Zeeuws spek
Ca. 23 uur.
Ingredienten
6 personen (of 4 als je met smulpapen te maken hebt)
1 kg buikspek zonder zwoerd
2 eetlepels grove mosterd
2 eetlepels dijonmosterd
6 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel paprika poeder
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
2 tenen knoflook
2 kleine uien
30 gram suiker
1 zak met ziplock
Rookhout (chunks)
Zeeuws spek
Zeeuws spek. Typisch zo’n gerecht of snack die je zeer regelmatig op een verjaardag of borrel voorgeschoteld krijgt. En dan hoef je nog geen eens in Zeeland te zijn. Zelfs in Spakenburg komt het op menig partijtje tevoorschijn en vindt het gretig aftrek.
Ook ik heb er goede herinneringen aan. Bij moeders een bakkie doen en de geur van het Zeeuws spek al in de keuken ruiken. Het liefst sla je dan de cake over en val je gelijk aan. Dat is niet voor niks, want het is super lekker. En dat is precies de reden dat wij dit gerecht hebben gemaakt; proberen de nostalgie te herbeleven maar dan door een bereiding op de BBQ. Waar wacht je dus op?! Ga naar de slager voor een prachtig stuk buikspek (zonder zwoerd) en doe het zelf!
Bij het bepalen van de receptuur hadden Bastiaan en ik enige discussie. Het world wide web staat namelijk vol met verschillende recepturen voor het Zeeuwse spek. Dit maakte het voor ons best lastig welke we nou gingen volgen. Uiteindelijk zijn we op de ‘goddelijke variant’ van de site ‘Culy’ gekomen. Dit recept maakte overigens zijn naam zeker waar.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 22 uur
Laat je niet afschrikken door de lange voorbereidingstijd! Dit stelt helemaal niks voor. Snijd de uitjes en knoflook fijn en meng dit samen met de overige ingrediënten tot je een gladde marinade krijgt. Doe dit in een zak die je goed af kan sluiten (zip lock). Snijd nu de vetkap van het buikspek voorzichtig kruislings in. We snijden het vet in omdat dit anders tijdens de bereiding krom zal trekken en dat willen we natuurlijk niet. Pas hierbij op dat je het vlees niet raakt!

Kruislings insnijden van het vet
Doe nu het buikspek in de zak en wrijf de marinade rustig in het vlees. Leg het vlees vervolgens in de koelkast om lekker te marineren. That’s it, niet meer aan komen nu en geduldig wachten!

Vlees in de ziplockzak
Bereiding
Ca. 60 min.
Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Je hebt nu alle tijd om je BBQ voor te bereiden op een temperatuur van ongeveer 150 graden. We gaan het spek indirectgrillen dus je hebt ruimte om een lekbak in je BBQ te zetten. Want ondanks dat je wat overtollige marinade er af haalt, zal het vlees toch gaan lekken. Als je de temperatuur van de BBQ onder controle hebt, leg je het vlees voorzichtig boven de lekbak.

Zeeuws spek leggen we indirect op de BBQ
Sluit je kerntemperatuurmeter aan, leg wat rookhout op de kolen (chunks hebben onze voorkeur!), sluit de deksel en pak eventueel een goed boek. Je hoeft niet continu bij het vlees te blijven maar het is wel belangrijk dat de temperatuur redelijk stabiel blijft, geen grote schommelingen dus.
Als het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 75°C mag het van de BBQ. Open het deksel en aanschouw je heerlijk gekarameliseerde buikspek. Bij het zien van de goudbruine kleur schieten de tranen van geluk je in de ogen. Nu wacht je nog 1 erg belangrijke taak: het vlees laten rusten. Pak het vlees in in aluminiumfolie en laat het rusten voor ongeveer 15 minuten. Snijd vervolgens dunne plakjes en serveer het Zeeuws spek warm aan je gasten (of smikkel zelf op natuurlijk). Eet smakelijk!

Waanzinnig mooi Zeeuws spek

Fantastisch gegaard buikspek
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Smeuïge pulled pork snacks
Maak je vrienden gek met deze pulled pork 'saucijzenbroodjes'!

Broodje Bavette met sambalmayo
Een waanzinnig lekker broodje met 'vergeten vlees'
Alle reacties (6)
Ik las ook ergens dat ze vooraf met een vork gaatjes prikten in het vlees zodat de marinade ook in je vlees komt. Zou je dat na het insnijden van het vet kunnen doen? wat raden jullie aan?
Reactie door R. Beverwijk op 19-07-2021 om 13:40
Hoi! Dat kan je ook doen. Je hebt daar ook speciale injecteerspuiten voor. Maar een nacht in de marinade werkt ook goed hoor!
Reactie door Niels op 19-07-2021 om 13:57
Hi,
Morgen gaat deze op de bbq. Hoe lang heeft het bij jullie geduurd, voordat ie op de 75 graden zat?
Greetzzz
Reactie door Wim op 23-02-2019 om 09:25
Hi Wim, dit is afhankelijk van o.a. het gewicht. Bij ons duurde het ongeveer een uur voor een stuk spek van een kilo.
Reactie door Niels op 25-02-2019 om 06:45
Hi,
Ik zou dit graag proberen te maken. Hier in Australia is het tijdens de zomer, winter in Nederland, om te BBQen met kolen of hout, open vuur. Het is allemaal gas of electrisch. Wij kunnen vlees en zo wel roken, als we het goed doen. Er is een bepaald ding voor, anders dan een BBQ.
Hebben jullie een idee wat we kunnen doen?
Almaals van harte bedankt.
Agnes
Reactie door Agnes Hall op 27-11-2018 om 01:41
Hi Agnes, klopt! Je kan voor gas en electrische BBQ’s zgn. smoke boxen kopen. Deze plaats je direct op je BBQ (met rookmot) en zullen een heerlijke smaak aan je gerechten geven!
Reactie door Niels op 27-11-2018 om 12:22
Laat een reactie achter