bbqproof.nl Recepten Vlees Langzaam gegaarde Texelse lamsbout met mosterd, rozemarijn en munt

Langzaam gegaarde Texelse lamsbout met mosterd, rozemarijn en munt

star_rate
Langzaam gegaarde Texelse lamsbout met mosterd, rozemarijn en munt

ca. 3 uur

Ingredienten

 • 2 lamsgigot (gesneden lamsbout)

 • 2 takjes rozemarijn

 • 4 el. grove mosterd

 • Bosje munt

 • Peper en zout

 • Sap van een halve citroen

Langzaam gegaarde Texelse lamsbout met mosterd, rozemarijn en munt

Langzaam gegaarde Texelse lamsbout met mosterd, rozemarijn en munt

De eerste keer dat ik lamsbout heb gegeten was een paar jaar geleden bij een restaurant in Amersfoort. Ik was met een paar collega’s uit eten bij een echte Argentijn en mijn oog viel als snel op de heerlijke runderklassiekers zoals ribeye en entrecote. Mijn collega bleef echter hangen bij de lamsbout. Lang verhaal kort; we besloten te delen. Ik een dikke ribeye en hij de lamsbout. Ik kan je vertellen dat ik later vaker voor de lamsbout heb gekozen! Wat een heerlijk stuk vlees. Super mals en een rijke smaak.

Smaak

Natuurlijk geldt hier dat de smaak van lamsvlees onder andere wordt bepaald door de leeftijd van het dier toen het geslacht werd. Hoe ouder het dier hoe sterker de smaak. Hierdoor hebben sommige mensen wel eens een slechte ervaring opgedaan. Dat is aan de ene kant begrijpelijk maar aan de andere kant zeker niet. Voor dit recept hebben wij de lamsbout(en) ingesmeerd met grove mosterd, munt, rozemarijn en het sap van een halve citroen.Even kort gerookt en daarna langzaam verder laten garen. Dit lijkt simpel maar is een absolute smaakbom. Waanzinnige smaakcombinatie!

Koopeenlam

De lambsout plakken komen uit het koopeenlam-pakket (lees hier onze review). Een pakket vol lamsvlees uit eigen land, namelijk Texel! Overigens is het nu het moment om lamvlees te eten, het ‘lams seizoen’ is namelijk van juli t/m augustus. De boeren op Texel zijn gaan samenwerken om hun prachtige product onder de aandacht te brengen (omdat er behoorlijk veel wordt geïmporteerd uit Nieuw Zeeland). Hier hoef je dus niet bang te zijn dat je niet precies weet waar je vlees vandaan komt. Zowel de boer (John en Cor Hin uit De Cocksdorp, hoi! :)) als het lot van de lammeren (in ons geval 2402) wordt getoond en is dus volledig traceerbaar en transparant. Hoe cool is dat!

Bereiding

Voorbereiding

ca. 30 min

Bereid je BBQ voor om te grillen op ongeveer 140°C.

Snijd de rozemarijn en munt fijn en meng met de grove mosterd. Halveer de citroen en voeg het sap toe aan de marinade. Breng op smaak met peper en zout.

Haal de lamsbout uit de verpakking en dep droog. Leg de plakken in een ovenschaal en besmeer rijkelijk met de marinade. Laat de lamsbout marineren in de koelkast Wij hebben de lamsbout ruim 3 uur gemarineerd (zo kwam het uit). Als je het iets korter wilt mag dat ook maar houd minimaal een uur aan.

Bereiding

ca. 1,5 uur

Haal het vlees uit de koelkast en dep droog.

Leg de lamsboutplakken indirect op de BBQ en voeg een handje rookhout (snippers) toe. Sluit de deksel en laat voor 1 uur rustig garen.

De laatste 5 minuten gaan we de plakken lamsbout even kort direct grillen boven het houtskool voor een lekker krokant korstje.

Laat tot slot het vlees nog 10 minuten rusten. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit recept zijn gesponsord:

– Lamsbout met been door Koopeenkoe.nl
– ECHT Houtskool door Echtgoed

Grutto en Echt bedankt!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

ca. 3 uur

Benodigdheden

 • 2 lamsgigot (gesneden lamsbout)

 • 2 takjes rozemarijn

 • 4 el. grove mosterd

 • Bosje munt

 • Peper en zout

 • Sap van een halve citroen

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate