• Filter berichten

star_rate

De snake methode | Vuurbeheersing in jouw BBQ

star_rate
De snake methode | Vuurbeheersing in jouw BBQ

De snake methode: vuurbeheersing in jouw BBQ

De snake. Als er een goede methode is om jouw ketel barbecue een langere tijd op lage temperatuur onder controle te houden is het wel ‘de snake’. Bij de snake maak je langs de rand van de ‘ketel’ bbq een slang van briketten (no shit Sherlock…)! Deze slang steek je met van tevoren opgewarmde briketten aan een kant aan. Op deze manier gaat de hitte van briket naar briket en brandt hij langzaam op. Met deze methode kan je makkelijk (wel afhankelijk van de grootte) 6-8 uur op lage temperatuur (+/- 110°C) grillen. Top dus voor recepten zoals spareribs, pulled pork of shortrib!

In dit artikel nemen we je mee langs alle cruciale onderdelen van deze methode en laten we zien hoe je een snake kan maken. Wil je liever kijken hoe wij een snake maken? Check dan deze video’s over de snake met vierkante, ronde en staafbriketten.

De snake methode in een Weber of kamado?

Je gebruikt de snake-methode alleen in een ketel (kettle) BBQ.  Dit omdat een ketel BBQ minder goed zijn warmte vasthoudt en je daarom veel moet sturen met de temperatuur. Dan is deze methode erg handig omdat je dan eigenlijk geen omkijken meer hebt naar je BBQ omdat de temperatuur een langere tijd stabiel blijft.

De snake methode met houtskool?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: met de snake methode gebruik je geen houtskool. Houtskool brandt daarvoor te snel en kan je moeilijker sturen. Daarnaast is het strak opbouwen van de slangvorm lastiger door de grillige vormen van het houtskool. Daarom gebruik je voor de snake-methode bij voorkeur dus brikketten.

De snake methode met brikketten?

Er zijn verschillende soorten briketten in de markt verkrijgbaar. Grofweg zijn deze te verdelen in 3 categorieën: ronde , vierkante en staafbriketten. Wij hebben geen echte voorkeur als het gaat om de vorm maar wij vinden het wel belangrijk dat je 100% kokosbriketten gebruikt. Hierbij gaat het om een restproduct van de kokosproductie wat nu dus een nieuw doel heeft gekregen. Probeer daarnaast ook te letten op de kwaliteit van de briketten. Een goede briket bevat minder bind- en opvulmiddel waardoor je bijna met enkel geperst hout werkt. Dit heeft als voordeel dat de as vorming een stuk minder is en de briket langer brandt (je hoeft dus niet bij te vullen halverwege je grillsessie). Dubbel voordeel dus! Betaal dus liever iets meer dan dat je voor een paar euro een zak hebt gescoord.

Minion of snake methode

Naast de snake methode heb je ook de ‘minion’ methode om jouw ketelbbq een langere tijd stabiel te houden qua temperatuur. Bij de minion methode steek je ook met enkele hete briketten de rest aan. Dit doe je echter niet in een slang vorm maar ‘gewoon’ door een paar gloeiende briketten op een stapel koude briketten te leggen. De hete briketten steken dan langzaam de rest aan. Onze voorkeur gaat uit naar de snake omdat je duidelijk kan zien hoe lang je ongeveer nog kan grillen en je deze makkelijk kan aanvullen.

Hoe maak je een snake in jouw BBQ?

Een snake maken in je BBQ is super simpel. Je legt de briketten in een rijtje langs de rand van de BBQ. Je vormt dus een ‘slang’. De eerste 5 tot 10 (ligt aan je soort briket) zijn gloeiend heet, de overige zijn uit. De hete briketten zullen de andere briketten langzaam aansteken waardoor de hitte zich als een slang door de briketten beweegt. Hieronder zie je 3 keer een snake alleen dan met andere briketten.

BAST kolen snake methode

Roken met een snake

De snake methode gebruik je vooral bij low & slow sessies als spareribs, pulled pork en shortrib! Dit zijn de gerechten waarbij het vlees ook gerookt wordt. Voor het roken met de snake methode adviseren wij houtchunks. De houtchunks leg je aan het begin van de snake. Het vlees neemt namelijk maar de eerste 3 uur rook op, langer roken heeft dus geen zin. De eerste chunk leg je bovenop de hete kolen, de andere chunks direct erachter. Wij gebruiken meestal zo’n 3 houtchunks.

De ketel temperatuur van de snake

De temperatuur die je kan behalen met de snake methode is uiteraard afhankelijk van het aantal hete briketten wat je gebruikt. Hoe meer hete briketten je gebruikt, hoe heter de BBQ zal worden. De ideale temperatuur is zo’n 110°C. Zoals je ziet op de afbeeldingen gebruiken wij voor de staaf briket 6 a 7 hete briketten en voor de ronde en vierkanten een stuk of 10. Gebruik dit aantal vooral als richtlijn, de temperatuur is uiteraard afhankelijk van het weer buiten.

De snake methode werkt niet, wat nu?!

Het kan wel eens voor komen dat je jouw snake maar niet op de gewenste temperatuur krijgt. Dat is erg vervelend kunnen wij vertellen uit ervaring! Wij hebben een aantal tips die wellicht kunnen helpen:

1. Te weinig briketten om je snake op te starten

Krijg je jouw snake maar niet op de gewenste temperatuur van 110°C? Warm dan meer briketten op. Dit klinkt als vanzelfsprekend maar geloof ons, het gaat vaak genoeg mis. Je warmt dan net 8-10 briketten op maar de temperatuur komt maar niet hoger dan 80 graden uit. Doe er gewoon een paar extra in jouw starter. Die paar briketten kunnen echt het verschil maken.

2. Briketten zijn vochtig

Het is belangrijk dat je jouw houtskool en briketten droog op slaat. Als jij de hele winter de briketten niet hebt aangeraakt kan het zijn dat deze iets vochtig zijn geworden. Steek er dan ook een paar extra aan voor de zekerheid dan moet het goedkomen.

3.Je lucht in laten zitten nog dicht

Bij low & slow barbecueën draait alles om zuurstof. Met te weinig zuurstof zal de temperatuur zakken en uiteindelijk de BBQ doven. Let daarom goed op de schuiven van de BBQ open staan en stuur hier mee de temperatuur.

4. Asvorming

Bij het verbranden van zowel briketten als houtskool komt er as vrij dat je luchtgaten kan verstoppen. Zorg dat de luchtgaten daarom helemaal as vrij zijn.

5. Lekbak met kokend water

De laatste tip is het gebruik van een lekbak gevuld met kokend water. Omdat het water al op hoge temperatuur is hoeft je BBQ het water ook niet eerst op te warmen. Dit scheelt in de tijd om het volledig opgestart te krijgen. Super slim!

Snake BBQ ribs

Zoals gezegd is de snake methode ideaal voor low & slow sessies. En wat is misschien wel een van de leukste low&slow gerechten om te maken? Juist, spareribs! En wij hebben de lekkerste sparerib gerechten voor jou beschikbaar, helemaal voor niks!

De ‘standaard’ 3-2-1 spareribs
De ‘bijzondere’ BBQproof spareribs
De ‘unieke’ coca cola spareribs
De ‘eigenzinnige’ sparerib sandwich
De ‘spannende’ Aziatische spareribs

Daarnaast hebben wij ook nog een leuke video gemaakt om jou de kneepjes te leren.

Onze favorieten

Carpaccio rollade van bavette
Bastiaan

De snake methode: vuurbeheersing in jouw BBQ De snake. Als er een goede ...

Bekijk recept play_arrow
Dubbele smashburger van de BBQ vuurring
Bastiaan

De snake methode: vuurbeheersing in jouw BBQ De snake. Als er een goede ...

Bekijk recept play_arrow

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen