Truffelburger met zomertruffel, parmaham en champignons
Ca 45 minuten
Ingredienten
500g riblapgehakt
2 el. Worcestersaus
Peper en zout naar smaak
250g champignons
4 el balsamico azijn
2 luxe burgerbroodjes
4 plakken Parmaham
Rucola
80 ml neutrale olie
30 ml. truffelolie
1 ei
2 el. mosterd
1 scheutje azijn
Staafmixer
Bakplaat / plancha
Truffelburger (voor 4 burgers)
Verder
Truffelmayonaise
Overig
Truffelburger met zomertruffel, parmaham en champignons
Wij presenteren u het recept voor de allerlekkerste Truffelburger! Oeh la la, als je een keer echt een andere hamburger wilt lees dan gauw verder. Elke smaak die wilt proeven en verwacht, die proef je. Het is een explosie aan umami. Na elke hap wil je nog een hap nemen. Heerlijk!
De perfecte burger
De perfecte burger bevat volgens ons lagen van gelijke sterkte. Dit houdt in dat je alle ingrediënten echt moet proeven. Dit zie je ook mooi terug bij onze klassieke burger. Je voelt hem al aankomen, in dit truffelburger recept proef je alle lagen. Alle gebruikten ingrediënten staan op het podium, je proeft ze echt allemaal. Van de Parmaham tot de rucola, van de verse burger met echte truffel tot de gekaramelliseerde champignons, alles komt voorbij. Deze verhoudingen zorgen voor een goede balans waardoor je wilt blijven eten.
(zomer)Truffel in de burger
Voor dit recept gebruiken wij zomertruffel. Maar wat is een truffel eigenlijk? Een truffel is een soort zwam die onder de grond groeit en leeft van andere soorten (bomen). Door de zeldzaamheid (een truffel groeit enkel in bepaalde gebieden en bodemsoorten) maken het een kostbaar ingrediënt in de keuken. Het heeft echt een eigen smaak. Wij noemen het ‘aards’, echt umami (hartig). Het geeft je gerecht een subtiele hartige smaak. Heel erg lekker!
Omdat verse truffel niet altijd voorhanden is hebben wij zomertruffel uit een potje gebruikt. Deze truffels zijn gekookt en worden op zout water bewaard zodat ze langer houdbaar zijn. De smaak van deze truffel is veel minder uitgesproken (eerder subtiel) dan de ‘rauwe’ truffel. Wij hebben deze truffel door het gehakt heen geraspt. Het geeft je gehakt niet perse een truffelsmaak maar het wordt wel veel meer gelaagd en umami.
Truffelmayonaise zelf maken
Om de burgen compleet te maken hebben wij onze eigen truffelmayonaise gebruikt. In plaats van alleen olijfolie te gebruiken hebben wij ook een deel truffelolie toegevoegd. Je krijgt dan een truffelmayonaise die je blijft eten, zooooo lekker.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 30 minuten
Bereid je BBQ voor om direct te grillen op 180°C. Zorg dat je bakplaat goed op is gewarmd.
Schaaf de verse truffel en meng dit samen met het zout, de tijm en de Worcestersauce door het gehakt. Vorm burgers die net iets groter zijn dan je broodje en druk er voorzichtig een kuiltje in. Dit voorkomt dat de burgers kromtrekken.


Maak de truffelmayo door alle ingrediënten (op kamertemperatuur!!) in een staafmixer te doen en deze te mengen tot een gladde smaakvolle substantie. Haal de mixer in een beweging langzaam omhoog. Het uitgebreide recept hiervan vind je hier!
Snijd de champignons in plakjes (wij hebben overigens kant-en-klaar gesneden champignons gekocht).

Bereiding
Ca. 15 minuten
Smeer de broodjes in met de olie en bak deze kort aan op de bakplaat zodat ze mooi bruin en krokant zijn geworden.
Giet wat olie op de bakplaat en bak de champignons mooi bruin. Als de champignons mooi gekarameliseerd zijn, voeg je de tijm toe en blus je de champignons af met de Balsamicoazijn.


Bak de burgers direct op het rooster van de BBQ. Voor een extra krokant korstje hebben wij de burgers nog heel kort af gegrild op de plancha. Heerlijk!

Smeer de truffelmayonaise op het broodje en beleg met de rucola. Leg de gebakken hamburger hierboven op en beleg met de parmaham.
Schep het champignonmengsel boven op de burger en voeg tot slot nog wat truffelmayo toe. Aanschouw nu jouw ultieme truffelburger, wat een plaatje!
Eet smakelijk!

Disclaimer
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Napoleon Rogue Phantom door Napoleon
– Kruiden en specerijen door van Beekum Specerijen
– Gehakt door Meatfish
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Poolse hotdog met Kielbasa van de BBQ
Een nog verborgen Poolse parel van de grill!

Broodje met gerookte en gestoofde varkenswang
Dit is een vergeten stukje varkensvlees!

Dé ultieme BBQ pizza: Pulled pork pizza met rode ui en knoflooksaus
Haal de pulled pork maar uit de vriezer. Deze pizza wil je eten!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter