Oosterse spareribs met gember-karamelsaus
Ca. 6 uur
Ingredienten
2 mooie spareribs
4 el. “Five spices’ kruidenmix
Zout naar smaak
Gember-karamelsaus
Oosterse spareribs met gember-karamelsaus
Spareribs staan nog steeds in onze top 3 van lekkerste gerechten van de BBQ. Er zijn inmiddels onbeperkt varianten te vinden op internet. Dat is ook logisch want je kan eindeloos vari毛ren met deze varkensribben. Spareribs zijn ook perfect voor de beginnende low-en-slow barbecuer want het is een ‘vergevingsgezind’ stukje vlees. Het zit namelijk boordevol vet wat je helpt sappige ribben op tafel te zetten.
Maar hoe kun je je nog onderscheiden in het vele ribgeweld op internet? Door out of the box te denken natuurlijk! Met deze hippe term maak jij jezelf natuurlijk de ultieme eindbaas op je buurt-BBQ.
Gember-karamelsaus
Wij van BBQproof zijn gek op Aziatische smaken. Dit hadden wij echter nog niet gecombineerd met spareribs. Maar alleen wat kruiden toevoegen is niet ‘out of the box’ hoor ik je denken! Hulp kwam bij ons uit een verrassende hoek: een chocoladewinkel! We kregen namelijk van de chocoladewinkel ‘Sweet Sisters‘ in Amersfoort, naast wat niet-normaal-lekkere chocolaatjes, een potje met karamelsaus. Dit was overigens niet zo maar karamelsaus, deze was namelijk gemengd met gember! En laat gember nou veel voor komen in de Oosterse keuken!
We besloten toen om deze saus te gebruiken als lak voor de spareribs. De lak gebruik je in de laatste fase van de lekkerste bereiding van spareribs, maar dat wist je natuurlijk al lang. De suikers zullen heerlijk karamelliseren zodat je van die sticky ribs krijgt. JAMMIE!
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 15 min.
Meng 5 eetlepels ‘five spices’ met grof zeezout tot je een heerlijke kruidenmengsel hebt. Voeg niet gelijk heel veel zout toe, doe dit naar smaak. Blijf dus proeven.
Verwijder het vlies aan de achterkant van de spareribs. Als je dit nog nooit gedaan hebt, check dan onze handige video.

Bereid je BBQ voor om indirecte te grillen op ongeveer 110掳C. Met deze temperatuur duurt het ongeveer 6 uur totdat de ribben ‘fall of the bone’ met een bite zijn. 馃槈
Bereiding
Ca. 6 uur
We gaan de spareribs bereiden middels de 3-2-1 methode. In het kort betekent dit:
– 3 uur roken
– 2 uur garen ingepakt in folie.
– 1 uur uit de folie en lakken tot je een ons weegt.
Is deze methode nieuw voor jou? Lees dan dit uitgebreide artikel over deze methode.


We gaan er van uit dat je de eerste 5 uur goed hebt doorlopen. We zijn dus beland bij de laatste fase van de bereiding: het lakken. Haal daarom de ribben van de BBQ en smeer deze rijkelijk in met de karamelsaus. Herhaal dit het komende uur elk kwartier.


Je zult zien dat de spareribs een spannende donkerbruine kleur krijgen en je kan niet wachten om te beginnen met eten!
3…
2…
1…
Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Spareribs door Meatfish
– Karamelsaus door Sweet Sisters in Amersfoort
Meatfish en Sanne van Sweet Sisters bedankt. 馃檪
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video鈥檚 te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Nog geen berichten
Laat een reactie achter