Poolse hotdog met Kielbasa van de BBQ
Ca. 30 min.
Ingredienten
2 Kiełbasa (Poolse worst)
2 Poolse hotdog broodjes
Poolse zuurkool (met wortel)
Poolse ketchup (pittig)
Mayonaise
Poolse hotdog met Kielbasa van de BBQ
Een Poolse hotdog? Jazeker! ‘Waar komt dit nu weer vandaan?’, hoor ik je denken. Nou, het toeval wil dat mijn beide broers met een Poolse vrouw zijn getrouwd. Ik heb dus 2 Poolse schoonzussen. En hoe kan ik hier nou beter mijn waardering voor tonen dan een leuk recept te maken met alleen maar Poolse ingrediënten!
Zoals je inmiddels wel weet zijn wij gek op hotdogs. Uiteraard de klassieke variant met mosterd en zuurkool maar wat dacht je van de pittige Mexicaanse hot dog of onze Marrokaanse versie met lamsvlees? Door de Poolse invloeden in mijn familie weet ik dat ze in Polen naast Wodka, nog een nationale trots hebben: de Kielbasa. Dit heerlijk gekruide worstje is enorm populair en niet alleen in Polen zelf. Ook in Amerika, bijvoorbeeld Chicago, is het worstje niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Logisch, want het is een echte lekkernij! En wat is er dan leuker om ook een echte Poolse hotdog te maken?
Wat is Kiełbasa?
Zoals hierboven genoemd is Kiełbasa, naast Wodka, de Poolse nationale trots. De traditionele samenstelling van de worst is gezouten varkensvlees met kruiden. Door het typische klimaat in Polen (onder andere een hoge luchtvochtigheid) worden de worsten geconserveerd door te roken, in tegenstelling tot in de mediterrane landen, waar vooral drogen als conserveermethode wordt gebruikt. De typische smaak van Kiełbasa komt vooral door het gebruik van uitsluitend varkensvlees. De smaak van de worst hangt echter niet alleen maar af van het soort vlees maar uiteraard ook van de kruiden die worden toegevoegd. Dit zijn voornamelijk knoflook en paprika. Dit geeft het vlees ook een interessante kleur. Overigens is het zo dat er geen 1 echt typisch kiełbasa recept is. Elke streek heeft zijn eigen receptuur.
De worst die wij voor dit recept hebben gebruikt komt uit Opole, een stad in het zuid- westen van Polen. Daar vind je de winkel (en bar :)) Zagroda Opolska. Zij maken al ruim 25 jaar heerlijke producten met varkensvlees waaronder dus Kiełbasa. Super gaaf!
Poolse ingrediënten
Omdat wij een echte Poolse hotdog wilden maken zijn wij op zoek gegaan naar ook echte Poolse ingrediënten. In Spakenburg hebben wij gelukkig een Poolse supermarkt waar je vrijwel alles kunt krijgen. Ik heb daar wat rondgevraagd en kwam thuis met typische Poolse zuurkool (met wortel :D), Poolse ketchup en echte Poolse hotdog broodjes. Die laatste deden mij vooral denken aan de broodjes die je altijd tegen komt op vakantie (krokante korst en luchtig van binnen). Nice! En ik ben later nog terug gegaan voor een paar Poolse biertjes. Ik kon het niet laten…:)
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 10 minuten
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 150°C.
Snijd de worsten kruislings in. Pas op dat je niet te ver door snijdt!
Haal de zuurkool uit de pot en laat even uitlekken.

Bereiding
Ca. 20 min.
Leg de worsten op de indirecte kant van de BBQ. Je hoeft ze niet te draaien.


Snijd ondertussen de broodjes in de lengte in en beleg met de zuurkool.

Na ongeveer 20 minuten waren onze worsten perfect gaar. Leg de worsten op het broodje en besmeer deze met de ketchup en mayonaise, Check die Poolse vlag die je zojuist hebt gemaakt! 🙂
Serveer direct met een lekker Pools pilsje! Smacznego!



Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Gegrilde kogelbiefstuk met gebakken champignons en ui
Deze klassieker maar dan van de BBQ!

Broodje met gerookte en gestoofde varkenswang
Dit is een vergeten stukje varkensvlees!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter