Gegrilde ribeye steak met sjalottensaus
ca. 60 min
Ingredienten
1 Ribeye steak van 600g
Peper en zout
4 sjalotten
200 ml runderbouillon
50 gr roomboter
2 tenen knoflook
Handje bloem
2 el olijfolie
50 ml rode wijn
Vlees
Sjalottensaus
Gegrilde ribeye steak met sjalottensaus
Gegrilde ribeye steak met sjalottensaus. We hebben het al vaker gezegd maar ribeye vinden wij het meest smaakvolle stukje rundvlees. De combinatie van zacht smaakvol vlees met de juiste hoeveelheid vet maken dit perfect om te grillen. En dat is ook precies wat we in dit recept gaan doen: een enorme ribeye grillen! Om het geheel compleet te maken serveren we een zelfgemaakte sjalottensaus er bij. Deze saus complementeert het gerecht en tilt het naar een hoger niveau! Dit recept hebben wij bereid op de Napoleon Freestyle 425. En dat doen we natuurlijk niet zo maar. Zoals we in onze unboxing-video hebben laten zien heeft de Napoleon een extra zijbrander die enorm heet wordt: de Sizzle Zone! Deze wordt zo enorm heet, ideaal om een steak me af te grillen.
Reverse sear ribeye
Omdat wij een flinke ribeye steak hadden van zo’n 600 gram hebben wij deze niet direct gegrild. Je hebt dan namelijk het risico dat je vlees aan de buitenkant doorbakken is en van binnen rauw. Om dit te voorkomen hebben wij de ribeye gegrild met de reverse sear methode. Hierbij gril je het vlees eerst indirect op gematigde temperatuur en gril je deze later af tot de gewenste kerntemperatuur. En wat is er beter te gebruiken voor het af grillen dan de Sizzle Zone!
Rundvlees en sjalottensaus
Bij het vlees serveren we een sjalottensaus. Deze saus is geïnspireerd op de sjalot- en uiensaus uit de Sausbijbel van Julius Jaspers . Wij hebben deze een beetje getweakt tot onze eigen sjalottensaus. Wij wisten vooraf niet hoe het zou uitpakken maar deze saus is echt een mega match met gegrild rundvlees. De structuur en smaak gaan echt heel goed samen met de steak. Dit sjalottensaus recept is dus een flinke aanrader voor bij een goed stuk vlees.
Bereiding
Voorbereiding
Ca. 30 minuten
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op ongeveer 180°C. Voor de constante temperatuur in de gasbbq hebben wij de twee buitenste branders aangezet en de middelste uit.
Snijd de sjalotten fijn. Doe de ene helft in ringen en de andere helft in kleine blokjes, dat heeft een lekkere structuur. Plet de knoflook en snijd fijn.


Zet een pan op het vuur en bak de sjalotten in de olie mooi glazig. Voeg de knoflook toe, roer goed door en voeg de roomboter toe. Als de roomboter is gesmolten, voeg je de rode wijn erbij en laat je het even zachtjes inkoken.
Strooi het handje bloem er al roerend door en laat even kort inkoken. Tot slot giet je de runderbouillon er bij en laat je de sjalottensaus rustig in koken tot hij de juiste dikte heeft.

Bereiding
Ca. 10 minuten
Bestrooi de ribeyesteak met zout en leg hem op de indirecte kant van de BBQ. Gril het vlees tot een kerntemperatuur van 48°C.


Ontsteek de Sizzle Zone van de Napoleon gas BBQ en laat de Sizzle Zone goed heet worden.
Gebruik je een kolen BBQ, steek hem dan even goed op voor een flinke grillsessie.
Leg het vlees op de Sizzle Zone en grill de steak ongeveer een minuut per kant. Je krijgt waarschijnlijk wat vlammen. Dat is voor een korte tijd niet heel erg, je maakt er het vet lekker krokant mee. Als je het te lang doet verbrandt het vlees en is het niet meer lekker, zonde. Verplaats dan het vlees een beetje.
Haal het vlees van de BBQ en laat dit ongeveer 10 minuten rusten onder een theedoek, hiermee behoud je het krokante laagje wat je net hebt gemaakt.

Bestrooi met peper naar smaak en serveer met de sjalottensaus. Eet smakelijk!

Disclaimer
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
– Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
– Kruiden en specerijen door Van Beekum Specerijen
Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Gemarineerde speklap op een broodje met coleslaw
De perfecte manier op een speklap te grillen

Hot & spicy pulled pork uit de Dutch Oven
Pittige pulled pork gerookt op de BBQ en gegaard in de DO

Oosterse spareribs met gember-karamelsaus
De smaak van 5 spices en karamel laten je stralen!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter