bbqproof.nl Recepten Vlees Procureur in mosterd en butchers paper, waanzinnig malse pulled pork

Procureur in mosterd en butchers paper, waanzinnig malse pulled pork

star_rate
Procureur in mosterd en butchers paper, waanzinnig malse pulled pork

ca. 11 uur + nachtje marineren

Ingredienten

  Pulled pork
  Broodje
  • Zachte bollen

  • Ingelegde rode ui

  • Augurk

  • BBQ saus

  Overige
  • 2 vellen Butcherpaper

  • 4 chunks hichory rookhout

Procureur in mosterd en butchers paper, waanzinnig malse pulled pork

Procureur in mosterd en butchers paper, waanzinnig malse pulled pork

Pulled pork van de BBQ vind ik een groot feest. Het is een mooi proces waarin ik helemaal kan opgaan. Het begint met de voorbereiding een dag eerder. Alles zo goed mogelijk klaar maken. De volgende dag vroeg opstaan om dan de BBQ een uur of 6 tot 8 óf zelfs 12 uur onder controle te houden. Dan nog hopen op een lekker zonnetje en lekker zitten met een biertje naast de BBQ. Gaaf toch!

Terwijl het einde van de middag nadert begint je thermometer te piepen. De iGrill geeft een temperatuur aan van 88°C. Yes! De procureur kan van de BBQ en moet nog even een half uurtje rusten. Dat half uurtje vind ik wel verschrikkelijk. Die 8 of 10 uur vind ik geen probleem maar dat rusten, ik heb er geen geduld voor. Maar dan het moment suprême. Je mag de varkensnek uit elkaar trekken. Je ziet een mooie donkere bark en dan die paarsige rookrand (YES het is gelukt)! Je maakt een klein vreugdedansje en wilt iedereen met trots de rookrand laten zien. Ondertussen proef je al de lekkere sappige stukjes. Wat een feest!

Procureur inpakken in butcher paper

Nu hebben wij natuurlijk al vaker pulled pork recepten gemaakt (zie dit recept of deze). In het eerste recept hebben we de procureur ingepakt in aluminiumfolie en in het 2e recept hebben we de varkensnek niet ingepakt. Daarom is het tijd om nu weer een andere manier te proberen; inpakken in butcherspaper. We zagen dit steeds vaker voorbij komen en wilde dit ook graag eens proberen. Want butcherspaper heeft een groot voordeel; het is vetvrij en kan ademen. Het laat dus nog lucht door.

Wij hebben de procureur ingepakt bij een kerntemperatuur van ca. 65°C, dit was na ongeveer 5 uur. Daarna heeft de varkensnek nog eens 6 uur gegaard tot een kerntemperatuur van 88°C. Nog even in een lekbak laten rusten en het pullen kon beginnen. De pulled pork was super mals en ook de bark was heerlijk. Verder is het een groot voordeel dat er van het papier niets achterblijft op de procureur. Bij aluminiumfolie blijft er nog wel eens wat achter op het vlees. Een geslaagd experiment dus, voor ons voortaan altijd butchers paper!

Bereiding

Voorbereiding

1 nacht

Trim de procureur. Dit doen we door de losse stukken vet weg te snijden. Ook vet of vliezen aan de oppervlakte halen we weg. Ga niet te enthousiast snijden, alleen de oppervlakte.

Leg de procureur in een braadslede en smeer in met de dijon mosterd en de BBQ rub. Laat de mosterd en rub een nachtje in de procureur trekken.

Maak de BBQ gereed om low & slow (indirect) te roken op zo’n 100°C. Als de BBQ op temperatuur is leg je er een aantal hout chunks bij. Laat ondertussen de procureur op kamertemperatuur komen. Haal het vlees dan ook uit de braadslede aangezien die ook koud is.

PS. Bij varkensvlees vinden wij roken op hickory het lekkerst. Hickory geeft een sterke rooksmaak wat juist een pulled pork goed kan hebben. Als je liever wat zachtere rooksmaak wilt hebben kan je bijvoorbeeld kersen gebruiken. Voor dit recept hebben wij dat ook eens geprobeerd, toch geven wij de voorkeur aan hickory.

Bereiding

Ca. 11 uur

Als de hout chunks beginnen te roken leg je de procureur op het rooster. Plaats de thermometer in het vlees en sluit het deksel.

De procureur pakken we in butchers paper na ongeveer 5 uur. In ons geval was de kerntemperatuur 65°C. Dit kwam goed uit omdat dan ook ’the stall/zone’ begint. De reden dat we na 5 uur inpakken is voor de smaakontwikkeling. In de eerste 3 uur wordt vooral de rook opgenomen en erna wordt de bark steeds donkerder. Wanneer je vroeg inpakt gaat dus ten koste van de heerlijke BBQ smaak.

Pak de procureur in, leg op de BBQ en sluit het deksel.

Ondertussen kan je lekker een paar biertjes wegtikken of een heerlijke BBQ saus maken. Of beide natuurlijk. Check hier in ieder geval ons recept.

Wanneer de kerntemperatuur van 88°C is bereikt mag de procureur van de BBQ. Leg de procureur in de braadslede en laat nog een half uurtje rusten. We laten het bewust rusten in een braadslede zodat we al het vocht kunnen opvangen. Het vocht wat eruit komt is eigenlijk een soort varkensbouillon geworden, dit is heerlijk om door de pulled pork te mengen.

Na het rusten kan het pullen beginnen!

Serveer de pulled pork op een zacht broodje met wat ingelegde rode ui, augurk en zelfgemaakte BBQ saus.

Eet smakelijk!

Disclaimer

Procureur door Meatfish.nl
Butchers paper door Meatfish.nl
Kamado Joe Classic 3 door Kamado Joe
ECHT premium houtskool

Meatfish, Kamado Joe en ECHT bedankt. :-)

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (4)

 1. Gaan we morgen eens proberen of het ons ook lukt op deze manier.
  Alleen 1 vraag. Waar gebruik je de appelsap voor wat jullie aangeven?

  Of waren de biertjes zo lekker dat het er perongelijk tussendoor is geslopen :-)

  Reactie door Hendrik op 16-04-2021 om 15:23

  • Haha scherp Hendrik. We hebben een beetje appelsap over de procureur gedaan tijdens het inpakken in butchers paper.

   Reactie door Bastiaan op 21-04-2021 om 10:48

 2. Gisteren voor het eerst jullie pulled pork recept geprobeerd nadat
  ik vorige week het butcher papier gekocht had.Waanzinnig lekkere
  pulled pork met een hele lekkere rooksmaak.Heb het gerookt met
  beuken ik had niet anders.Volgende keer alleen wat vroeger beginnen
  en had het iets te kort laten rusten wegens tijd gebrek.Ga dit zeker
  nog een keer maken.Bedankt voor jullie recept.

  Reactie door Henk van Hal op 25-03-2021 om 11:36

  • Hoi Henk, thnx! Ja lekker he.

   Reactie door Bastiaan op 25-03-2021 om 18:29

Laat een reactie achter

ca. 11 uur + nachtje marineren

Benodigdheden

  Pulled pork
  Broodje
  • Zachte bollen

  • Ingelegde rode ui

  • Augurk

  • BBQ saus

  Overige
  • 2 vellen Butcherpaper

  • 4 chunks hichory rookhout

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate