Gyros van het spit met Griekse groenten
Ingredienten
1 kg procureurlappen
2 grote rode uien
1 courgette
12 tomaatjes
8-10 pita broodjes Griekse style
100 gr. roomboter op kamertemperatuur
1 tl oregano
1/2 tl munt
1 tl dille
1 tl basilicum
Zout naar smaak
1 teen knoflook
2 tl paprikapoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl gemalen koriander
2 tl gedroogde oregano
2 tl komijn
1 tl uienpoeder
0,5 tl kaneel
Snufje chillies-gemalen
Snufje peper en zout
250 gr. Griekse Yoghurt
2 tenen knoflook
150 gr. komkommer
1 tl olijfolie
Paar druppels citroensap
Snufje dille
Lekbak / braadslede
Thermometer
Gyros en de groente (4-5 personen)
Kruidenboter Griekse style
Kruidenrub voor Gyros
Tzatziki
Overige
Gyros van het spit met Griekse groenten
Gyros van het spit, dat is toch een groot feest? Een grote spies met daarop procureurlappen en ui, dat al langzaam draaiend de Griekse geuren verspreidt in de tuin. Bel je vrienden maar op, want dit weekend eet je Grieks!
Wat ik geweldig vind aan een spit is dat het product, de Gyros in dit geval, zichzelf bedruipt met het vet (lees: smaak) van het vlees en de zelfgemaakte gyroskruiden. Heerlijk. Om dit waanzinnige gyros recept helemaal af te maken heb ik er een bak met groenten onder gezet. De smaken druipen dan naar beneden over de groenten. Zo blijven alle smaken in het gerecht.
Een Griekse BBQ avond
De groenten geven we nog meer smaak door er een Griekse boter doorheen te mengen. Geen idee of deze boter echt Grieks is trouwens. Ik heb roomboter gemengd met typische Griekse kruiden zodat je in ieder geval wel die heerlijke smaken krijgt. Qua groente heb ik gekozen voor courgette, rode ui en tomaat. Deze zijn niet te missen in de Griekse keuken.
En uiteindelijk is het natuurlijk de tzatziki die alles bij elkaar brengt in een pita broodje. Deze smaken gaan zo lekker met elkaar. Het is een frisse Griekse Gyros. Houd je van pittig? Serveer er dan stiekem wat sambal bij.
Gyros op de Napoleon Freestyle gas bbq.
De Gyros hebben we bereid op een gas bbq. Net als bij een kolen bbq is het belangrijk om de gyros indirect te bereiden. Zorg er dus voor dat je alleen de branders aan de zijkant aanzet en niet direct onder het vlees. In de Napoleon Freestyle 425 heb ik te weinig ruimte tussen het spit en het rooster om er een braadslede te plaatsen. Daarom heb ik de roosters eruit gehaald en heb ik de braadslede direct op de branders gezet. Houd qua temperatuur zo’n 150 graden aan. Dan kan de gyros rustig garen en heeft het vet in de procureurlappen de tijd om langzaam te smelten.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 30 minuten
Gyros kruiden
Maak de gyros kruidenrub door alle kruiden te mengen. Je kan het eventueel vijzelen zodat het goed mengt. Zet apart en bewaar 2 el van deze rub voor de groente.
Vlees en spit
Snijd de procureurlappen doormidden in gelijke stukken. Dit doe ik omdat ik geen loshangen stukken wil en graag een gelijkmatige rol wil hebben. Wrijf het vlees in met de kruiden en rijg aan het spit.
Snijd een rode ui doormidden en rijg aan beide kanten van het spit.
Griekse boter
Meng de kruiden voor de Griekse boter in een schaaltje door elkaar. Meng 2 theelepels van deze kruiden, samen met een super fijn gesneden knoflookteen door de roomboter op kamertemperatuur. Proef de boter en voeg eventueel nog een beetje zout toe.
Groente
Snijd vervolgens de courgette in halve maantjes en de ui in halve ringen. Maak ondertussen de BBQ gereed om indirect te grillen op 150-170°C met een rotisserie / spit. Ik heb hiervoor de twee buitenste branders van de Napoleon Freestyle gebruikt. Haal het rooster eruit, anders past de braadslede niet onder het spit.
Pak de braadslede en vet deze in met een deel van de Griekse boter. Voeg daarna de courgette, rode ui en de tomaatjes toe en strooi er 2 el gyros kruiden overheen. Als laatste verdeel je over de braadslede met groente de overgebleven roomboter.


Bereiding
2-3 uur
Plaats het spit in de BBQ en stop een thermometer in het vlees. Let hierbij wel op, een thermometer met draad gaat niet werken! Uiteraard geen probleem, controleer dan tussendoor even de temperatuur.

Roer tussendoor even de groenten goed door elkaar. Zodat alle groente goed mengen met de gesmolten Griekse boter.

De Gyros is klaar bij een kerntemperatuur van 72°C.


Serveer de Gyros samen met de groente in een pit met een grote lepel tzatziki! Eet smakelijk.

Disclaimer
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
– Procureurlappen door Meatfish.nl
– Kruiden en specerijen door van Beekum Specerijen
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Beef Wellington van de BBQ
Deze klassieker maak je gemakkelijk zelf op de BBQ

Broodje gerookte kipfilet
Gerookte kipfilet op een broodje, wat wil je nog meer?
Nog geen berichten
Laat een reactie achter