bbqproof.nl Recepten Vlees Gegrilde rib eye

Gegrilde rib eye

star_rate
Gegrilde rib eye

Ca. 20 min.

Ingredienten

Gegrilde rib eye

Gegrilde rib eye

Als ik uit eten ga zoek ik vaak als eerste naar dit vlees: rib eye! Als er één iconisch stuk vlees is om heerlijk te grillen op de BBQ is het dit wel! Dit prachtige vlees komt vanuit de rug van het rund en is, omdat het niet heel veel gebruikt is, lekker mals. Een van de belangrijkste redenen waarom juist ribeye zo geschikt is om te grillen is vet. In het midden van de steak vind je een kern van vet (een soort oog, vandaar rib EYE) en door het hele vlees is het zogenaamde intramusculaire vet te vinden. Dit type vet is gemarmerd door het spierweefsel heen en geeft enorm veel smaak. Maak je dus geen zorgen dat je hier nog iets van proeft straks. Het vet zorgt er juist voor dat het vlees in je mond zorgt voor een smaakexplosie van jewelste!

Nog een voordeel is dat het vlees al enorm smaakvol is van zichzelf waardoor je niet hoeft na te denken over de kruiding, peper en zout is eigenlijk al voldoende (dit is overigens geen verplichting, als je wilt experimenteren mag dat natuurlijk).

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 10 minuten

Haal ruim van te voren het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Je wilt namelijk niet dat het vlees dermate ‘schrikt’ van de hete temperatuur van het rooster. Strooi wat grof zeezout over de rib-eye. Dit zorgt dat je straks een krokant korstje krijgt op vlees!

Maak vervolgens je rooster goed schoon. We willen namelijk geen zwarte grillmarks maar lekkere krokante bruine. Schoonmaken gaat perfect met wat keukenpapier en olie. Zie hiervoor ons filmpje voor extra tips!

Stook je intussen BBQ op tot een temperatuur van ongeveer
230°C, flink heet dus!

Bereiding

Ca. 10 minuten

Als de BBQ op temperatuur is leg je de rib eye steaks direct boven de kolen. Als het vlees je toejuicht (sissend geluid) weet je dat je goed zit!

Let op! Mocht je vlammen krijgen sluit dan de deksel. Vlammen zien er stoer uit maar je wilt niet dat je vlees zwartgeblakerd van de BBQ komt.

Onze rib eyes wogen ongeveer 250g per stuk en waren +/- 2 cm dik. Wij hebben na ongeveer 3 minuten de steaks omgedraaid. Aanschouw nu de prachtige grillstrepen en krokante korst. Je wilt het liefst nu al je tanden in het vlees zetten maar nog even geduld!

Na nog een 3 minuten hebben we het vlees van de BBQ gehaald en onder een stuk aluminiumfolie laten rusten. Pak het vlees hierbij niet te strak in want dan verlies je het krokante korstje en dat is natuurlijk zonde. Wij hebben het dit maal op gevoel gedaan maar als je een kerntemperatuurmeterhebt haal je het vlees bij 52°C kern er af. Dan is je vlees perfect medium-rare.

Je moet nu een enorm lange periode van welgeteld 5 minuten het vlees laten rusten. Hierbij wordt je geduld echt op de proef gesteld maar je geduld zal worden beloond!

Verwijder na die lange vijf minuten de folie en snijd het vlees in dunne plakken. Bestrooi rijkelijk met zeezout en vers gemalen peper. Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

– Rib eye door Meatfish.nl

Bedankt!

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (10)

 1. Bedankt voor deze uitgebreide beschrijving. We hebben genoten! De ribeye gaat zeker vaker op de bbq!

  Reactie door Lesley op 07-11-2020 om 21:16

  • Dankje Lesley! Leuk om te horen. 🙂

   Reactie door Bastiaan op 09-11-2020 om 19:39

 2. Ik heb mijn rib eye’s 300 gr per stuk in de vriezer. Hoe lang van tevoren moet ik deze uit de vriezer halen?

  Reactie door Henk op 07-08-2020 om 11:11

  • Hoi Henk, ik zou deze zelf de avond van de voren in de koelkast leggen. Dan kan deze langzaam ontdooien.

   Reactie door Bastiaan op 10-08-2020 om 11:55

 3. Hoe heet stoken jullie de kamado op.

  Groetjes Ramona

  Reactie door Ramo a op 18-07-2020 om 18:32

 4. Hoi,

  Als je een runderribeye uit 1 stuk heb van ongeveer 2 kilo, hoe lang bereid je deze dan op de barbeque?
  of is dit niet mogelijk?

  Reactie door richard op 10-04-2020 om 08:50

  • Afhankelijk van je BBQ temperatuur onder andere. Maar over het algemeen mag je uit gaan van ongeveer een uur per kilo.

   Reactie door Niels op 13-04-2020 om 12:49

 5. Dat smaakte echt heerlijk. En dan in combinatie met een frisse couscoussalade erbij. Wat een heerlijke smaaksensatie.
  Jullie hebben echt goeie bbq ideen.

  Reactie door Erica Heek op 09-05-2018 om 20:36

  • Hoi Erica, dat horen we graag! Bedankt.

   Reactie door Bastiaan op 16-05-2018 om 07:33

Laat een reactie achter

Ca. 20 min.

Benodigdheden

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate