Gegrilde tomahawk steak
Ca. 50 min.
Ingredienten
1 tomahawk steak van +/- 1 kg (klik hier om te bestellen bij Meatfish.nl)
ca. 3 tl. paprikapoeder
ca. 1/4 tl. Chilipoeder
ca. 1 a 2 tl. zout
ca. 2 tl. suiker (wij hebben rietsuiker gebruikt)
Gegrilde tomahawk steak
De tomahawk steak. Ik durf wel te beweren dat dit een van de lekkerste en meest robuuste stukken vlees van het rund is. Een prachtige rib-eye met de volledige rib er nog aan; mijn BBQ-hartje begint daar wel sneller van te kloppen. Ondanks dat we zo ook een stukje natuurkunde gaan behandelen tijdens de voorbereiding, is de bereiding van de tomahawk zelf echt een fluitje van een cent. Ik zou zeggen: lees het recept, bestel en bereid een mooie tomahawk steak en geniet!
Is BBQ dan toch (rocket)science?
Afgelopen april waren Bastiaan en ik uitgenodigd bij een BBQ block party in Dieren (Gelderland). Naast het lekkere weer en de prachtige locatie ging het natuurlijk om het bereiden van waanzinnige gerechten en het delen van ervaringen. Super leuk! Het feestje werd onder andere gehost door Eric Gephart, een bekende Amerikaanse BBQ chef. Hij is dan ook de man die ons introduceerde in de wondere wereld van natuurkunde vs. grillen!
Het betoog van Eric begon met de volgende legendarische woorden: ‘white, red and brown, that’s the way we throw it down’. De kleuren staan voor de verschillende stappen die je kan nemen om tot ‘de lekkerste steak ever’ te komen. Wit staat voor zout. Zout zorgt er voor dat er osmose op treedt (wajooo dat klinkt vet interessant op de buurtbbq!). Dat wil zeggen: het vocht wordt uit het vlees onttrokken en verzacht de smaak van het zout. Door het vocht wat uit je vlees is gekomen blijft de rode kleur (red), oftewel je eigen rub (denk aan paprikapoeder, cayenne peper etc.), goed hechten aan je vlees. Doordat de natuur altijd op zoek is naar balans, zal door de kruiding het vocht weer in het vlees trekken waarbij het de smaken (zout + rub) mee naar binnen neemt. De laatste stap is de kleur bruin, welke staat voor suiker (al dan niet gekarameliseerd). Naast de zoete touch zorgt de suiker ook voor een lekkere ‘bark’, oftewel een lekker korstje op je vlees.
En dat is alles! Het resultaat zal je verbazen, het is echt een enorme smaakexplosie in je mond.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 30 min.
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Strooi vervolgens het zout op beide kanten van het vlees en druk het zacht aan. Na ongeveer 10 minuten zie je dat er vocht uit het vlees is gekomen.
Meng ondertussen de paprikapoeder en chilipoeder. Let hierbij op dat het niet té pittig wordt. Proef dus tussendoor!
Strooi nu je ‘rode’ kruiden mengsel over het vlees en masseer het in voorzichtig in. Na ongeveer 15 minuten zijn de kruiden voldoende in het vlees getrokken en kan je verder met de laatste stap. We strooien de suiker over het vlees en laten het voor vijf minuten rusten. Nu ben je klaar om te grillen!
PS. bekijk hier de video voor extra uitleg.

Smeer zout over de tomahawksteak

Het vocht trekt uit het vlees

Smeer vervolgens in met pittige rode kruiden

En tot slot de suiker
Bereiding
Ca. 20 min.
We gaan de tomahawk steak grillen op gematigde temperatuur (+/- 160°C). Zodra je BBQ op temperatuur is leg je de steak voorzichtig op de indirecte kant van de BBQ. Sluit voorzichtig het deksel en wacht totdat de steak een temperatuur heeft bereikt van 50°C. Als je vlees 50°C als kerntemperatuur heeft haal je het even van de BBQ.

Tomahawk leggen we indirect op de BBQ
Stook nu je BBQ op om direct te grillen (de kolen zijn heet genoeg als je je hand niet langer dan 1 seconden er boven kan houden). Leg het vlees nu direct boven de kolen zodat de suikers kun werk kunnen doen (karamelliseren!). Let op dat je het vlees niet zwart blakert, dat is zonde. Bij ons duurde het zo’n 30 seconden per kant om het vlees krokant te krijgen. Je weet niet wat je ziet en ruikt als de steak mooi wordt gegrild. Onze hartjes begonnen direct sneller te kloppen!

