Broodje gerookte kipfilet

Broodjes met gerookte kip serveren

Iedereen kent ze wel: de bruin gekleurde en gerookte kipfilet uit de supermarkt. Regelmatig stopte ik deze kipfilet in mijn winkelmandje voor een heerlijke salade of op brood. Je voelt hem al aankomen; het roken van kipfilet wilde ik natuurlijk zelf ook proberen op de BBQ. Na het lezen van meerdere recepten ben ik aan de slag gegaan. En of het beginnersgeluk (of gewoon skill) is weet ik niet, maar de kipfilet was erg goed gelukt.

Ik vertelde Bastiaan over het roken van de kipfilet en ook hij werd gelijk enthousiast. Binnen de kortste keren hadden we het over een combinatie met een broodje. En dan begint onze brainstorm; welke brood, wat voor groente en wat voor saus gaan we gebruiken? Want het gaat om de gerookte kip en niet om de andere ingrediënten.

Uiteindelijk zijn we gekomen op een broodje gerookte kipfilet met gegrilde courgette en een frisse guacamole (zelf gemaakt natuurlijk!).

 

Benodigdheden:


– 4 kipfilets
– 1 Wit desembrood
– 1 Courgette
– Ijsbergsla of gemengde sla
– Augurk
– Tomaat
– Peper
– Olijfolie
Guacamole

Pekel:
– 200 gram zout
– 1 theelepel rozemarijn
– 1 eetlepel tijm
– 3 blaadjes laurier
– 1 eetlepel peperkorrels (gekneusd)
– Pan water (+/- 2 liter)

– Rookhout

Bereidingswijze


Als je kip wilt roken is het belangrijk dat je een pekel maakt met veel smaak. De kipfilet neemt deze smaken namelijk op en dat proef je terug!
Breng een pan water aan de kook. Voeg het zout, rozemarijn, tijm, laurier en peper toe. Roer totdat het zout is opgelost en laat 10 minuten zachtjes door koken. Laat de pekel goed afkoelen (ik maak het meestal een dag van te voren)! Als je dat niet redt kan je ijsklonten toevoegen om het afkoelen te versnellen.

De pekel voor de kipfilet
Kipfilet in de pekel

Leg de kipfilets in de afgekoelde pekel. Haal de filets er na een half uur uit en dep ze droog. Laat eventueel nog extra drogen in de koelkast. Leg je rookhout in een kom water om het goed vochtig te krijgen.

Steek je BBQ aan voor indirect grillen op een temperatuur van 110°C. Leg de filets op een stuk aluminiumfolie op de indirecte kant van de BBQ. Het aluminiumfolie zorgt er voor dat de kip niet te droog wordt. Leg vervolgens het vochtige rookhout op de kolen (dit kan direct, of verpakt in een stukje aluminium folie met gaatjes), en sluit de deksel. Als je ziet dat de rook uit de ventilatiegaten minder wordt, mag je nog wat extra hout toevoegen.

De kipfilet ligt er net op
Kipfilet roken

Als de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 75°C kan hij er af. Afhankelijk van de grootte duurt dit ongeveer 2 – 2,5 uur. Laat de filets even rusten voordat je deze aan snijdt.

Nu wordt het tijd voor de garnering. Snijd de courget in de lengte in dunne plakken en smeer deze in met olijfolie. Gril de plakken totdat je een mooie grilstreep krijgt. Snij vervolgens dikke plakken brood en gril ook deze even kort tot ze mooi bruin kleuren.

De courgette grillen
Plakken brood roosteren

Als het brood klaar is smeer je deze in met de zelfgemaakte guacamole. Leg er vervolgens een paar blaadjes sla, plakjes tomaat, de gegrilde courgette en wat schijfjes augurk op. Als laatste een aantal plakjes kipfilet en bestrooi naar smaak met wat verse peper. Eet smakelijk!

Broodjes met gerookte kip serveren

2 reacties op “Broodje gerookte kipfilet”

Antwoorden

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>