Lamsrack
Ca. 45 min.
Ingredienten
4 personen waaronder 1 lammert 🙂
Klik hier om te bestellen bij meatfish.nl2x lamsracks met 7 ribbetjes (Frenched)
Peper & zout
Kerntemperatuurmeter
Lamsrack
Lamsrack, een echte BBQ-klassieker. Iedereen kent ze wel; de mooi rode stukken vlees met de guitige botjes die er uit steken. Funfact: een lamsrack waarbij de botjes mooi schoon zijn gemaakt door de slager noem je ‘Frenched’. Soms wordt er bij het horen van lamsvlees gedacht aan een typisch sterke smaak. Zonde! Want een goed stukje lamsvlees heeft juist een heerlijk zachte smaak en smelt op je tong! Een erg sterke smaak kan er op wijzen dat het vlees van een ouder lam is gesneden (de eerste 12 maanden mag het ‘lam’ genoemd worden), dus vraag dit aan je slager.
Het perfect bereiden van een lamsrack, oftewel rosé, is echter best lastig. Het vlees is al snel te gaar en dat is voor zo’n subtiel stukje vlees echt zonde! Een kerntemperatuurmeter is dan ook echt een must have bij dit gerecht.
Je kan de lamsracks vooraf marineren met een kruidenolie, maar wij hebben het ditmaal bereid met enkel peper en zout.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 20 min.
De enige voorbereiding is het op kamertemperatuur laten komen van het vlees.
Bereiding
Ca. 45 min.
Omdat we toch geen marinade gebruiken heb je nu tijd genoeg om je BBQ voor te bereiden om zowel direct als indirect te kunnen grillen op een temperatuur van rond de 200 graden. Als het vlees en de BBQ op temperatuur zijn kunnen we starten!
Leg de racks op de directe kant van de BBQ met de botjes naar buiten (zie foto). Hiermee voorkom je dat de botjes verbranden (je kan de botjes ook inpakken met aluminium folie, maar dit vinden wij makkelijker). Schroei op deze manier de racks rondom dicht.

Kort aangrillen van de lamsracks

De botjes buiten de BBQ
Als het vlees een mooie korst heeft gekregen (na ongeveer 1,5 minuut per kant) leg je het vlees voorzichtig op de indirecte kant van de BBQ. Steek nu een kerntemperatuurmeter in het vlees. Als het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 53 graden haal je het van de BBQ en verpak je het in aluminiumfolie om te rusten. Tijdens het rusten garen de racks nog even door en we willen uiteindelijk een kerntemperatuur hebben van 55-58 graden.
Na ongeveer 10 minuten pak je het vlees uit en snijd je tussen de ribbetjes door, gelijke koteletjes. Bestrooi het vlees met peper en zout en serveren maar. Eet smakelijk!

Perfect gegaarde lamsracks
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerVergelijkbare recepten
star_rate
Surf&Turf spiesje: garnalen en chorizo op een stokje
De land en zee samen op 1 spiesje!

Dubbele smashburger van de BBQ vuurring
Dé burger die je een keer moet maken!

Cajun aardappelspiesje met spek en ui
Een heerlijk spiesje met aardappel, ui en spek!
Alle reacties (2)
Vandaag geprobeerd het perfecte lamsrack te bereiden.
Om een lang verhaal kort te maken, volgrns mijn vrouw geslaagd met vlag en wimpel.
En ik ben ook wel een beetje trots op mijzelf.
Ik heb een lamsrack gekocht bij een halalslager in het centrum van Alkmaar.
Rack van 7 koteletten á 720 gram (13 euro).
Het lamsrack schoongemaakt en gemarineerd.
Marinade van:
Zongedroogde tomaat.
Passata.
Knoflook.
Olijfolie.
Tijm.
Tatli toz biber (zoete paprikapoeder…gerookt)
Rozemarijn.
Zout.
Peper.
Oven op 50C°.
Lamsrack na 2 uur op een kerntemperatuur van 40C°. (bbq aanvakkelen)
Daarna oven op 70C°.
Lamsrack na 2 uur en 40 minuten op een kerntemperatuur van 50C°
Bbq is nu op de perfecte nucleaire temperatuur om je lamsrack een mooie korst te geven.
Ik heb met wat keukenpapier de lamsrack van zijn marinadejasje ontdaan.
Na 3-4 minuten aan iedere zeide van de kernreactor gehaald.
Het lamsrack verpakt in alufolie om 15 minuten te laten rusten.
Daarna met onze ogen dicht genoten.
Reactie door Michel op 20-09-2018 om 20:21
Hey Michel, dat klinkt goed en wat gaaf dat je dit met ons wilde delen 🙂
Reactie door Niels op 05-10-2018 om 08:54
Laat een reactie achter