bbqproof.nl Recepten Vlees Hot & spicy pulled pork uit de Dutch Oven

Hot & spicy pulled pork uit de Dutch Oven

star_rate
Hot & spicy pulled pork uit de Dutch Oven

Ca. 5 uur

Ingredienten

    Procureur en kruiden
    Stoof
    • 200 ml kippenbouillon

    • 50 ml witte wijn azijn

    • 5 el piripiri saus (ik heb die van Verstegen gebruikt)

    • 1 rode peper

    • 1 el ingelegde jalapeno pepers

    • 1 tl gerookte paprika poeder

    Pittige barbecuesaus
    • 5 soeplepes kookvocht

    • 3 el honing

    • 1 tl piripiri saus

    Overige
Hot & spicy pulled pork uit de Dutch Oven

Hot & spicy pulled pork uit de Dutch Oven

Pulled pork blijft voor mij een van de leukste recepten om te maken op de BBQ. Lekker een groot stuk vlees roken en langzaam laten garen tot heerlijk draadjesvlees. Met een paar vrienden voor de BBQ zitten en het leven vieren. Genieten! Ondertussen hebben wij al meerder pulled pork recepten gemaakt; de klassieke pulled pork, pulled pork in butcherspaper en ook de geïnjecteerde pulled pork met whiskey. Dit keer gaan we pulled pork maken in een Dutch oven.

De klassieke low & slow manier is om eerst de procureur te roken en daarna langzaam te laten garen. Voor dit recept gaan we de procureur eerst 1,5 roken op de Napoleon Freestyle maar het garen doen we in een Dutch oven. Door een Dutch oven te gebruiken versnel je het proces, dit scheelt al snel een uur of 3. Dit is dus een ‘snelle pulled pork’ (tenminste, als je 4 a 5 uur snel vindt haha). Daarbij is kan je nog meer smaak toevoegen aan de procureur en daar ben ik lyrisch over. Want door bouillon, pepers en nog meer smaakmakers toe te voegen krijgt de pulled pork een heerlijk smaak. Daarnaast houd je na de sessie kookvocht over. Dit kookvocht heb ik gereduceerd tot een stroperige barbecuesaus voor bij de pulled pork. En daar ben ik zo enthousiast over. De smaak is echt waanzinnig en het hele proces is gewoon volop gaaf.

Pulled pork uit de Dutch Oven (DO)

De Dutch oven is de perfecte manier om gerechten in te stoven, het gietijzer geleid goed en de pan houd de warmte goed vast. Je kan de DO gebruiken boven een vuurtje of in de BBQ. Voor dit recept gebruiken we de Dutch oven in onze gas BBQ. Hierdoor kunnen we de temperatuur van de DO veel beter controleren en kunnen we de temperatuur makkelijk op 80-90°C houden. Dat is de temperatuur dat het bindweefsel in het vlees(collageen) op begint te lossen. Ga je op een hoge temperatuur garen en dus koken, dan verlies je teveel vocht en wordt het taai en droog.

Hot & spicy pulled pork recept

Ik ben gek op pittig eten. Helaas ben ik de enige in ons gezin, dus er staat bij ons thuis altijd wel een potje sambal of chilli vlokken op tafel. Maar het liefst voeg ik een peper toe aan mijn gerecht. Een van mijn favoriete kruidenmixen is dan ook de spicy chipotle. Deze samengestelde mix van de chipotle peper is niet alleen pittig maar heeft ook een heerlijke smaak. Perfect dus om de procureur mee in te smeren. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Ook heb ik de procureur ingesmeerd met scherpe mosterd en heb ik naast kippenbouillon ook verse peper, ingelegde jalapeno pepers en piripiri saus toegevoegd. Uiteindelijk houd je een smaakvolle pulled pork over met een perfecte pit. En als klapper op de vuurpijl maken we het broodje af met de saus van het kookvocht. Pffff niet normaal zo lekker.

Bereiding

Voorbereiding

ca. 10 min

Maak de BBQ gereed om indirect de roken op 100-110°C.

Trim de procureur door de loshangende stukjes vet weg te snijden. Smeer de procureur in met de mosterd. Meng de spicy chipotle kruiden en de varkensrub en strooi over de procureur heen.

Bereiding

ca. 4-5 uur

Bereid jij net als ons de pulled pork op een gas bbq? Maak dan de smokersbox gereed met houtchunks. Voor een procureur adviseren wij hickory, deze geeft namelijk een sterke rooksmaak af. Precies wat we willen bij pulled pork. Wij gebruiken chunks omdat deze veel langer roken dan snippers. Sluit het deksel en rook de procureur ongeveer 1,5 uur.

Houd ondertussen het rookhout in de gaten. Mochten de chunks in de brand vliegen, sprenkel er dan wat water overheen. Je wilt namelijk geen vuur in de BBQ. De temperatuur stijgt dan en het hout rookt te snel op

Wanneer het roken bijna klaar is, gaan we de stoof voorbereiden. Zet de Dutch Oven het laatste kwartier ook in de BBQ als dit past. Dan kan het gietijzer al opwarmen. Snijd de rode peper in grote stukken en voeg samen met de (hete) kippenbouillon, jalapeno’s, piripiri saus en paprikapoeder in de DO. We voegen hete bouillon toe, anders moet al het vocht ook eerst op temperatuur komen en koelt de procureur af. Steek een kernthermometer in de procureur en sluit de deksel van de DO en de BBQ.

Draai na ongeveer 1,5 uur de procureur om en sluit weer het deksel van de DO en de BBQ. De procureur is klaar bij een kerntemperatuur van 92°C.

Maak ondertussen alvast friszure coleslaw als tegenhanger voor de pit.

Wanneer de procureur klaar is, schenk je vrijwel al het vocht uit de DO in een maatbeker. Sluit de deksel van de DO zodat de procureur nog even kan rusten. Ondertussen gaan we de saus maken. Pak een grote soeplepel en schep 4 a 5 eetlepels in een steelpan. Voeg daar nog 3 el honing en 1 tl piripiri saus aan toe. Laat dit geheel zo’n 15 minuten zachtjes inkoken. De saus is nu nog best vloeibaar maar wanneer het afkoelt wordt het een stroperige eigengemaakte BBQsaus.

Laat de saus afkoelen en pull ondertussen de procureur tot pulled pork. Voeg een paar eetlepels van het kookvocht toe.

Beleg een zachte of harde bol met de friszure coleslaw, augurk en de pulled pork. Maak af met een goede lepel van de zelfgemaakte pittige barbecuesaus! Eet smakelijk.

Disclaimer

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
Kruiden en specerijen door  Van Beekum Specerijen
Procureur door Meatfish

 

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 5 uur

Benodigdheden

    Procureur en kruiden
    Stoof
    • 200 ml kippenbouillon

    • 50 ml witte wijn azijn

    • 5 el piripiri saus (ik heb die van Verstegen gebruikt)

    • 1 rode peper

    • 1 el ingelegde jalapeno pepers

    • 1 tl gerookte paprika poeder

    Pittige barbecuesaus
    • 5 soeplepes kookvocht

    • 3 el honing

    • 1 tl piripiri saus

    Overige
Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate