bbqproof.nl Recepten Vlees Kalfsbovenbil

Kalfsbovenbil

star_rate
Kalfsbovenbil

Ca. 4,5 uur

Ingredienten

  • 12 hongerige vrienden of familieleden

  • Kalfsbovenbil (+/- 4,5 kilo)

  • Peper

  • Zout

  • Kerntemperatuurmeter

Kalfsbovenbil

Kalfsbovenbil

Onlangs werden Bas en ik weer gevraagd om een BBQ te organiseren voor vrienden. Zoals jullie inmiddels wel weten laten we dit niet zomaar aan ons voor bij gaan, want we willen dan graag iets moois op tafel zetten. We dachten in dit geval aan een (runder)rosbief, een prachtig stuk vlees die makkelijk voor een grotere groep te bereiden is.

Tijdens het bestellen werden wij echter gewezen op kalfsbovenbil, een mooi stuk vlees waar de rosbief onderdeel van uit maakt. We hadden beide dit vlees nog nooit bereid maar aangezien we wel van een uitdaging houden, wilden we dit wel klaarmaken op het feestje.

De bovenbil van het kalf wordt niet vaak in zijn geheel bereid. Het zijn vooral de losse onderdelen zoals kalfsoester en rosbief die erg bekend zijn. Wij hadden in dit geval een complete bovenbil van ruim 4 kilo! Aangezien wij géén slagers zijn en dus niet weten hoe we de losse onderdelen moeten snijden, hebben wij de bovenbil in zijn geheel bereid. Dit was overigens geen straf! :)

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 20 min.

Haal het vlees zeker een uur van te voren uit de koelkast. Zo’n groot stuk vlees heeft namelijk de tijd nodig om op kamertemperatuur te komen. Maak ondertussen je BBQ klaar om indirect te grillen. Wij hebben tijdens de voorbereiding van de BBQ de ‘minion- menthode’ gebruikt. Dit houdt in dat je met 2 hete briketten de overige briketten aansteekt (dit kan je goed zien op de foto). Op deze manier gaat de temperatuur heel geleidelijk omhoog. Voor de grotere stukken vlees is dit een ideale methode om je temperatuur te controleren. Bij gerechten met een bereidingstijd langer dan 4 uur, gebruiken wij eigenlijk altijd kokosbriketten. Briketten houden warmte namelijk langer vast.

Indirect op de BBQ

Kerntemperatuurmeter in het vlees

Bereiding

Ca. 3,5 uur

Als je BBQ gereed is (1 heet kooltje tussen de koude kolen) leg je het vlees op de indirect kant van de BBQ. We bereiden de bovenbil middels de reverse sear techniek. Oftewel eerst indirect en vervolgens direct. Steek nu een kerntemperatuur in het dikste gedeelte van het vlees en sluit voorzichtig de deksel. Je zal zien dat de temperatuur heel langzaam zal klimmen naar je gewenste temperatuur, in dit geval zo rond de 130 graden. Wees niet gehaast tijdens deze bereiding door bijvoorbeeld het deksel steeds op te tillen, dit gaat ten koste van de temperatuur!

Wanneer de bovenbil een kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt gaan we deze nog even af grillen. Wij hebben dit gedaan tot een kerntemperatuur van 53 graden. Wikkel hem daarna in aluminiumfolie om te laten rusten voor zeker een kwartier. De temperatuur stijgt nu nog tot ongeveer 57 graden, kortom prachtig rosé!

Snijd dunne plakken op de draad en bestrooi naar smaak met peper en zout. Dit gerecht is overigens perfect te combineren met de courgette met gremolata!

Eet smakelijk!

Direct grillen van de kalfsbovenbil

Prachtig rosé kalfsvlees

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (5)

 1. rosbief komt in principe van de muis, bovenbil uitsluitend biefstuk, en ik ben slager ( geweest)

  Reactie door jan elsinga op 21-06-2022 om 14:49

  • Kijk, dat is handig om te weten. Thanks Jan.

   Reactie door Bastiaan op 29-06-2022 om 11:21

 2. Ik heb bovenbil (3kg ) en ga deze in de pan bereiden. (Helaas heeft de oven het net begeven) Ik heb een thermometer. Hoe lang zal de bereiding ongeveer zijn? Nog tips??

  Reactie door Tertia mulder op 24-12-2016 om 16:57

  • Beste Tertia, Allereerst onze welgemeende excuses voor de late reactie. Wij hebben allebei uw vraag over het hoofd gezien. We hopen dat uw bovenbil alsnog goed gelukt is! In een pan zal het waarschijnlijk iets sneller gaan dan in de oven. Het is echter lastig om de temperatuur stabiel te houden in een pan. Ik zou het vuur sowieso heel laag zetten om verbranding te voorkomen. Hoe lang heeft het uiteindelijk geduurd voor dat het vlees klaar was? Met vriendelijke groet,
   Niels (BBQProof)

   Reactie door Niels op 16-01-2017 om 15:32

 3. Wauw dat is goed gelukt zeg. Mooi toegelicht deze nieuwe uitdaging. Top mannen!

  Reactie door Jan Beekhuis op 27-07-2016 om 10:27

Laat een reactie achter

Ca. 4,5 uur

Benodigdheden

  • 12 hongerige vrienden of familieleden

  • Kalfsbovenbil (+/- 4,5 kilo)

  • Peper

  • Zout

  • Kerntemperatuurmeter

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Indische shortribs van de BBQ

Met dit spektakelstuk maak je van jouw BBQ echt een feest!

Bekijk recept play_arrow
Niels Kipdijspies met zoete BBQ laksaus

Heerlijk smaakvol kiprecept met een spicy touch!!

Bekijk recept play_arrow