Shortribs van de Weber Smokefire (pelletgrill)
Ca. 10 uur
Ingredienten
1 shortrib van 2 kilo
Slagerspapier (Butcherspaper)
Slagerstouw
Benodigdheden
Extra
Shortribs van de Weber Smokefire (pelletgrill)
De shortrib. Samen met pulled pork, spareribs en brisket vormen deze stoere ribben toch wel de ‘big four’ in de BBQ scene. Allemaal gerechten die een lange tijd op de BBQ moeten om tot een ultieme malsheid te komen. Heerlijk gerookt en zo sappig dat je door wilt blijven eten.
De Weber Smokefire
Wij hebben de runderribben klaar gemaakt op de Weber Smokefire, de jongste telg uit de Weber familie. Deze grill werkt met pellets, kleine korrels van geperst hout. De pellets worden door middel van een auger (soort spiraal) in een firebox gedropt waar een gloeiplug zit die zorgt dat de pellets ontbranden. Voordeel is dat hierdoor een temperatuur range van 90°C tot 350°C gehaald kan worden. Je kan er dus alle gerechten op maken die je maar wilt; van low & slow tot high & fast.
Gemak
Wij hebben al eens eerder shortribs gemaakt. Waar wij bij onze eerste poging uiteindelijk ruim 15 uur druk bezig zijn geweest waren de ribben nu met 10 uur klaar. Dit komt natuurlijk omdat je de temperatuur op de Smokefire vooraf instelt en het apparaat zelf er voor zorgt dat deze stabiel blijft. Daarnaast hebben we de runderribben net voor de zogenaamde ‘stall’, waarbij de kerntemperatuur een paar uur stabiel blijft en niet meer stijgt, ingepakt in slagerspapier. Dit heeft de bereidingstijd ook iets verkort. Al met al was het wel ideaal. Ik ben de hele dag in de weer geweest (boodschappen etc.) en het apparaat deed het werk met supermalse shortribs als eindresultaat! Lekker hoor! 🙂
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 minuten
Bereid je BBQ of pelletgrill voor om te grillen op 100°C. Maak het vlees schoon door de harde stukken vet te verwijderen. Verwijder ook de dikke stevige vetkap en het vlies aan de ribkant van de shortribs.

Kruid het vlees met de BBQ rub (voor rundvlees). Wees niet te zuinig. Runderribben kunnen best wat hebben.

Bereiding
ca. 10 uur
Leg de runderrib op de grill, voeg je rookhout toe en sluit de deksel.
Wij hebben op de Weber Smokefire de zogenaamde ‘Smokeboost’ aangezet. Dit houdt in dat de pellets op lage temperatuur worden ontbrand waardoor er extra rook ontstaat. Ideaal voor shortribs dus!
Het roken doen we ongeveer 3 uur. Langer heeft weinig zin omdat het vlees geen rook meer opneemt na ongeveer 3 uur.

Na het roken pakken we de runderribben in met slagerspapier (butcherspaper). De kerntemperatuur ligt nu rond de 60°C.
Dit papier laat het vlees ademen maar houdt wel de stoom binnen. Je versnelt hiermee dus de bereidingstijd een beetje.


In totaal hebben we de shortribs 7 uur in het slagerspapier ‘gegrild’. TOen had ons vlees een kerntemperatuur van 88°C.

Belangrijk is nu om het vlees te laten rusten. Doe dit minimaal 30 minuten.
Na het rusten pak je het uit en kan je de botten schoon uit het vlees trekken! Dit is echt super gaaf!

Snijd het vlees in blokjes en serveer direct. Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten uit dit recept zijn gesponsord:
– De Weber Smokefire door Weber Nederland
– Runder shortrib door Meatfish
Weber bedankt!
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Cajun aardappelspiesje met spek en ui
Een heerlijk spiesje met aardappel, ui en spek!
Alle reacties (2)
Dag Niels,
Kleine vraag. Als je de shortribs een kerntemperatuur na 7 uur wilt hebben van 88°C.
Op hoeveel dient je palletbbq staan qua temperatuur ? Mag deze rond de 110° C staan ?
Groetjes,
Christophe
Reactie door christophe vandenbosch op 07-09-2021 om 10:35
Hey Christophe, de temperatuur van 110 zou ik sowieso aanraden. Of het ook na 7 uur klaar is dat is vooraf niet te voorspellen. Dat ligt namelijk ook aan het vlees en of je het gaat inpakken. Met geluk duurt het 7 uur maar het kan ook zo 9 uur duren!
Reactie door Bastiaan op 08-09-2021 om 08:44
Laat een reactie achter