Kolen leggen we in het midden van de BBQ
Je wilt het liefst direct aanvallen als het vlees van de BBQ komt maar het is bij zo’n groot stuk vlees enorm belangrijk om het te laten rusten . Doe dit bij een tomahawk van 1 kilo dan ook zeker 15 minuten.
Snijd vervolgens dunne plakjes en laat je overweldigen door de fantastische smaak! Eet smakelijk!

Eet smakelijk!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Short ribs
Wil je eens wat anders dan de bekende spareribs? Probeer dan eens de shortribs!

Gegrilde (rib eye) steak met groene salsa
Het vlees wordt op de snijplank geserveerd in de saus

Beenham met honing-mosterdsaus
De klassieker voor op zondag, Kerst of een andere dag natuurlijk...
Alle reacties (65)
Vandaag jullie uitvoering gedaan na eerder alleen zeezout en peper. Jullie recept is geweldig. Wat een smaakbeleving! Zeker voor herhaling vatbaar.
Reactie door Cor op 11-06-2022 om 17:54
Leuk om te horen Cor!
Reactie door Bastiaan op 29-06-2022 om 11:17
Eerst een uur koudgerookt met hickory pellets in rookbox
Dan jullie instructies opgevolgd (op een Weber Spirit gas BBQ)
Dan een béainaise gedraaird
Heelijk !!
Reactie door Eddy op 25-07-2021 om 13:30
Lekker bezig Eddy!
Reactie door Niels op 27-07-2021 om 09:15
hoi, ik had een vraagje
moet je het chilimengsel aan beide kanten van het vlees strooien?
Reactie door sander op 25-07-2021 om 07:26
Hi Sander, yes, absoluut! Eet smakelijk!
Reactie door Niels op 27-07-2021 om 09:15
Bedankt voor uw reactie !
Nog een extra vraag:
Als de temperatuur 160 graden heeft bereikt in de bbq, Wacht U dan tot de kolen volledig wit zijn om het vlees erop te leggen en indirect te bereiden?
Of is dat geen probleem om nog (deels) zwarte kolen te gebruiken?
Alvast bedankt !
Reactie door Steven bbq op 22-05-2021 om 15:11
Nee, hoor dat is geen probleem. Die gaan vanzelf aan. Succes!
Reactie door Niels op 23-05-2021 om 07:13
Hi,
Ik ga dit zeker ook klaarmaken… ziet er top uit!
Nog een vraag ivm dat rusten:
Bedoel je dan 15 minuten laten rusten gewoon buiten de bbq op een bord? Ingewikkeld in zilverpapier ? Of niet nodig om het vlees warm genoeg te houden?
Of eerder 15 minuten in de oven op 50 graden nadien?
Groeten en alvast bedankt !!!
Reactie door Steven bbq op 17-05-2021 om 02:37
Nice, lekker! Na de bereiding op een bord met aluminiumfolie er overheen of in een ovenschaal met een theedoek. In beide gevallen krijg je een lekker mals resultaat. 😉
Reactie door Niels op 17-05-2021 om 18:33
Lekker recept. Helaas was onze t.hawk well done. Had geen avondwandelingetje moeten maken….. Volgende keer beter.
Reactie door Raymond op 24-01-2021 om 20:17
Hahah dat is niet zo slim! 😉 volgende keer beter!
Reactie door Niels op 25-01-2021 om 20:08
Boven staat 1 tl zout dat is fout denk ik? Erg weinig de rest staat ook tl.
Reactie door Jan-Willem op 18-07-2020 om 12:27
Hoi Jan-Willem, ja het klopt. Het is waarschijnlijk net iets meer.
Reactie door Bastiaan op 20-07-2020 om 07:23
Heren, dit klinkt echt super. Heb 1 vraag: om de bbq van 160gr op te stoken naar hoger voor direct stoken. Hebben jullie dat alleen gedaan door de ventilatie aan te passen of ook kolen bij gedaan?
Reactie door Maarten op 13-05-2020 om 13:23
Hoi Maarten, wij hebben de schuiven opengezet en even goed geblazen om het vuurtje op te stoken. Je kan idd ook even wat kooltjes erbij gooien. Net zo makkelijk, zorg er dan wel voor dat die al heet zijn. 🙂
