Broodje pulled ‘beercan’ chicken

Broodje pulled chicken

Beercan chicken, iedereen heeft dit gerecht wel eens gezien of heeft er over gehoord. Een hele kip op een blikje bier op de BBQ! In de volksmond wordt het ook wel bierkip genoemd. Eenvoudig klaar te maken op de barbecue en ook erg lekker. Voor velen is de beercan chicken het eerste BBQ-experiment, zo ook voor ons. Een top gerecht om mee te beginnen. Je kan er namelijk weinig fout aan doen én je eet een keer malse kip van de barbecue (die niet droog is)!

Dit keer wilden we een twist aan de bierkip meegeven. We hadden namelijk een feestje met vrienden en Niels en ik wilden moesten iets klaarmaken op de BBQ. Omdat festivalfood op dit moment erg populair is wilde we daar iets mee doen. Maar we hadden niet voldoende tijd om bijvoorbeeld het bekende broodje pulled pork te maken. Dus hebben wij een broodje pulled chicken bedacht! Super lekker en binnen 3 uur op tafel! Het lekkere aan een broodje pulled chicken is dat je alle delen van de kip op je broodje hebt. Oftewel vlees van de filet, dij, poot en vleugel. LEKKER!!


Ingrediënten

– 16 vrienden
– 3 hele kippen (ca. 1300 gram p.st)
– 3 blikjes bier
– 16 bolletjes van de bakker
– Barbecuesaus
– Rookhout (snippers), min. 1 uur geweekt in water
– Aluminiumfolie

Coleslaw
– 80 gr. witte kool (fijn gesneden)
– 80 gr. rode kool (fijn gesneden)
– 1 grote wortel (fijn gesneden)
– 1 witte ui (fijn gesneden)
– 4 el mayonaise
– 2 tl mosterd
– Zeezout en peper naar smaak

Chick Mix BBQ-kruiden
Deze kruidenrub voor kip komt uit het ‘Ultieme BBQ Boek’ van Jord Aldhuizen.

– 60 gr. fruit-peper-citroen (Verstegen)
– 40 gr. paprikapoeder
– 20 gr. gerookte-paprikapoeder
– 20 gr. zout
– 50 gr. kristalsuiker
– 20 gr. bruine basterdsuiker
– 30 gr. knoflookgranulaat
– 20 gr. uiengranulaat
– 1 el zwarte peper, gemalen
– 1tl chilipoeder
– 2 el gedroogde basilicum
– 1 el gedroogde tijm
– 1 el gedroogde rozemarijn

Dit is goed voor 300 gram. Voor de kippen heb je lang niet zoveel nodig. Bewaar de rest in wekpotje.


Bereidingswijze

Voor deze bereiding hebben we geen rooster nodig. Als we de kippen op het rooster zetten kan het deksel namelijk niet dicht. Haal het rooster weg en leg aluminiumfolie op de bodem van je BBQ. Dit zorgt ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt en dat je BBQ schoon blijft (zie foto). Stook de BBQ op tot 175 graden. Verdeel ondertussen de rub royaal over de kippen. Je kan dit doen door te wrijven maar het is makkelijker om een pedaalemmerzak te gebruiken. Je handen worden niet vies en de kruiden verdelen zich gelijkmatig over de hele kip. Stop de kippen in de zak en voeg de kruiden toe, schud de zak nu goed heen en weer totdat de kippen mooi gekruid zijn. Neem een paar slokken bier uit de blikjes en plaats de kippen op het blikje.

Kip kruiden

Niels kruidt de kippen

Kippen op blikjes bier

Kippen-theekransje

De twist die we meegeven aan de ‘normale’ beercan chicken is het roken. Gooi twee handjes rookhout op de kolen en plaats de kippen op het aluminiumfolie. Buig de poten iets naar voren, dan blijft de kip goed staan. Stop een kernthermometer in de dij van de kip en doe het deksel op de barbecue. We willen uiteindelijk een kerntemperatuur van 72 graden bereiken. Dan is hij precies zoals je kip wilt; mals en sappig!

Beercan chicken op de bbq

Nu is het wachten tot de barbecue uitgerookt is. We stellen voor om tot die tijd lekker te genieten van een biertje. Wanneer er geen rook meer uit de BBQ komt voeg dan nog wat rookhout toe.

Het is belangrijk dat de temperatuur stabiel blijft, controleer dus tussendoor de temperatuur van de barbecue. Speel met de luchttoevoer om de temperatuur te regelen. Wanneer de kerntemperatuur van 72 graden is bereikt kan de kip van de barbecue. Dit zal ongeveer na 2 uur zijn. Geeft de thermometer na 2 uur nog geen 72 graden aan? Het kan zijn dat de thermometer niet goed in de kip zit (ja, dat is mij overkomen)!? Naast de temperatuur kan je ook aan het vocht van de kip zien of deze gaar is. Toen wij de thermometer uit de kip haalde kwam er doorzichtig vocht vrij. Dit betekent dat de kip gaar is.

De bierkippen op de BBQ zijn klaar.

Haal vervolgens de kippen van het blik en laat deze even afkoelen. Als de hitte van de kippen af is kunnen we de kippen gaan pullen; trek met je handen de kippen uit elkaar en stop alles in een grote ovenschaal (het kan ook met vorken). Als alle kippen kaal geplukt zijn mix je alles nog even goed door elkaar. Leg de ovenschaal weer op de barbecue om de kip weer op te warmen. Ondertussen kan je de broodjes beleggen met coleslaw en barbecuesaus.

De pulled chicken wordt opgewarmd

Verwarm de kip nog even op de BBQ

Broodje pulled chicken

Beleg de broodjes rijkelijk.

Beleg de broodjes rijkelijk met warme pulled chicken. Eet smakelijk!

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>