bbqproof.nl Recepten Vlees Longhaas ‘Caveman-style’

Longhaas ‘Caveman-style’

star_rate
Longhaas ‘Caveman-style’

Ca 15 min.

Ingredienten

  • 5 oermensen

  • Longhaas ca 900 gram

  • Peper

  • Zout

Longhaas ‘Caveman-style’

Longhaas ‘Caveman-style’

Ik vind het erg leuk om vlees, vis of groenten op verschillende manieren te bereiden. We kennen allemaal het keurig grillen van de sate of worstjes op de BBQ, maar er is zoveel meer dan enkel het (veelal te lang) dichtschroeien van je vlees. In dit recept beschrijf ik een van de alternatieven: Caveman–style BBQ! De naam zegt het al: barbecueën als een oermens. Het enige wat je in principe nodig hebt is een stapel gloeiende (houts)kolen. Dus geen rooster of iets dergelijks!

Een perfect stuk  vlees voor de caveman-style is longhaas. Dit prachtige stuk vlees vind je in het midden van de koe, tussen de longen. Deze spier zorgt, zoals de naam al suggereert, voor de beweging van de longen. Het is dan ook een echt stuk ‘werkvlees’. Dit betekent een heerlijke smaak, maar je moet er wel wat meer op kauwen dan bijvoorbeeld ossenhaas (wat nauwelijks ‘gewerkt’). Longhaas valt bovendien, net als bavette onder de categorie ‘vergeten vlees’.

Door de makkelijke bereidingswijze is dit gerecht ook geschikt om voor een grotere groep mensen te maken. Voor jullie beeldvorming: wij hebben dit gerecht gemaakt tijdens een bedrijfsfeest voor ongeveer 130 mensen! Bij dit feest draaide het om het ‘oer-gevoel’. Denk hierbij aan drinken uit pullen en vlees dat vanaf houten planken werd geserveerd. Kortom caveman-style en longhaas was een ideale match voor dit feest. We hebben daarom ook gekozen voor omgebouwde olietonnen als BBQ in plaats van de wel bekende ketelbarbecue, echt het grove werk dus!

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 10 min.

Een hele longhaas weegt ca. 800-1500 gram. Midden door de longhaas loopt een zeen. Het is belangrijk dat je deze eerst verwijderd waardoor je twee delen longhaas overhoudt. Vraag aan je slager of hij dit voor je doet. Wij hebben hier helaas geen foto’s van gemaakt. (sorry!)

Bereiding

Ca. 15 min.

De bereiding neemt ongeveer 15 minuten in beslag per longhaas, inclusief rusten.
Gebruik voor dit gerecht houtskool in plaats van briketten. Dit ligt aan de samenstelling van briketten. Bij de verbranding vormt er namelijk een dikke aslaag op de briketten. Dit wil je natuurlijk niet op je vlees. Bij houtskool komt er weinig tot geen as vrij, kortom: ideaal voor ‘caveman-style’!

Let op! Omdat het vlees erg snel klaar is gebruiken wij géén deksel bij deze bereiding.

Als je kolen heet genoeg zijn (kan je minder dan 2 seconden je hand boven de kolen houden? Heet genoeg! ), leg je de longhaas rechtstreeks op de kolen. Dit lijkt eng omdat je denkt dat het vlees zwart blakert, maar het gaat zeker goed komen! Na 3,5 minuten (of langer als je een dikker stuk hebt) draai je het vlees om zodat de andere kant op de kolen komt te liggen. Als er wat kooltjes blijven plakken haal je deze eraf met een tang of borsteltje. Wacht vervolgens nog eens 3,5 minuten en haal van de BBQ! Je kan nu de kerntemperatuur controleren. Wanneer deze rond de 50 graden zit is het perfect, want het vlees gaart nog iets door!

Wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Als de 10 minuten om zijn pak je het pakketje uit en snij je op de draad dunne plakjes.

De bereiding van de longhaas is caveman-style, wees hier van bewust. Je legt de longhaas rechtstreeks op de kolen, dit zorgt voor een heftige grillsmaak en kan bitter zijn. Serveer daarom dunne plakken en bestrooi met peper en zout.

Eet smakelijk!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca 15 min.

Benodigdheden

  • 5 oermensen

  • Longhaas ca 900 gram

  • Peper

  • Zout

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate