bbqproof.nl Recepten Vlees Steak tartare van bavette

Steak tartare van bavette

star_rate
Steak tartare van bavette

ca. 45 minuten

Ingredienten

    Steak tartare, voor 4 personen
    • 200 gr bavette

    • 1 kleine sjalot

    • 1,5 tl kappertjes

    • 2 tl augurkjes

    • 0,5 tl peterselie (vers)

    • 0,5 tl worchestersaus

    • 1,5 tl truffelmayo

    • Snuf zwarte peper en zout

    Overige
    • Cold smoke generator

    • Ronde bakvormpjes

    • Beukenmot

Steak tartare van bavette

Steak tartare van bavette

Waan je in de Frans keuken met deze steak tartare van bavette. Steak tartare is namelijk een klassiek Frans gerecht. Het is dus niet gek dat je dit gerecht volop tegen komt in restaurants. Maak je dus klaar voor een culinair BBQ recept! Ja, je leest het goed een BBQ recept. Uiteraard eet je een steak tartere rauw. Het is tenslotte een rauw gerecht, ook wij gaan daar niets aan veranderen. Alleen er komt wel een BBQ aan te pas. Wij gaan de steak tartere nog even kort koud roken. Dit zorgt voor een subtiele rooksmaak. Het is net alsof de chef in een chic restaurant de stolp omhoog haalt en er heerlijke rook vrij komt.

Steak tartare van bavette

Voor de klassieke steak tartare wordt veelal ossenhaas gebruikt. Dit vlees is super mals en leent zich er perfect voor. Wij pakken voor dit recept een ander stukje rundvlees. Namelijk de bavette, bavette heeft net even wat meer power en is wat ons betreft ideaal voor de oer BBQer die in ons schuilt. Maar je kan bijvoorbeeld ook picanha gebruiken, als het maar super super vers is. Je eet het rauw, dus de kwaliteit van het vlees is heel erg belangrijk. Dus als je gaat BBQen en je gaat een flinke picanha of een heerlijke bavette grillen, reken dan net ff wat meer gewicht. Dan houd je wat over om een steak tartare te maken! Qua structuur is er niet perse een regel. Je ziet ook dat het ene restaurant de tartare super fijn serveert en de ander wat grover. Wij vinden dat je met bavette de structuur best wat grover mag houden.

Klassieke smaken

De smaken in onze steak tartare zijn vrij klassiek. Wij gebruiken kappertjes, augurk, sjalot, truffelmayonaise en een scheutje Worcestersaus. Het resultaat? Een explosie van smaken die je doen denken dat je in een Parijs’ restaurant zit te dineren. We maken de steak tartare helemaal af door er een kaaskrokantje bij te serveren. Lekker voor de bite en de pittige zoute smaak van oude kaas is natuurlijk een perfecte geleider voor alle smaken. Wij laten je ook twee manieren zien om de steak tartare op te maken. Leuk om mee te variëren. Serveer het als een voorgerecht of als lichte lunch. Heerlijk met wat desembrood erbij. En wat dacht je van een lichte rode of een volle witte wijn om het helemaal af te maken?

Dus waar wacht je nog op? Trek je koksmuts aan, zet wat Franse muziek op en geniet van de heerlijke smaken van dit fantastische gerecht.

Steak tartare koud roken

Wij kiezen ervoor om de steak tartare nog even kort koud te roken. Net als in een restaurant geeft het toch iets extra’s wanneer de chef die stolp vol rook omhoog haalt. Nu lift je het deksel van de BBQ omhoog en komt de zachte rook tegemoet en verschijnt er een heerlijke steaktartare, het proeven is begonnen! Om dit effect goed na te bootsen, maken we de steak tartare helemaal af. Met bordje en al op de BBQ en kort roken met wat beukenmot. Wij kiezen bewust voor beuken omdat dit een zachte rooksmaak geeft. We willen die subtiele rooksmaak bereiken, rook daarom ongeveer 15 tot 20 minuten.

Let op, werk schoon!

Een steak tartare eet je rauw, we hebben hierboven al genoemd dat vers vlees super belangrijk is. Maar ook schoon werken is belangrijk. Het binnenste van een stuk vlees is steriel en kan je daarom prima rauw eten. Maar zodra je het snijdt is het niet meer steriel. Zorg daarom dat je werkt in een schone omgeving. Was je handen, werk met schone messen en houdt je vlees goed koud.

Bereiding

Voorbereiding

30 min

Maak als eerste de kaaskrokantjes. Verwarm de oven op 200 graden. Pak een bakvorm naar keuze en doe er wat geraspte kaas in. Doe er niet al teveel kaas in, dan worden ze minder krokant en ‘lopen’ ze dicht. Bak de koekjes in 5 tot 7 minuten klaar en laat afkoelen.

Snijd vervolgens alle ingrediënten fijn en zet apart.

Leg tijdens het  snijden van de ingrediënten de bavette in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat we deze straks beter kunnen snijden. Gaat er vooral om dat de bavette goed koud wordt, het is absoluut niet de bedoeling dat deze bevriest.

Maak de bavette schoon en verwijder harde stukken en overtollig vet. Snijd de bavette haaks op de draad.

Je kan de bavette zo fijn snijden als je wilt. Ik heb de structuur wat grover gehouden.

Bereiding

Ca. 30 min

Als je de steak tartare koud wilt roken, vul dan de cold smoke generator met beukenmot en steek deze alvast aan.

Dan is het belangrijk om een keuze te maken over de presentatie. Wil je de steaktartare serveren met alle ingrediënten erin of wil je jouw gasten zelf laten mengen zoals op de foto hieronder? Ga je voor de eerste optie, meng dan alle ingredienten voorzichtig door elkaar. Pak een bordje en bakvorm en vul de steak tartare.

Als je jouw gasten zelf de verhouding wilt laten bepalen, houdt dan de ingredienten nog apart. Vul alleen de bakvorm met de stukjes bavette.

Plaats het bordje met de steak tartare in de bbq en sluit het deksel. Leg wat bakpapier onder het bordje zodat deze niet vies wordt. Rook de steaktartare ong 15-20 minuten.

Maak het bordje af met het kaas krokantje en eventueel nog wat dotjes truffelmayo. Dat wordt smullen!

Eet smakelijk

Disclaimer

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:

– Zwarte peper en Zeezout grof door  van Beekum Specerijen
Bavette door Meatfish

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 45 minuten

Benodigdheden

    Steak tartare, voor 4 personen
    • 200 gr bavette

    • 1 kleine sjalot

    • 1,5 tl kappertjes

    • 2 tl augurkjes

    • 0,5 tl peterselie (vers)

    • 0,5 tl worchestersaus

    • 1,5 tl truffelmayo

    • Snuf zwarte peper en zout

    Overige
    • Cold smoke generator

    • Ronde bakvormpjes

    • Beukenmot

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Broodje gerookte kipfilet

Gerookte kipfilet op een broodje, wat wil je nog meer?

Bekijk recept play_arrow
Niels Langzaam gegaarde buikspekspiesjes

Een heerlijke snack met de echte low&slow smaak!

Bekijk recept play_arrow