Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten
Ca. 60 min.
Ingredienten
2 Italiaanse bazen
250 gr. riblappen gehakt
2 tl. zout (kleine)
2 tl. worchestersaus
2 tl. verse oregano
ca. 6 stukjes zongedroogde tomaat
1 aubergine
1 courgette
6 plakjes salami
Pesto
2 Italiaanse bollen
Italiaanse burger met pesto en gegrilde groenten
De Italiaanse keuken, wie houdt er niet van?! En dan heb ik het niet alleen over de keuken, vooral de manier van leven. Tot laat buiten eten, wijntje erbij, heerlijk! Ik teken ervoor, jammer dat het weer in Nederland het alleen niet altijd toelaat. Desondanks eten wij thuis vaak Italiaans, met vaak bedoel ik 2 á 3 keer per week. Heerlijke pasta met zelfgemaakte tomatensaus, pizza van de BBQ of een salade met aubergine. Van die salade kwam de inspiratie voor deze Italiaanse burger!
Vraag me niet waarom maar de laatste keer dat wij deze salade aten moest ik aan een hamburger denken! Want wat als je al deze smaken op een broodje kan combineren met een lekkere burger ertussen?! Het idee voor een nieuwe burger was geboren…
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 50 min.
Snijd de verse oregano en zongedroogde tomaat fijn en meng het voorzichtig met een vork door het gehakt. Probeer niet te veel te kneden, we willen juist niet dat het een hele compacte burger wordt. Vorm vervolgens ook voorzichtig de burgers naar de juiste vorm en maak een kuiltje in het midden met je duim. Voor het beste resultaat maak je de burgers al een dag van te voren. Dan krijgen de smaken genoeg tijd om in te trekken en kan de burger mooi opstijven.
In dit artikel leggen we precies uit waarom we het voorzichtig mengen en vormen.
Bereid de BBQ voor direct grillen op ongeveer 200 graden, goed heet dus. Zorg vervolgens voor een schoon rooster. Dat is natuurlijk altijd belangrijk maar nu helemaal want we willen van die mooie ‘grillmarks’ op onze burger en groente. In deze video geven wij hiervoor een aantal handige tips (doe er je voordeel mee).
Groente, bollen en salami grillen
Wanneer het rooster schoon is gaan we de groenten grillen. Snijd de groente in lange repen en smeer deze licht in met olijfolie. Gril als eerste de aubergine en daarna de courgette. Aubergine verkleurt namelijk snel en daarnaast is het handig om het per groente te grillen vanwege de bereidingstijd. Je wilt namelijk niet dat de ene groente zwart is terwijl de ander nog niet klaar is. Als de groenten klaar zijn, leg je ze even apart in een schaal. Vervolgens grillen we de salami lekker krokant, gril de salami kort boven de kolen en daarna indirect. Je wilt niet dat ze zwart worden. Smeer als laatste ook de bollen in met een klein beetje olijfolie en gril ze even kort boven de kolen.
Wanneer we de groenten, bollen en de salami hebben gegrild gaan we de broodjes alvast voorbereiden. Smeer de onderkant van de Italiaanse bol in met pesto en beleg ze met een handje rucola, gegrilde aubergine en courgette. Leg de salami alvast klaar op de bovenkant van de bol.

Gril de courgette tot je mooie grillmarks hebt

Gril de salami

En gril de lekkere Italiaanse bollen
Bereiding
Ca. 8 min.
Leg de burgers op het rooster boven het houtskool en sluit het deksel. We sluiten het deksel omdat we geen vlammen willen. In de burgers zit namelijk vet wat op de kolen druipt, dit zorgt voor vuur en dat willen we niet. Want door het vuur wordt het vlees snel zwart. Het hangt van de dikte van de burger af maar wij grillen de burger in totaal 8 minuten. Leg de burger boven de kolen en sluit het deksel, na 4 minuten draaien we de burger en grillen we ze nog eens 3 minuten met het deksel erop.

Gril de burgers direct boven de kolen

Burgers met mooie grilmarks
Na 3 minuten verplaatsen we de burgers naar de indirecte zone van de BBQ en leggen we er een plakje mozzarella op. Sluit het deksel weer en laat de mozzarella smelten over de burgers. Na 1 minuut is de mozzarella goed gesmolten en kunnen de burgers van de BBQ! Maak de broodjes af en buon appetito!

Burgers indirect met mozarella
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Gegrilde Wagyu A5 Kagoshima steak
Wagyu wordt door velen het lekkerste vlees ter wereld genoemd. Wij zijn benieuwd!

Kalfsbovenbil
Onlangs werden Bas en ik weer gevraagd om een BBQ te organiseren voor vrienden. Zoals ...
Nog geen berichten
Laat een reactie achter