bbqproof.nl Recepten Vlees Tagliata: de smaakvolle Italiaanse T-bone steak ‘salade’

Tagliata: de smaakvolle Italiaanse T-bone steak ‘salade’

star_rate
Tagliata: de smaakvolle Italiaanse T-bone steak ‘salade’

ca. 60 minuten

Ingredienten

 • Ca. 4 personen

 • ca. 1 kg t-bone steak of diamanthaas

 • 50 gram rucola

 • Balsamico siroop

 • Hoge kwaliteit en smaakvolle extra vierge olijfolie

 • Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano)

 • ca. 200 gr. Cherry tomaatjes

 • Fleur de sel piramidezout of zeezout

 • Zwarte peper

Tagliata: de smaakvolle Italiaanse T-bone steak ‘salade’

Tagliata: de smaakvolle Italiaanse T-bone steak ‘salade’

Als je in Italië geweest bent dan ken je de tagliata. De ‘salade’ met de steak Fiorentina of zoals wij hem kennen de T-bone steak in de hoofdrol. Dit waanzinnige gerecht heb ik dit jaar gegeten aan het Gardameer, al met de eerste hap wist ik het. Dit recept moet ik delen op onze website. De gegrilde smaak van het vlees, gecombineerd met de pittige rucola, de rijke olijfolie en de umami van de Parmezaanse kaas, creëert een heerlijke combinatie van smaken en texturen. Als Italianen ergens goed in zijn, is het wel een eenvoudige gerecht met super veel smaak. Ze gebruiken vaak niet veel ingrediënten maar het is altijd perfect in balans en van hoge kwaliteit. Waardoor de smaak super is.

Wat is tagliata

Allereerst de naam: tagliata. Dit is afgeleid van het woordt ’tagliare’, wat snijden betekent. Tagliata is dus een verwijzing naar de bereiding van het vlees. Het rundvlees wordt namelijk na het grillen in dunne plakjes gesneden. Een steak fiorentina (t-bone) is dus niet noodzakelijk. Maar omdat ik in Italië een tagliata van de steak Fiorentina heb gegeten (die zooooo lekker was), heb ik voor dit recept gekozen voor de t-bone steak. Maar je kan dus ook een diamanthaas, biefstuk of andere steak gebruiken.

Het gegrilde rundvlees wordt dus dun gesneden maar dan zijn we er nog niet. Het wordt geserveerd op een bedje van rucola met daaroverheen nog olijfolie, balsamico siroop, Parmezaanse kaas, cherry tomaten en zeezout. Qua ingrediënten lijkt het wel op een salade, vandaar dat er ook vaak over een ‘steak salade’ gesproken wordt. Wil je dit tagliata recept maken en wil je echt die Italiaanse smaken proeven? Zorg dan voor hoge kwaliteit producten. Haal smaakvolle olijfolie (extra vierge) en ook een Parmezaanse kaas die goed op smaak is (zoals de Parmigiano Reggiano) al deze smaken maken dit gerecht.

Steak Fiorentina vs. T-bone steak

De steak Fiorentina en T-bone lijken heel erg op elkaar. Beide hebben ze het t-vormige bot met aan een kant een stuk entrecote en aan de andere kant een stuk ossenhaas. Het verschil zit hem vooral in de manier van snijden. De Bistecca alla Fiorentina zoals de Florentijnse steak genoemd wordt, wordt gesneden uit het dikste deel van de onderrug, meestel van het Chianina-ras. Terwijl de T-bone wordt gesneden uit een dunner deel. Hierdoor is de steak Fiorentina veel groter dan de t-bone. Het komt erop neer dat de steak fiorentina meer ossenhaas heeft dan de t-bone. Je kan deze steak vooral vergelijken met een porterhouse steak.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 5 min

Onze t-bone was ongeveer 1 kg, daarom hebben wij bereid via de reverse sear methode. Dit betekent dat we de steak eerst indirect garen en daarna nog even kort afgrillen. Maak de BBQ dus gereed om te grillen in een indirecte en directe zone op ca. 150°C.

Snijd eventueel loshangende stukken vet los van het vlees en zout het vlees aan beide kanten.

Bereiding

ca. 50 min

Leg de t-bone steak in de indirecte zone van de BBQ en sluit het deksel. Gebruik een themometer om de kerntemperatuur in de gaten te houden.

Schaaf ondertussen grove stukken Parmezaanse kaas en snijd de cherry tomaatjes doormidden. Leg alles apart in bakjes.

Wanneer de t-bone steak een kerntemperatuur van 48°C heeft bereikt haal je. deze van de BBQ. Stook de BBQ eventueel flink omhoog om direct te grillen. Ik heb het rooster op de laagste stand gezet. Grill de steak nu om en om tot een kern van 52-55°C .

Pak een groot bord of serveerschaal. Leg rucola op de bodem van het bord. Snijd de steak ondertussen in dunne plakjes. Leg deze bovenop de rucola. Leg de tomaatjes willekeurig over het bord heen en giet er balsamico siroop en olijfolie over. Maak af met de Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk en geniet van deze heerlijke tagliata van de BBQ.

Disclaimer

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
T-bone steak door Meatfish
–  Fleur de sel piramidezout door Van Beekum Specerijen

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 60 minuten

Benodigdheden

 • Ca. 4 personen

 • ca. 1 kg t-bone steak of diamanthaas

 • 50 gram rucola

 • Balsamico siroop

 • Hoge kwaliteit en smaakvolle extra vierge olijfolie

 • Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano)

 • ca. 200 gr. Cherry tomaatjes

 • Fleur de sel piramidezout of zeezout

 • Zwarte peper

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate