Indische shortribs van de BBQ
Ca, 6 uur
Ingredienten
150 ml sojasaus
50 ml ketjap
3 knoflooktenen
3 cm verse gember
1 tl chilipoeder
2 el. sesamzaadjes
2 Bos ui (garnering)
1 el honing
Zout en peper (naar smaak)
Rookhout (hickory)
Aluminiumfolie
Lekbak
Shorribs
Marinade
Overig
Indische shortribs van de BBQ
Indische shortribs. Bastiaan en ik zijn allebei een keer op Bali in Indonesië geweest. En we kunnen ook allebei zeggen dat dit misschien wel onze beste vakantie ooit is geweest. Alles klopt daar; heerlijk weer, vriendelijke mensen, prachtige natuur maar vooral het eten. Wajoo, het eten daar is lekker! Niet normaal. Het is dan ook niet zo gek dat wij meerdere op Bali geinspireerde gerechten op onze site hebben staan. Denk aan de nasi, kipsate of buikspekspiesjes!
4-3-2 methode
Normaal gesproken duurt het bereiden van shortribs behoorlijk lang. Wij hebben er zelfs eens 14 uur over gedaan. In dit recept willen we het in de helft van de tijd doen. Dit doen we door de ribben op te delen in stukken. Zo heb je niet 1 groot stuk vlees maar meerdere kleine stukken. Dit versnelt de bereiding enorm. Om zelf controle te houden op de tijd hanteren wij de 4-3-2 methode. Dit houdt het volgende in:
– 4 uur marineren
– 3 uur roken
– 2 uur stomen (folie)
Op deze manier lijkt het erg op de bekende sparerib bereiding maar gebruiken we het voor rundershortribs. Het grootste verschil zit hem in het ontbreken van de lakfase. Door het marineren is dat niet nodig. Vet toch!
Dit gerecht met shortribs heeft ook een Indische twist. Wij marineren de shortribs namelijk in een marinade met indische smaken (denk aan gember, soja en bruine suiker). Deze combinatie laten ons in ieder geval weer glimlachen naar die ene mooie vakantie op Bali.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 4 uur
Haal de shortrib uit de koelkast en trim het vlees (= overtollig vet verwijderen). Verwijder het stevige vlies aan de achterkant van de ribben.
Maak de marinade door de sojasaus, gember, chili, ketjap en knoflook te mengen.

Snijd de ribben door in de lengte en doe deze in een grote ziplockzak of vacuumzak. Giet de marinade bij het vlees en laat 4 uur intrekken in de koelkast.


Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 110°C.
Bereiding
Ca. 6 uur
Leg het rookhout tussen je houtskool / briketten.
Plaats een lekbak met kokend water onder je rooster. Het kokende water zorgt er voor dat je BBQ niet zo snel af koelt.
Leg de ribben met de botkant naar beneden op het rooster en sluit de deksel. We roken de shortribs voor ongeveer 3 uur.


Na 3 uur roken pak je de shortribs in het aluminiumfolie of slagerspapier. Het verschil zit hem in de mate van ademen van het materiaal. Slagerspapier ademt meer en zorgt daardoor voor een steviger ‘bark’.
Wij hebben de shortribs in aluminiumfolie ingepakt voor ongeveer 2 uur.

Haal na 2 uur de ribben voorzichtig uit de folie. Aanschouw de mooie botten die uit het vlees steken!
Laat het vlees even rusten voordat je het serveert. Eet smakelijk!


Disclaimer
– Rundershortrib door Meatfish.nl
– ECHT premium houtskool
– Kruiden en specerijen door van Beekum Specerijen
Meatfish, ECHT en van Beekum Specerijen bedankt. 🙂
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Broodje Cevapcici – Gekruide worstjes van gehakt
Dit broodje van de Balkan is echt een enorme verrassing!

Een stoofschotel met hertenwang – Helemaal wild!
Een kruidige stoofschotel met hertenwang!

Birria taco’s: Mexicaanse wraps met langzaam gegaard draadjesvlees
Gevulde wraps met langzaamgegaarde riblappen, rode ui, peper en cheddar!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter