Spaanse chorizo burger met queso iberico kaas
ca. 1 uur
Ingredienten
350 gr. Riblappen gehakt
150 gram chorizo aan een stuk
mespuntje chillie gemalen
2 tl worcestersaus
2 el verse peterselie
4 burgerbroodjes
Queso iberico kaas
380 gr. tomaten
1 rode ui
1 knoflook
Rode peper ca. 2 cm
1 el verse peterselie
Paar uitgebakken chorizoblokjes
3 el mayonaise / frietsaus
2 tl aioli
4 Burgers
Tomatensalsa
Chorizo aioli
Spaanse chorizo burger met queso iberico kaas
De ideale burger op een zomerse avond: de chorizo burger. Chorizo, deze Spaanse worst is echt mijn favoriet onder de droge worsten.
Natuurlijk op een kaasplankje bij de borrel maar wat dacht je van op een pizza of uitgebakken blokjes door de pasta? Heerlijk!
Chorizo in de hoofdrol
In dit recept gaan we de chorizo eren. Maar liefst drie elementen in deze burger bevat chorizo. Allereerst heb ik de chorizo vermalen en vermengt met het gehakt, daarnaast heb ik chorizo blokjes uit gebakken en strooi ik over de burger. Wat zorgt voor een verrassende krokante twist. En als laatste verweken we in de burgersaus nog chorizo. De burgersaus wordt een soort chorizo aioli. Kortom een chorizo walhalla!
Om het chorizo geweld een beetje te temperen, serveren we nog een frisse salsa en een queso Iberico kaas op de burger. Huh, Iberico kaas?! Ja dat was mijn eerste gedachte toen ik het zag. Maar het is kaas van geit, schaap en rund. Waardoor deze heel zacht en subtiel aanwezig is. Al met al een combinatie om van te smullen.
Maak maar een extra burger voor jezelf, want je baalt als deze op is.
Concept vs Realiteit
Een recept maken is altijd een avontuur. Je wordt geïnspireerd en gaat aan de slag met wat ingrediënten. Deze burger heb ik al jaren in mijn hoofd maar heb hem nog nooit uitgewerkt. Totdat we de truffelburger gingen maken. Voor de truffelburger hebben we de truffelmayo zelf gemaakt. Doordat we dit gedaan hadden, kwam ik op het idee om het ook met de chorizo burger te doen. Het idee was om met de olie die je overhoudt van het uitbakken van de chorizo blokjes een aioli / mayo te maken. Van het concept werd ik super enthousiast. Alleen de uitwerking was dramatisch. De smaak van de aioli was zo pittig en gewoon niet lekker. Dus heb ben ik maar mayonaise, ailoi, peterselie en chorizo blokjes gaan mengen tot een saus. Gelukkig was dat super lekker.
Ook wilde ik graag Manchego kaas. Een bekende Spaanse schapenkaas en zacht van smaak, past perfect bij de pit van de chorizo. Alleen was deze niet op voorraad. Toen kwam ik op queso Iberico. Tot mijn verrassing was deze echt perfect. Zo zie je maar weer dat een recept nooit vast is maar dynamisch. Je kan er alle kanten mee op.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 40 minuten
Bereid je BBQ voor om direct en indrect te grillen op 180°C.
Als eerste gaan we de burgers maken. Snijd als eerst kleine blokjes van de chorizo. Houdt ongeveer 10 blokjes per burger aan. Snijd de rest in grote stukken en maal in een mixer tot gehakt. Meng samen met het gehakt, worchestersaus, chillies en fijn gesneden peterselie tot een geheel. Vorm de burgers en laat opstijven in de koelkast. De burgers wil je net iets groter dan je bollen maken, aangezien ze ook nog iets krimpen op de BBQ.
Bak de chorizo blokjes in een koekenpan zonder olie. Grill op een laag vuur zodat ze krokant worden. Leg apart op een schoteltje.


Maak de tomatensalsa door de ingredienten fijn te snijden en te mengen. Zeef vervolgens het vocht eruit en zet apart in een bakje.
Maak de chorizo aioli door mayonaise, ailoi en een paar uitgebakken chorizo blokjes te mixen in een keukenmachine. Zet apart.

Bereiding
ca. 10 minuten
Smeer wat olie op de bollen en gril direct boven de kolen aan. Blijf erbij want dit gaat heel snel. Leg de broodje apart.
Leg de burgers nu direct boven de kolen en sluit het deksel. Draai na ongeveer 4 minuten de burgers en sluit weer het deksel.


Houd continu de deksel gesloten, het chorizo lekt namelijk in de kolen wat zorgt voor vlammen. Dit wil je zo veel mogelijk beperken. Na vier minuten leg je de burgers in de indirecte zone en beleg je de burgers met de kaas. Sluit weer het deksel.


Na ongeveer 1 minuut is de kaas gesmolten en kunnen de burgers van de BBQ.
Beleg het broodje met een flinke lepel chorizo aioli en de tomatensalsa. Leg de burger erboven op. Strooi de chorizo blokjes erover plus nog lekker wat van de chorizo aioli.
Eet smakelijk.

Disclaimer
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Peper zwart heel door van Beekum Specerijen
– Gehakt en chorizo door Meatfish
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Carpaccio rollade van bavette
Alle smaken van carpaccio opgerold in een bavette!

Langzaam gegaarde Texelse lamsbout met mosterd, rozemarijn en munt
Sappige lamsbout, kort gerookt en langzaam gegaard op de BBQ!

Shortribs van de Weber Smokefire (pelletgrill)
De bekende runderribben 10 uur lang gegaard op de Smokefire.
Nog geen berichten
Laat een reactie achter