bbqproof.nl Recepten Vlees Gegrilde ossenhaas met miso jus

Gegrilde ossenhaas met miso jus

star_rate
Gegrilde ossenhaas met miso jus

Ca. 60 minuten

Ingredienten

  Ingrediënten
  • 1 kilo Ossenhaas

  Miso jus
  • 200 ml runderbouillon (gebruik een half blokje op 500 ml water)

  • 1 teen knoflook

  • 20 gr. roomboter

  • 0,5 el bloem

  • 3 tl sojasaus

  • 2 tl ketjap

  • 1,5 el bruine misopasta

  • 1/2 rode peper

Gegrilde ossenhaas met miso jus

Gegrilde ossenhaas met miso jus

Ossenhaas van de BBQ klinkt voor mij als muziek in de oren. Wanneer er ossenhaas geserveerd wordt, dan weet je dat het feest is. Ossenhaas is een delicaat stukje vlees en wordt geroemd door de malse structuur. Het smelt bijna weg op je tong. Geen wonder dat het ook in de allerbeste restaurants geserveerd wordt. Ook met deze ossenhaas met miso jus wordt genieten geblazen.

Wij gaan de ossenhaas met dit recept naar een nog hoger niveau brengen. Allereerst gaan wij de ossenhaas grillen, dat zou al genoeg zijn zou je zeggen. Maar nee, wij serveren bij de ossenhaas ook een miso jus. En met deze jus ga jij vriend en vijand verrassen. Ik durf te stellen dat dit jouw jus wordt dit jaar. Bij elk stuk vlees wat jij gaat bereiden komt deze miso jus op tafel. Deze jus is zo rijk en vol van smaak, je wilt je stukje ossenhaas blijven dopen in de jus. Serveer er ook maar wat brood bij, dan kan je aan het eind van het diner je bord helemaal schoonvegen. De ossenhaas gaan wij bereiden op de allernieuwste houtskool BBQ van Napoleon de Kettle Pro!Gegrilde ossenhaas met miso jus

De smaak van onze miso jus

Laten we eerst nog even de miso jus duiden. Want wat is miso precies? In ons recept gebruiken we bruine misopasta, deze pasta wordt gemaakt van een mengsel van gefermenteerde sojabonen en zout. Vooral in de Japanse keuken is miso onmisbaar, dit komt door het complexe umami-profiel, daarnaast is het ook hartig en zout. Ideaal om een gerecht mee op smaak te brengen.

Nu natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe smaakt deze miso jus? De smaak is dus vooral umami, dus hartig en zout. Dit zorgt er voor dat je de runderbouillon nog beter proeft. Het is eigenlijk een rundvlees jus alleen dan nog rijke en dieper van smaak. Je wilt de jus blijven eten. Om de jus nog interessanter te maken hebben we ook nog rode peper, ketjap en sojasaus toegevoegd. Wat een feest!

*Let op* Gebruik voor de jus een runderbouillon blokje en geen bouillon uit een pot. Doordat je we ook nog ketjap en soja toevoegen aan de jus is de kans groot dat de jus te zout wordt. Door een bouillon blokje te gebruiken kan je meer water toevoegen en heb je meer controle over de zoutgehalte.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 10 minuten

Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 180°C. En kook alvast 500 ml water voor de bouillon.

Bereiding

Ca. 50 minuten

We gaan de ossenhaas indirect grillen. Leg de ossenhaas in de indirecte zone (weg van de kolen) en sluit het deksel. Wij grillen deze tot een kerntemperatuur van ongeveer 50°C.

Smelt ondertussen in een pannetje de roomboter en fruit hierin kort de misopasta en rode peper. Giet de ketjap en sojasaus erbij en laat fruit nog een minuut mee. Gebruik een spatel om de misopasta goed te verdelen. Voeg als laatste de bloem toe en bak het gehaal nog even een minuut aan.

Giet nu 200 ml  runderbouillon erbij en laat inkoken tot een mooi gebonden jus.

Proef tussendoor de jus. Doordat je bouillon, soja en ketjap gebruikt kan de jus erg zout worden. Voeg dan eventueel wat suiker toe. Wanneer de jus goed is, giet je deze in een mooie schenk kan en zet je apart. Houd de jus wel een beetje warm.

Haal het vlees van de BBQ als deze op temperatuur is (bij ons duurde dit ongeveer 45 minuten). Laat dit een paar minuten rusten onder een theedoek.

Snijd mooie plakken van de ossenhaas (1 cm) en serveer direct met de heerlijke miso jus. Eet smakelijk!

Disclaimer

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
Napoleon Kettle Pro door Napoleon

Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons.

Bastiaan

BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Lees meer

Alle reacties (2)

 1. Top gerecht, scoor ik punten mee bij de familie

  Reactie door Robert op 04-05-2024 om 06:44

  • Wij ook Robert!

   Reactie door Niels op 06-05-2024 om 19:02

Laat een reactie achter

Ca. 60 minuten

Benodigdheden

  Ingrediënten
  • 1 kilo Ossenhaas

  Miso jus
  • 200 ml runderbouillon (gebruik een half blokje op 500 ml water)

  • 1 teen knoflook

  • 20 gr. roomboter

  • 0,5 el bloem

  • 3 tl sojasaus

  • 2 tl ketjap

  • 1,5 el bruine misopasta

  • 1/2 rode peper

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate