschap, de steden maar ook de keuken is echt favoriet. Wat ze daar kunnen maken met een handvol ingrediënten is ongekend smaakvol. Echt een kunst. Ze nemen eten dan ook echt serieus, daar kunnen wij nog iets van leren. Als je een gemiddelde Italiaanse kaart bekijkt zie je dat deze vrijwel altijd is opgedeeld in verschillende ‘rondes’, de zogenaamde piatti’s. Je begint met een licht voorgerecht, dan de primi piatti (een lichte maaltijd als pasta of soep) en daarna nog een secondi piatti (vlees of visgerecht). Dat is best veel voor Nederlandse begrippen. Italianen nemen dan ook ruim de tijd voor hun maaltijd, echt genieten!

Op deze pagina vind je in samengevatte vorm een verzameling van onze lievelingsgerechten uit Italië. Denk aan pasta’s, smaakvolle vis -en vleesgerechten en natuurlijk pasta’s! Genoeg om een avondvullend diner te bereiden voor je vrienden of familie. Buon appetito!

Pizza van de BBQ

Zeg je Italië, dan zeg je natuurlijk pizza! Pizza van de BBQ is echt super lekker en eigenlijk best wel simpel om te maken. Je hebt een paar handigheidjes die je kunt inzetten om de perfect krokante bodem te krijgen. Deze handigheidjes hebben wij in een aparte blogs (klik hier voor Kamado BBQ en klik hier voor Weber kogelBBQ) en video’s voor je samengevat.

Qua pizzarecepten van de BBQ kan je echt alle kanten op. Je kan hem beleggen met alles wat je lekker vindt. Tip van pizzabakker Bastiaan is om niet teveel ingrediënten te gebruiken. Dan bestaat de kans dat je bodem slap wordt en we hebben juist zo ons best gedaan voor een krokante bodem! De recepten die wij het lekkerst vinden zijn de pizza Margerita, gegrilde groentenpizza en de pizza met pulled pork.

Tagliata

Tagliata, oftewel de Italiaanse salade met gegrild rundvlees heeft Bastiaan van zijn vakantie mee terug genomen. Heerlijk mals gegrild vlees gecombineerd met de pittige rucola, Parmezaanse kaas en cherrytomaatjes. Een heerlijk gerecht om je Italiaans diner mee te beginnen. Bekijk hier het recept.

Limoncello

Bij een Italiaans diner hoort ook een lekker likeurtje. En hoe leuk is het dan als je deze zelf hebt gemaakt. Limoncello maak je van de schillen van de citroen die je een aantal weken laat trekken in sterke alcohol. De oliën trekken in de alcohol en dit wordt later gemengd met suikerwater zodat je een supersmaakvol drankje krijgt dat je ijskoud moet drinken. Niet teveel, maar met mate(n). Bekijk hier het recept.

Hou je niet van citroen? Probeer het dan ook te doen met sinaasappelschillen. Dan krijg je Arancello! Iets zoeter maar niet minder spannend!

Kabeljauw met Parmaham

Ook vis komt veelvuldig voor in de Italiaanse keuken. Wij hebben voor dit gerecht gewerkt met verse kabeljauwhaas die we lekker hebben gekruid en omwikkeld met Parmaham, misschien wel de lekkerste gedroogde ham die bestaat. Dit gerecht komt dan van de BBQ als een eetbaar cadeautje. Super! Bekijk hier het recept.

Porchetta

Porchetta is een soort Italiaanse rollade. Je gebruikt hiervoor een groot stuk buikspek met zwoerd (dat is de huid) er nog op. Deze smeer je in met een heerlijk mengsel van groene Italiaanse kruiden zoals rozemarijn en basilicum en deze rol je vervolgens op met het vel naar buiten. Wij hebben onze porchetta bereid op een spit. Hierdoor werd de huid super krokant en bleven de sappen in het vlees gevangen. Super smaakvol en echt een showstuk bij elke Italiaanse maaltijd. Bekijk hier het recept.

Als je niet van lezen houdt hebben we hier ook een handige en leuke video over gemaakt! Klik dan hier!

Italiaans borrelbrood Caprese

Dit Italiaanse borrelbrood heeft wel wat weg van de Italiaanse vlag. De kleuren rood (tomaat), groen (basilicum) en wit (mozzarella) komen duidelijk naar voren. Combineer deze smaken met een verse pesto op een ciabatta en je hebt een borrelbrood die je op elk feestje kunt serveren. De ingrediënten zijn ook vrijwel gelijk aan die van de salade Caprese, niet voor niets mega populair gerecht in Italië. Bekijk hier het recept.

Pasta met gegrilde kip

Ook een heerlijke pasta kan je bereiden op de BBQ. Handig accessoire hierbij is dan de Dutch Oven. Bij onze pasta met gegrilde kip hebben wij de kip vooraf lekker gekruid en gegrild boven het houtskool. Hiermee geef je het gerecht echt een lekkere touch. Combineer dan met spinazie, uitgebakken chorizo en een romige saus en je hebt een heerlijke Italiaanse pasta op tafel gezet. Bekijk hier het recept.

Pizzastengels

De pizzastengel is een heerlijke snack gemaakt van pizzadeeg. Deze hebben we de vorm gegeven van de bekende kaasstengel en vervolgens ingesmeerd met zelfgemaakte pizzasaus. Je krijgt hiermee een heerlijke snack voor bij de borrel! Bekijk hier het recept.

Warm gerookte zalm met Italiaanse kruiden

De warmgerookte zalm met Italiaanse kruiden halen we Italië naar ons dorp Spakenburg. Door de kruiden geef je het traditionele gerecht een fijne extra laag mee waarmee je voor een verrassing zorgt. Waanzinnig lekker! Bekijk hier het recept.

Kipfilet met pancetta, Parmezaan en pesto

De kipfilet met pancetta en pesto is een lekker recept dat past in elk seizoen. Door de kipfilet in zijn geheel te grillen op niet al te hoge temperatuur behoud je de sappen en wordt het niet droog. Combineer met pesto, pancetta en pijnboompitjes en je hebt een heerlijke maaltijd. Bekijk hier het recept.

Lamsrack met groene Italiaanse kruidenkorst

Deze lamsrack hebben we extra smaak gegeven door hem in te smeren met een dikke laag kruiden. Deze kruiden hebben we fijngesneden en gemengd met wat olijfolie. Door deze korst krijg je een echte nextlevel lamsrack. De lamssmaak is subtiel maar deze vul je aan met een heerlijke fijne melange van groene kruiden. Bekijk hier het recept.

Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten

Hee, een burger kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst! Onze Italiaanse burger bestaat uit goed rundvlees met daarboven gegrilde aubergine en mozzarella. Het broodje smeren we in met een lekkere laag pesto en wat rucola en je krijgt hiermee een echt heerlijk sappige Italiaanse burger van de BBQ. Bekijk hier het recept.

Kalfsburger met tonijnmayonaise (Vitello Tonatoburger)

Vitello Tonato, een van de lievelingsgerechten van Niels. Normaal gesproken met fijn gesneden kalfsfricandeau. Maar wij hebben nu kalfsgehakt gebruikt voor een burger. Deze sappige hebben wij tot in perfectie gegrild en geserveerd met een zelfgemaakte tonijnmayonaise. Onwaarschijnlijk lekker! Bekijk hier het recept.

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen