Oma’s gehaktballetjes in salsa rossa
ca. 60 min
Ingredienten
5 vrijmibo vrienden
300 gr. riblappengehakt
300 gr. varkensgehakt
2 broodjes zonder korst
100 ml melk
30 gr. fijngehakte peterselie
50 gr. geraspte Parmazaanse kaas
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 ei
peper en zout
Oma’s gehaktballetjes in salsa rossa
Gehaktballetjes in tomatensaus, je kent ze wel. Van een verjaardag of in jouw favoriete tapasrestaurant. Sowieso heeft de gehaktbal een monumentale waarde in Nederland. Iedereen heeft zijn eigen recept of eet de lekkerste ballen bij zijn/haar oma. Zelfs de woensdag is geclaimd door gehakt (gehaktdag duh ;)), dat zegt wel iets. Natuurlijk maak jij onze smeuïge gehaktbal regelmatig en misschien noem je deze zelfs in één adem met die van jouw oma. Na vandaag kan je nog een derde aan dit rijtje toevoegen. Want deze gehaktballetjes smaken hemels.
Italiaanse balletjes
Afgelopen jaar was er een Italiaanse jongen in Masterchef Australië die gehaktballetjes maakte in tomatensaus. Elke aflevering maakte hij wel iets wat hij van zijn oma had geleerd. Zo ook in deze aflevering. Na een super enthousiaste jury, werd ik ook erg nieuwsgierig. Ik heb gelijk het het recept opgezocht en ben de keuken in gegaan.
Nou ik kan je gelijk vertellen, deze gehaktballetjes wil je proeven. Door riblappen gehakt en varkensgehakt te gebruiken zijn deze gehaktballetjes super smeuïg. Door ze ook nog eens te roken en te grillen op de BBQ geef je ze zelfs nog een extra smaakdimensie mee. De pittige salsa rossa die je erbij serveert maakt het feestje helemaal af! Ik heb overigens wel een eigen draai aan het recept gegeven.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 15 min
We beginnen met het voorbereiden van de BBQ. Maak deze gereed om te grillen 150°C.
Vul een schaal of bakje met de melk. Haal de korsten van het brood en laat het brood in de melk weken. Ondertussen gaan we de ui, knoflook en peterselie fijnsnijden. Houdt alles na het snijden apart.
Fruiten
Wij hebben de ui en knoflook gefruit op de bakplaat van Weber. Uiteraard kan je dit ook gewoon in een pan doen. Fruit de gesnipperde ui tot deze glazig wordt, voeg dan pas de knoflook toe zodat deze niet verbrand. Laat de ui en knoflook afkoelen in een schaaltje.

Voeg vervolgens de geweekte broodjes (dus niet de melk), het gehakt, de peterselie, Parmezaanse kaas, ei en de afgekoelde ui en knoflook toe aan een grote kom. Meng alles goed door elkaar en voeg nog peper en zout toe. Maak nu kleine balletjes, wij konden er zo’n 25 van maken.


Bereiding
Ca. 45 min.
Leg een paar blokjes hout tussen de kolen en leg de balletjes in de indirecte zone van je BBQ. Laat je niet misleiden door de foto, dit is namelijk ook indirect. Er zit een diffuser plate tussen de kolen en rooster die zorgt voor een volledig indirecte oppervlak. Sluit het deksel en wacht geduldig met een lekker drankje on the side.
De balletjes zijn klaar bij een kerntemperatuur van 70°C.


Serveer met salsa rossa, eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.
– Gehakt door Meatfish
– Weber Master Touch Premium door Weber NL
– Bakplaat door Weber NL
Meatfish en Weber bedankt. 🙂
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Carpaccio rollade van bavette
Alle smaken van carpaccio opgerold in een bavette!

Birria taco’s: Mexicaanse wraps met langzaam gegaard draadjesvlees
Gevulde wraps met langzaamgegaarde riblappen, rode ui, peper en cheddar!

Shortribs van de Weber Smokefire (pelletgrill)
De bekende runderribben 10 uur lang gegaard op de Smokefire.
Nog geen berichten
Laat een reactie achter