Reactie door Bastiaan op 18-05-2020 om 18:09
Ken je het beste de snake gebruiken ?
En is het nodig om een lek bak met een beetje water er in of is dit niet nodig
Ga morgen jullie recept maken heb er nu al zin in
Reactie door Patrick op 08-05-2020 om 21:17
Hoi Patrick, de snake en lekbak is niet nodig. Gewoon de kolen aan 1 kant, zodat je een indirecte en directe zone hebt. Dat wordt een mooi feestje!
Reactie door Bastiaan op 09-05-2020 om 08:38
Kan ik hem ook met de cave man style bbqen of zal de rub dan verbranden.
Veel bbq plezier
Reactie door Nils op 11-04-2020 om 10:45
Jazeker, dat kan ook. Alleen zou het dan kunnen dat de ingredienten verbranden inderdaad.
Reactie door Niels op 13-04-2020 om 12:47
Hallo,
Dit gaan we straks uitproberen! Maar hoe kan ik op een andere manier de kerntemperatuur meten dan met een thermometer?? 160 graden op de Bastard, tomahawk van 1,5 kilo.. Mieke
Reactie door Mieke op 28-03-2020 om 15:10
Hi Mieke, je zou het kunnen voelen met je vingers. Je hebt daar een foefje voor. Zet je wijsvinger tegen je duim en voel het zachte stuk onderaan je duim. Dit voelt ongeveer hetzelfde als medium rare. Dit kan je herhalen tot aan je pink en wijsvinger (dan is het well done). Let op, hoe dikker je vlees hoe moeilijker het is. Succes!
Reactie door Niels op 29-03-2020 om 09:21
Goedemiddag,
Kan je hem ook rechtstreeks op de Ofyr bakken? En wat zijn dan de bereidingstijden.
Lijkt me heerlijk
Renate Camies
Reactie door Renate Camies op 13-12-2019 om 14:54
Hi Renate, ja natuurlijk kan dat! Het is dan wel wat anders want je grilt het vlees dan enkel direct volgens mij. Afhankelijk van de dikte zou ik ongeveer 7 minuten per kant aanhouden (5 cm dik). Dan is hij medium rare en zo vinden wij hem het lekkerst!
Reactie door Niels op 17-12-2019 om 18:59
Hoi duidelijke uitleg op jullie site en heb gisteren deze gemaakt op de kamado. Zag al eerder een reactie erover voorbij komen over grootte ingrediënten. Er staan bij jullie eetlepels maar moeten dit niet theelepels zijn? Had namelijk van zowel zout als de andere ingrediënten veel over en had hem toch dik ingesmeerd de steak van 1,5 kilo.
Maar hij was wel heerlijk.
Reactie door Niels op 27-07-2019 om 06:35
Dit lijkt inderdaad veel maar bij onze bereiding was dit perfect. Uiteraard kan je het voor jezelf ook proberen met een beetje minder. Succes en eet smakelijk!
Reactie door Niels op 28-07-2019 om 13:23
Vandaag de 4e keer aan de slag met dit recept! Absoluut een topper.
Vandaag ga ik echter bavette gebruiken…. ben benieuwd
Reactie door Marion Bollongino op 26-07-2019 om 10:37
Super leuk om te lezen Marion! Keep up the good work!
Reactie door Niels op 28-07-2019 om 13:21
Hoi, ik wil vanavond dit geweldige recept gaan uitproberen, alleen wij hebben nog geen kamado, die komt er wel, maar een Weber gasbbq, moet ik dan een lagere temp aanhouden of is alleen de kern temp. belangrijk?
Reactie door Ingrid Westerdijk op 28-06-2019 om 11:25
Hoi Ingrid, ik lees je bericht net pas. Hopelijk is het gelukt?!
Reactie door Bastiaan op 01-07-2019 om 18:39
Leuk stukje. Klinkt lekker wat betreft de kruiden. Vroeg me alleen af of 160 graden niet ad hoge kant is voor om de Tomahawk Steak naar de initiele kerntemperatuur te krijgen? Heb er vandaag eentje op de kop getikt en die wil ik morgen gaan bereiden op mn Joe. Had afgelopen week een dik stuk Rib Eye reverse sear gegrild en dat was uitstekend gelukt, echter had ik deze de eerst op 120 graden in de oven naar de benodigde kerntemperatuur gebracht en vervolgens heet afgegrild op de Joe. Dat was uitstekend gelukt. Maar twijfel nu even aan die 160 graden.
Reactie door Lester op 22-06-2019 om 21:43
Hoi Lester, voor ons werkte het perfect. Uiteraard is lager ook geen probleem.
Reactie door Bastiaan op 24-06-2019 om 17:52
Hi, is 4 eetlepels zout niet te veel?
Reactie door Eef op 14-02-2019 om 16:13
Hi Eef, het lijkt veel maar een gemiddelde tomahawksteak weegt ongeveer 1,5 kilo. Dan valt 4 el. volgens ons mee. Uiteraard mag je ook minder gebruiken, dan zal het onttrekken van het vocht iets langer duren.
Reactie door Niels op 15-02-2019 om 10:25
Hi,
Dit recept ga ik gebruiken voor Kerst.
Ik ga ze op de Green Egg maken.
Daar heb ik er twee van, een grote en een kleine.
Ik heb 7 Tomahwaks besteld.
Ik zit een beetje met de logistiek.
Heb je tips hoe ik ervoor kan zorgen dat de 7 Hawks tegelijk op tafel kunnen.
Thanks alvast
Reactie door Marion op 22-12-2018 om 09:56
Hi Marion,
Wat ik altijd doe is de oven op 50°C voorverwarmen en het vlees daarin warm houden. Bij deze temperatuur gaart het vlees niet meer door en blijft het wel warm. Dit doen ze ook in restaurants. Fijne Kerst!
Reactie door Niels op 23-12-2018 om 08:02
Vandaag twee super tomahawks van Australisch rund gehaald. Morgen, zondag, gaan ze op de BBQ, eurochef. Inmiddels de derde keer! Fantastisch stuk vlees! Top receptuur, bedankt.
Reactie door Peter op 24-11-2018 om 13:26
Hi! Wat super leuk om te horen! Thanks!
Reactie door Niels op 27-11-2018 om 12:23
Wat een toprecept is dit! Als afsluiter van het BBQ seizoen gedaan. Heerlijke smaak en wat een mooi stuk vlees. Volgens vrienden was dit beter gelukt als in een restaurant. Dit ga ik zeker vaker maken!!
Reactie door Jim op 14-10-2018 om 11:57
Hey Jim, wat super leuk om te horen! Ga zo door! 🙂
Reactie door Niels op 22-10-2018 om 06:10
Ik zie dat jullie een bbq met GBS systeem hebben gebruikt.
Voor het indirecte grillen gebruik je dan toch wel het normale rooster denk ik.
Voor het nog 1 minuut direct grillen de sear grate? (hoelang duurt het voor de spar grate is opgewarmd met de directe methode?) voordat je de steak er weer oplegt bedoel ik ?
mvg,
Chris
Reactie door Chris op 26-08-2018 om 09:58
Hi Chris, dat klopt! Wij hebben de sear grate gewoon laten zitten tijdens het indirecte grillen en pas opgewarmd tegen de tijd dat we direct gingen grillen. We hebben die Weber kolen bakjes gebruikt en recht onder de sear grate gezet. Dan is hij super snel warm, gok een minuut of 2.
Reactie door Niels op 27-08-2018 om 11:45
a.s zaterdag gaan we een tomahawk doen. bij de biologische boer een stuk van 3 ribben, 4.5 kilo gehaald. Nu wil ik deze eigenlijk zaterdag sous-vide bereiden tot een kern van 54 graden en daarna afgrillen. Is dat verstandig? ik ben bang dat ik dat grote stuk vlees niet goed krijg, en dat zou eeuwig zonde zijn.
Reactie door Fre Huigens op 15-08-2018 om 15:46
Hoi Fre, wij hebben geen ervaring met sous-vide garen. Gewoon lekker volledig op de BBQ grillen! 😀
Reactie door Bastiaan op 21-08-2018 om 07:23
Heerlijk!!! Wij hebben dit recept gebruikt en de tomahawk gegaard op een pelletgrill. Prachtige kleur, supermals en een smaakvol stukje vlees was het resultaat. Bedankt.
Reactie door Erwin op 24-07-2018 om 12:26
Top Erwin!
Reactie door Bastiaan op 24-07-2018 om 15:06
Gisteren volgens jullie recept een Tomahawk steak op de Bastard bereid. GEWELDIG!!!! Wat een smaaksensatie. Heerlijk mals stuk vlees. Het was bijna 1200 gr voor z’n tweeën. We dachten dat het veel te veel zou zijn. Maar als je eenmaal begint met eten, moet je om het laatste stukje dobbelen :-).
Reactie door Gerlof op 02-07-2018 om 12:57
Dankje Gerlof, je zegt het goed, een smaaksensatie!
Reactie door Bastiaan op 02-07-2018 om 18:05
Wat leuk!! Net een nieuwe barbecue aangeschaft en ben op zoek naar lekkere gerechten die ik uit kan proberen. Deze komt nu zeker op het lijstje!
Groetjes,
Alysha
Reactie door https://www.barbequeshop.nl/ op 22-06-2018 om 12:36
Hi Alysha, super! Daar ga je geen spijt van krijgen!
Reactie door Niels op 25-06-2018 om 07:17
Vandaag klaargemaakt, duurde wel lang tot de gewenste temperatuur, maar het was heerlijk.
Reactie door Aytekin op 19-06-2018 om 21:06
Hi Aytekin, leuk om te horen! Hoe warm was de BBQ? Als de temperatuur aan de lage kant is kan het langer duren.
Reactie door Niels op 22-06-2018 om 06:10
waarom niet eerst dichtschroeien en daarna langzaam laten garen naar 50graden. Is dit niet makkelijker?
Reactie door jeroen op 14-06-2018 om 11:41
Ha Jeroen, met de reverse sear techniek krijgt het vlees een mooie gelijkmatige garing. Zoals je ziet op de foto’s is de kleur mooi rood met een bruine rand van het direct grillen. Als je het direct hard grilt bestaat de kans dat het niet overal even gelijk gegaard is.
Reactie door Bastiaan op 14-06-2018 om 15:03
Hay, als de steak 1700gr is wat kan ik dan het beste aanhouden als bereiding voor medium done??
En is heten probleem als het op gasbbq gegrild word.
Mvg Rob.
Reactie door Rob op 30-05-2018 om 14:53
Hi Rob, zie hier ons stukje over kerntemperatuur. Voor medium zou ik hem dan tot 54 op de BBQ laten liggen en dan laten rusten. Snijden op ongeveer 57/58 graden. Natuurlijk kan het ook op gas.
Reactie door Bastiaan op 30-05-2018 om 18:19
Hoppa 1 kg Tomahawk gaat vandaag op de BBQ! Heb er nu al zin in en bedankt voor jullie tekst en uitleg!
Reactie door Adventure Biking op 26-05-2018 om 06:08
Dan zijn vooruitzichten, geniet ervan!
Reactie door Bastiaan op 26-05-2018 om 06:36
Dit is werkelijk fantastisch en ga ik zeker vaker doen.
Reactie door Eddy op 24-05-2018 om 21:03
Dank je Eddy! Dit is ook een van onze favorieten! 😀
Reactie door Niels op 25-05-2018 om 07:22
misschien stomme vraag maar is het vlees nog warm als je dit 15 min hebt laten rusten?
Reactie door Danny op 20-05-2018 om 19:41
Hoi Danny, begrijp ik. Maar wees gerust, het kan gewoon. Ligt natuurlijk wel aan de dikte van je vlees! Door het rusten geef je de sappen in het vlees de tijd om weer door het vlees te verspreiden, dit is erg belangrijk. Het gaart ook nog even door. Leg er eventueel losjes wat aluminiumfolie op.
Reactie door Bastiaan op 21-05-2018 om 06:53
daar gaan we weer!!!! Kan niet wachten om te proberen.
Vaderdag tipje!!!!!!
Reactie door henry van de pol op 14-06-2017 om 16:11
daar gaan we weer!!!! Kan niet wachten om te proberen
Reactie door henry van de pol op 14-06-2017 om 16:10
Super leuk stukje!
Goed geschreven!
Reactie door Marriet op 14-06-2017 om 14:24
Laat een reactie achter