bbqproof.nl Recepten Vlees Indische shortribs van de BBQ

Indische shortribs van de BBQ

star_rate
Indische shortribs van de BBQ

Ca, 6 uur

Ingredienten

    Shorribs
    Marinade
    • 150 ml sojasaus

    • 50 ml ketjap

    • 3 knoflooktenen

    • 3 cm verse gember

    • 1 tl chilipoeder

    • 2 el. sesamzaadjes

    • 2 Bos ui (garnering)

    • 1 el honing

    • Zout en peper (naar smaak)

    Overig
    • Rookhout (hickory)

    • Aluminiumfolie

    • Lekbak

Indische shortribs van de BBQ

Indische shortribs van de BBQ

Indische shortribs. Bastiaan en ik zijn allebei een keer op Bali in Indonesië geweest. En we kunnen ook allebei zeggen dat dit misschien wel onze beste vakantie ooit is geweest. Alles klopt daar; heerlijk weer, vriendelijke mensen, prachtige natuur maar vooral het eten. Wajoo, het eten daar is lekker! Niet normaal. Het is dan ook niet zo gek dat wij meerdere op Bali geinspireerde gerechten op onze site hebben staan. Denk aan de nasi, kipsate of buikspekspiesjes!

4-3-2 methode

Normaal gesproken duurt het bereiden van shortribs behoorlijk lang. Wij hebben er zelfs eens 14 uur over gedaan. In dit recept willen we het in de helft van de tijd doen. Dit doen we door de ribben op te delen in stukken. Zo heb je niet 1 groot stuk vlees maar meerdere kleine stukken. Dit versnelt de bereiding enorm. Om zelf controle te houden op de tijd hanteren wij de 4-3-2 methode. Dit houdt het volgende in:
– 4 uur marineren
– 3 uur roken
– 2 uur stomen (folie)
Op deze manier lijkt het erg op de bekende sparerib bereiding maar gebruiken we het voor rundershortribs. Het grootste verschil zit hem in het ontbreken van de lakfase. Door het marineren is dat niet nodig. Vet toch!

Dit gerecht met shortribs heeft ook een Indische twist. Wij marineren de shortribs namelijk in een marinade met indische smaken (denk aan gember, soja en bruine suiker). Deze combinatie laten ons in ieder geval weer glimlachen naar die ene mooie vakantie op Bali.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 4 uur

Haal de shortrib uit de koelkast en trim het vlees (= overtollig vet verwijderen). Verwijder het stevige vlies aan de achterkant van de ribben.

Maak de marinade door de sojasaus, gember, chili, ketjap en knoflook te mengen.

Snijd de ribben door in de lengte en doe deze in een grote ziplockzak of vacuumzak. Giet de marinade bij het vlees en laat 4 uur intrekken in de koelkast.

Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 110°C.

Bereiding

Ca. 6 uur

Leg het rookhout tussen je houtskool / briketten.
Plaats een lekbak met kokend water onder je rooster. Het kokende water zorgt er voor dat je BBQ niet zo snel af koelt.

Leg de ribben met de botkant naar beneden op het rooster en sluit de deksel. We roken de shortribs voor ongeveer 3 uur.

Na 3 uur roken pak je de shortribs in het aluminiumfolie of slagerspapier. Het verschil zit hem in de mate van ademen van het materiaal. Slagerspapier ademt meer en zorgt daardoor voor een steviger ‘bark’.

Wij hebben de shortribs in aluminiumfolie ingepakt voor ongeveer 2 uur.

Haal na 2 uur de ribben voorzichtig uit de folie. Aanschouw de mooie botten die uit het vlees steken!

Laat het vlees even rusten voordat je het serveert. Eet smakelijk!

Disclaimer

– Rundershortrib door Meatfish.nl
ECHT premium houtskool
Kruiden en specerijen door  van Beekum Specerijen

Meatfish, ECHT en van Beekum Specerijen bedankt. 🙂

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca, 6 uur

Benodigdheden

    Shorribs
    Marinade
    • 150 ml sojasaus

    • 50 ml ketjap

    • 3 knoflooktenen

    • 3 cm verse gember

    • 1 tl chilipoeder

    • 2 el. sesamzaadjes

    • 2 Bos ui (garnering)

    • 1 el honing

    • Zout en peper (naar smaak)

    Overig
    • Rookhout (hickory)

    • Aluminiumfolie

    • Lekbak

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Porchetta, Italiaans buikspek van de BBQ

Deze Italiaanse klassieker wil je echt een keer gemaakt hebben!

Bekijk recept play_arrow
Niels Beenham met honing-mosterdsaus

De klassieker voor op zondag, Kerst of een andere dag natuurlijk...

Bekijk recept play_arrow