Een stoofschotel met hertenwang – Helemaal wild!
Ca. 160 min.
Ingredienten
500g hertenwang (Kan je hier bestellen)
1 winterpeen
4 rode uien
3 laurierblaadjes
2 tenen knoflook
125g spekreepjes
8 jeneverbessen
80g roomboter
Olijfolie
750 ml Speciaal bier (donker)
Extra vocht* (bier en/of water) indien nodig.
*Wij hebben uiteindelijk nog 750 ml. extra toegevoegd maar doe dit nog niet vooraf!
Een stoofschotel met hertenwang – Helemaal wild!
Het einde van het jaar staat vaak in het teken van stoofschotels. Zo ook bij BBQproof! Dat is natuurlijk niet zo gek want wat is er nou lekkerder dan op een regenachtige dag een grote pan op de BBQ te zetten met daarin heerlijk verse producten. Een paar uur rustig laten stoven en smullen maar!
Een BBQ is niet alleen geschikt voor het roken of grillen van mooie producten. Met bepaalde accessoires verander je jouw BBQ in een ouderwetse braadpan. Ideaal voor heerlijke stoofpotten. Toen wij onze Weber kregen zat daar ook een gietijzeren Dutch Oven bij. Met zo’n accessoire begint het gelijk te kriebelen; je wilt direct de BBQ aansteken en aan de slag! En zo gezegd, zo gedaan!
Wat voor vlees past er nou het beste in een stoofschotel hoor ik je denken? In een stoofschotel doe je vrijwel altijd vlees wat een lange bereidingstijd heeft zoals runderriblappen. Maar wild is ook zeer geschikt en laat dat nu volop beschikbaar zijn! Wij hebben gekozen voor hertenwang; deze prachtige stukjes vlees hebben hard gewerkt (herten zijn herkauwers ;)) en zijn dus zeker geschikt voor in een winterse stoofschotel.
Ons recept is gebaseerd op dit recept. Maar in plaats van wild zwijn hebben wij hertenwang gebruikt, een verrassende variatie!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 min.
Qua voorbereiding is het enkel wat snij werk. Snijd de peen en uien in grove stukken en maak de knoflook schoon en snijd deze fijn.

Snijd de winterpeen

En de uien
Bereiding
Ca. 150 min.
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op gematigde temperatuur (+/- 180°C). We gaan namelijk eerst de hertenwangen grillen (net zoals je je stoofvlees aan bakt in een pan). Gril de wangen voor ongeveer 3 minuten per kant. Haal het vlees van het vuur en leg even apart.

Leg de kolen(bakjes) midden in de BBQ

Gril de hertenwang direct
Verplaats nu de kolen naar de zijkanten zodat je een indirecte zone krijgt in het midden van je BBQ. Wij hebben hiervoor de kolenrekjes gebruikt, deze kan je eenvoudig verplaatsen (zie de foto’s).

Maak je BBQ gereed voor indirecte hitte

Zet de Dutch Oven in het midden van de BBQ. Stop de roomboter in de pan en bak hierin de spekreepjes. Voeg vervolgens de gesneden ui, knoflook en wortel toe en bak deze even kort mee. Vervolgens voeg je de jeneverbessen en laurierblaadjes toe en roer deze door je mengsel. Wanner de ui glazig is geworden mag de hertenwang erbij en giet je het bier (wij hadden een fles van 750 ml.) bij het mengsel. Deksel op de pan en klaar! Pak een goed boek en kijk een leuke serie want nu is het geduld hebben!

Bak de groenten aan

Giet het bier er bij

Laat lekker een paar uur stoven
Het enige wat wij tussendoor hebben gecheckt is de hoeveelheid vocht in de pan. Het was bij ons namelijk vrij snel verdampt. Zodoende hebben wij tussentijds extra vocht (1 speciaalbier á 33 cl en 500 ml. water) aan de stoof toegevoegd. Houd dit dus wel in de gaten! Als al het bier verdampt kan je stoofschotel bitter gaan smaken en dat wil je natuurlijk niet!
Na ongeveer 2,5 uur waren onze wangen boterzacht. We hebben dit getest door met een vork in het vlees te prikken. Voor ons was het toen een kwestie van de frietpan aanzetten om lekkere dikke frieten te bakken. Dat was echt een wereldse combinatie! Eet smakelijk!

Eet smakelijk!
Disclaimer.
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Hertenwang door Meatfish.nl
– Master-Touch GBS Limited Edition door Weber Nederland
– Gourmet BBQ System – Dutch Oven door Weber Nederland
– Handschoenen kevlar door Weber Nederland
Meatfish & Weber bedankt. 🙂
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Poolse hotdog met Kielbasa van de BBQ
Een nog verborgen Poolse parel van de grill!

De lekkerste dikbevleesde spareribs
Met deze spareribs maak je iedereen helemaal gek!

Black Angus ribeye met rode chimichurri
Waanzinnig stukje vlees met een heerlijke zelfgemaakte rode chimichurri
Alle reacties (2)
Is het nodig de hertenwangen vantevoren te pekelen?
Vriendelijke groeten
Conny
Reactie door Conny van Tol op 01-02-2020 om 11:42
Hoi Conny, nee dat is niet noodzakelijk. Je kan ook achteraf zout toevoegen
Reactie door Niels op 03-02-2020 om 17:18
Laat een reactie achter