Klassieke saucijzenbroodjes van de BBQ
60 minuten
Ingredienten
4 aller beste vrienden
200 gram riblappen gehakt
1 tl worcestersaus
1 tl nootmuskaat
1 el paneermeel
1,5 tl sambal
1 tl uienpoeder
8 plakjes bladerdeeg
30 ml melk
30 ml water
30 gr roomboter
30 gr bloem
1 ei
Vulling
Soezenbeslag
Klassieke saucijzenbroodjes van de BBQ
Saucijzenbroodjes, wie is er niet gek op?! Ongeacht waar je ook werkt, elk jaar is er wel een collega die ze meeneemt. Of omdat ze jarig is of omdat hij een weddenschap verloren heeft of je neemt ze zelf gewoon mee. Het is een stukje nationaal erfgoed. Een broodje wat volledige in ons systeem is gekropen! Het mooie is dat elke bakker weer zijn eigen recept heeft. Bij de ene bakker is het broodje wat pittiger, bij de ander is het broodje weer smeuïger en toch hebben ze ook weer raakvlakken! Mooi hè. En wat nog leuker is, je kan deze klassieke saucijzenbroodjes ook heel makkelijk zelf maken!
Soezenbeslag
Het grote geheim van een saucijzenbroodje is het soezenbeslag. Toen ik dat voor het eerst hoorde van een bakker was ik verbaasd. Wat heeft het beslag van een soes nu met een traditioneel saucijzenbroodje te maken? Nou het volgende; soezenbeslag wordt groter in volume op een hoge temperatuur. Het rijst. Door het toe te voegen aan je vlees krijgt je vlees dus ook meer volume. Ten tweede zorgt het ervoor dat je broodje lekker smeuïg blijft. Als je alleen naar het vlees zou kijken zou dit veel eerder uit de oven kunnen. Alleen wil je ook dat het bladerdeeg lekker luchtig en krokant is, dus moet het langer in de oven. Het soezenbeslag zorgt ervoor dat ondanks het vlees door-en-door gebakken is, je broodje niet droog wordt. Dat betekent dus dat je soezenbeslag nodig hebt. Gelukkig is dat heel eenvoudig zelf te maken. Laat je dus niet afschrikken, binnen 5 minuten heb je het beslag gemaakt.
Saucijzen bereiden op de BBQ
Maar hoe bereid je nu saucijzenbroodjes op de BBQ? Hiervoor heb je een pizzasteen nodig. We willen namelijk de oven van de bakker imiteren. Zo kunnen we net zo als een ambachtelijke bakker op de vloer van de oven bakken. Het is daarbij belangrijk dat de steen goed heet is. Hiervoor zijn de Kolenbakjes erg handig, je kan dan snel wisselen van direct naar indirect. Ik schuif de bakjes eerst in het midden van de BBQ en plaats de steen erboven (zie foto’s hieronder). Dan laat ik de steen enorm heet worden met het deksel erop. Na een tijdje verplaats ik beide bakjes naar de zijkant zodat de steen indirecte warmte krijgt. De broodjes verbranden namelijk aan de onderkant wanneer je de kolen eronder houd! Omdat saucijzen nog al vet zijn, leg ik bakpapier op mijn pizzasteen. Anders trekt het vet je steen in.
Bereiding
Voorbereiding
30 minuten
Soezenbeslag maken
We beginnen als eerste met het maken van het soezenbeslag. Voeg de melk, water en boter in een pannetje en breng aan de kook. Wanneer het mengsel kookt voeg je al roerend de bloem toe. Dit wordt een grote deegbal, wanneer het los komt uit de pan mag mengsel van het vuur. Klop nu het ei erdoorheen en laat afkoelen op een bord.




Gehakt kruiden en mengen
Meng het gehakt met de kruiden, worchester, paneermeel en sambal. Als het soezenbeslag is afgekoeld kan je deze door het gehaktmengsel mengen. Meng goed met je handen tot een geheel. Vervolgens maak je er 8 mini worstjes van, let op dat ze even groot worden.
Leg de 8 worstjes op een bord en dek af met vershoudfolie. Laat de worstjes opstijven in de koelkast. Je kan dit ook prima de avond van de voren doen.

BBQ aansteken
Maak de barbecue gereed om te grillen op 200-250 graden. Leg de pizzasteen direct boven de kolen, gebruik hiervoor de kolenbakjes. Wanneer de saucijzenbroodjes op de pizzasteen gaan, verplaatst je beide bakjes naar de zijkant en leg je een bakpapier op de pizzasteen.


Saucijzenbroodjes vormen
Haal de 8 plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien. Ondertussen kan je 2 eieren pakken en het eigeel scheiden. Het eiwit hebben we niet nodig. Haal ook de worstjes uit de koelkast.
Leg een plakje bladerdeeg voor je en prik met een vork aan twee zijkanten gaatjes (niet in het midden waar de worst komt). Hiermee zorgen we dat op deze plek het bladerdeeg minder gaat werken. Strijk vervolgens het plakje bladerdeeg in met eigeel en leg het worstje in het midden. Vervolgens vouw je het bladerdeeg dicht en kan je de zijkanten met een vork nog even aanduwen zodat het goed hecht. Maak vervolgens de andere 7 broodjes en bestrijk ook de bovenkant met eigeel. Dit zorgt voor de mooie kleur.



Bereiding
30 minuten
Leg de saucijzen op de pizzasteen. Let er goed op dat de kolen niet direct onder de steen zitten. Anders verbrand de onderkant van je broodjes. Kijk na 10 minuten of je de broodjes eventueel moet verplaatsen. Na ongeveer 30 minuten zijn de broodjes mooi goud bruin en kunnen ze van de barbecue.
Laat ze nog even 5 minuten afkoelen en aanvallen maar! Eet smakelijk.



Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Indische shortribs van de BBQ
Met dit spektakelstuk maak je van jouw BBQ echt een feest!

Beenham met honing-mosterdsaus
De klassieker voor op zondag, Kerst of een andere dag natuurlijk...

Kalfsbovenbil
Onlangs werden Bas en ik weer gevraagd om een BBQ te organiseren voor vrienden. Zoals ...
Nog geen berichten
Laat een reactie achter