bbqproof.nl Recepten Vlees Griekse Gyros zonder spit van de BBQ met zelfgemaakte tzatziki

Griekse Gyros zonder spit van de BBQ met zelfgemaakte tzatziki

star_rate
Griekse Gyros zonder spit van de BBQ met zelfgemaakte tzatziki

ca. 2 uur

Ingredienten

    Gyros voor 6-8 personen
    Gyros kruiden rub voor 1kg vlees
    • 2 tl paprikapoeder

    • 2 tl knoflookpoeder

    • 2 tl gemalen koriander

    • 2 tl gedroogde oregano

    • 2 tl komijn

    • 1 tl uienpoeder

    • 0,5 tl kaneel

    • Snufje chilipoeder

    • Snufje peper en zout

    Tzatziki
    • 250 gr. Griekse Yoghurt

    • 2 tenen knoflook

    • 150 gr. komkommer

    • 1 tl olijfolie

    • Paar druppels citroensap

    • Snufje dille

Griekse Gyros zonder spit van de BBQ met zelfgemaakte tzatziki

Griekse Gyros zonder spit van de BBQ met zelfgemaakte tzatziki

Oehhh gyros! Deze valt voor velen onder ons in het straatje van klassiekers! Lekker na een avondje stappen een broodje gyros naar binnen werken. Heerlijk! Gyros is eigenlijk de Griekse variant van shoarma. Het wordt namelijk ook gemaakt van plakken vlees op een groot spit dat langzaam wordt gegrild en verticaal wordt gesneden. Het verschil zit hem in de kruiding en het vlees. Gyros wordt vooral van varkensvlees gemaakt en wat steviger gekruid.

Gyros zonder spit bereiden op de BBQ

Traditiegetrouw wordt Gyros natuurlijk bereid op een spit / rotisserie. Zo’n dikke rol vlees waar je dan met een enorme kaasschaaf het vlees vanaf snijdt. Alleen niet iedereen heeft zo’n spit voor zijn BBQ. Daarom laten we in de recept zien hoe je gyros op de BBQ kan maken zonder spit. Het is namelijk makkelijker dan je denkt. We gaan een verticaal spit maken met een paar metalen spiezen. Deze zet je dan rechtop je rooster zodat het stevig blijft staan en je rondom het vlees gaart. En zo kan je nog steeds met een mes mooie plakjes van de ‘rol’ snijden. Kind kan de was doen! 😉

Heb je net als ons wel een een rotisserie voor je Weber Master Touch of Kamado Joe? Dan kan je uiteraard gewoon dit recept aanhouden. En kijk dan ook eens naar onze kipshoarma en Sticky mango kip, deze recepten lenen zich perfect voor een rotisserie.

Gyros kruiden rub

De gyros kruiden rub is super eenvoudig om zelf te maken, dat gaan we dus ook doen. Uiteraard kan je ook een gyros kruiden kopen. Maar wanneer je zelf veel achter de BBQ (of in de keuken) staat zijn dit de kruiden die je sowieso hebt staan.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 30 min.

Maak de BBQ gereed om indirect te grillen op ongeveer 170°C.

We starten met het maken van de Gyros kruiden. Doe alle kruiden in een kom en mix goed door elkaar. Aangezien we met gemalen kruiden werken, hoeft het niet in een vijzel. Snijd de rode ui doormidden en houd apart.

Wrijf alle procureurslappen in met de gyros kruiden rub en stapel op elkaar. Leg halve rode uien boven op de stapel en prik er 2 (of meer) metalen spiezen doorheen. Zorg ervoor dat de stapel stabiel staat. Gebruik eventueel extra spiezen.

Bereiding

Ca. 1,5 uur.

Plaats de stapel met procureurlappen in de indirecte zone van de BBQ. Let er goed op dat de stapel rechtstaat. Wij hebben de spiezen een beetje geklemd tegen het rooster aan. Sluit voorzichtig de BBQ. En nu is het wachten tot de gyros een kerntemperatuur heeft bereikt van 72°C.

Maak ondertussen de tzatziki. Rasp de komkommer, snijd de knoflooktenen fijn en meng dit samen met de Griekse Yoghurt, olijfolie, citroensap en dille door elkaar. Proef of de saus naar smaak is.

Wanneer de kerntemperatuur richting de 68°C gaat kan je de Griekse pita broodjes op de BBQ erbij leggen. Sluit het deksel en houd de broodjes goed in de gaten, ze mogen niet te hard worden.

Bij een kerntemeratuur van 72°C kan de gyros van de BBQ. Snijd mooi stroken van de rol (en vergeet de rode ui niet mee te snijden!). Beleg de pita met wat witte kool, sambal, tzatzikki en de heerlijke zelfgemaakte gyros!

Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten in dit artikel zijn gesponsord:

Procureurlappen door Meatfish.nl
– Houtskool door ECHT
Kamado Joe Classic 3 door Kamado Joe

Kamado Joe, Echt en Meatfish bedankt!

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (2)

  1. Ga straks de gyros maken,heb jij er steeds de buitenkant afgesneden of gewoon bij de behaalde temp. Geheel er af gehaald?

    Reactie door Jules op 03-06-2022 om 07:30

    • We hebben het gesneden toen de hele gyros klaar was. Door het vet wordt het vlees ook niet droog dus dit kan prima.

      Reactie door Niels op 07-06-2022 om 18:57

Laat een reactie achter

ca. 2 uur

Benodigdheden

    Gyros voor 6-8 personen
    Gyros kruiden rub voor 1kg vlees
    • 2 tl paprikapoeder

    • 2 tl knoflookpoeder

    • 2 tl gemalen koriander

    • 2 tl gedroogde oregano

    • 2 tl komijn

    • 1 tl uienpoeder

    • 0,5 tl kaneel

    • Snufje chilipoeder

    • Snufje peper en zout

    Tzatziki
    • 250 gr. Griekse Yoghurt

    • 2 tenen knoflook

    • 150 gr. komkommer

    • 1 tl olijfolie

    • Paar druppels citroensap

    • Snufje dille

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Gegrilde ribeye steak met sjalottensaus

Een heerlijk stuk vlees met een smaakvolle saus

Bekijk recept play_arrow
Niels Cajun aardappelspiesje met spek en ui

Een heerlijk spiesje met aardappel, ui en spek!

Bekijk recept play_arrow
Niels Oosterse spareribs met gember-karamelsaus

De smaak van 5 spices en karamel laten je stralen!

Bekijk recept play_arrow