bbqproof.nl Recepten Vlees Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten

Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten

star_rate
Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten

Ca. 60 min.

Ingredienten

  • 2 Italiaanse bazen

  • 250 gr. riblappen gehakt

  • 2 tl. zout (kleine)

  • 2 tl. worchestersaus

  • 2 tl. verse oregano

  • ca. 6 stukjes zongedroogde tomaat

  • 1 aubergine

  • 1 courgette

  • 6 plakjes salami

  • Pesto

  • 2 Italiaanse bollen

Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten

Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten

De Italiaanse keuken, wie houdt er niet van?! En dan heb ik het niet alleen over de keuken, vooral de manier van leven. Tot laat buiten eten, wijntje erbij, heerlijk! Ik teken ervoor, jammer dat het weer in Nederland het alleen niet altijd toelaat. Desondanks eten wij thuis vaak Italiaans, met vaak bedoel ik 2 á 3 keer per week. Heerlijke pasta met zelfgemaakte tomatensaus, pizza van de BBQ of een salade met aubergine. Van die salade kwam de inspiratie voor deze Italiaanse burger!

SLA (aanrader). Dit zijn salades die goed vullen en vooral o.b.v. verse ingrediënten. Je staat vaak wel even in de keuken maar dan heb je ook wel wat! De salade met rucola, mozzarella, linzen en aubergine is één van onze favorieten. Deze salade staat vrij snel op tafel en is echt heerlijk. Vooral de balsamico dressing geeft een geweldige smaaksensatie.

Vraag me niet waarom maar de laatste keer dat wij deze salade aten moest ik aan een hamburger denken! Want wat als je al deze smaken op een broodje kan combineren met een lekkere burger ertussen?! Het idee voor een nieuwe burger was geboren…

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 50 min.

Snijd de verse oregano en zongedroogde tomaat fijn en meng het voorzichtig met een vork door het gehakt. Probeer niet te veel te kneden, we willen juist niet dat het een hele compacte burger wordt. Vorm vervolgens ook voorzichtig de burgers naar de juiste vorm en maak een kuiltje in het midden met je duim. Voor het beste resultaat maak je de burgers al een dag van te voren. Dan krijgen de smaken genoeg tijd om in te trekken en kan de burger mooi opstijven.

In dit artikel leggen we precies uit waarom we het voorzichtig mengen en vormen.

Bereid de BBQ voor direct grillen op ongeveer 200 graden, goed heet dus. Zorg vervolgens voor een schoon rooster. Dat is natuurlijk altijd belangrijk maar nu helemaal want we willen van die mooie ‘grillmarks’ op onze burger en groente. In deze video geven wij hiervoor een aantal handige tips (doe er je voordeel mee).

Groente, bollen en salami grillen
Wanneer het rooster schoon is gaan we de groenten grillen. Snijd de groente in lange repen en smeer deze licht in met olijfolie. Gril als eerste de aubergine en daarna de courgette. Aubergine verkleurt namelijk snel en daarnaast is het handig om het per groente te grillen vanwege de bereidingstijd. Je wilt namelijk niet dat de ene groente zwart is terwijl de ander nog niet klaar is. Als de groenten klaar zijn, leg je ze even apart in een schaal. Vervolgens grillen we de salami lekker krokant, gril de salami kort boven de kolen en daarna indirect. Je wilt niet dat ze zwart worden. Smeer als laatste ook de bollen in met een klein beetje olijfolie en gril ze even kort boven de kolen.

Wanneer we de groenten, bollen en de salami hebben gegrild gaan we de broodjes alvast voorbereiden. Smeer de onderkant van de Italiaanse bol in met pesto en beleg ze met een handje rucola, gegrilde aubergine en courgette. Leg de salami alvast klaar op de bovenkant van de bol.

Gril de courgette tot je mooie grillmarks hebt

Gril de salami

En gril de lekkere Italiaanse bollen

Bereiding

Ca. 8 min.

Leg de burgers op het rooster boven het houtskool en sluit het deksel. We sluiten het deksel omdat we geen vlammen willen. In de burgers zit namelijk vet wat op de kolen druipt, dit zorgt voor vuur en dat willen we niet. Want door het vuur wordt het vlees snel zwart. Het hangt van de dikte van de burger af maar wij grillen de burger in totaal 8 minuten. Leg de burger boven de kolen en sluit het deksel, na 4 minuten draaien we de burger en grillen we ze nog eens 3 minuten met het deksel erop.

Gril de burgers direct boven de kolen

Burgers met mooie grilmarks

Na 3 minuten verplaatsen we de burgers naar de indirecte zone van de BBQ en leggen we er een plakje mozzarella op. Sluit het deksel weer en laat de mozzarella smelten over de burgers. Na 1 minuut is de mozzarella goed gesmolten en kunnen de burgers van de BBQ! Maak de broodjes af en buon appetito!

Burgers indirect met mozarella

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 60 min.

Benodigdheden

  • 2 Italiaanse bazen

  • 250 gr. riblappen gehakt

  • 2 tl. zout (kleine)

  • 2 tl. worchestersaus

  • 2 tl. verse oregano

  • ca. 6 stukjes zongedroogde tomaat

  • 1 aubergine

  • 1 courgette

  • 6 plakjes salami

  • Pesto

  • 2 Italiaanse bollen

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Gegrilde Entrecote

Een klassieker om lekker te grillen! Super mals en sappig!

Bekijk recept play_arrow
Niels Cheddar jalapeno hotdog met friszure coleslaw

Onze variant op de bekende hotdog! Super simpel en lekker.

Bekijk recept play_arrow