bbqproof.nl Recepten Vlees Gegrilde karbonade met satésaus

Gegrilde karbonade met satésaus

star_rate
Gegrilde karbonade met satésaus

Ca. 30 min.

Ingredienten

 • 2 (rib)karbonades

 • 2 tl. Uipoeder

 • 3 tl. paprikapoeder

 • 1 tl. knoflookpoeder

 • 1 tl. zout

 • 1/2 tl. chilipoeder

 • 1/2 tl. suiker

 • Zonnebloem olie

 • Satesaus (zelfgemaakt of uit zon bruine emmer)

Gegrilde karbonade met satésaus

Gegrilde karbonade met satésaus

Een karbonade. Hoe ‘classic’ wil je het hebben? Ik durf te beweren dat iedereen deze steak van het varken vroeger wel eens heeft gegeten. Lekker met jus, gekookte aardappels en sla. Heerlijk ouderwets! Echter is de karbonade met ons mee gegroeid. At je hem vroeger samen met je ouders rond de klok van zes, werd het later een ideale snack na het stappen, lekker met een klodder satesaus. Inmiddels zijn we wat ouder en zit het stappen er (helaas :) ) niet meer in maar onze smaak hebben we nog! Vanuit deze gedachte is dit gerecht geboren. Zie het als een soort ’trip down memory lane’! Super leuk!

We hebben voor ons gerecht gekozen voor ribkarbonades. Deze vinden wij het stoerst er uit zien. Je moet wel oppassen als je een ribkarbonade grilt. Deze is namelijk wat magerder dan bijvoorbeeld een karbonade uit de schouder. Als je hem te lang bakt wordt hij dus droger. Houd de kerntemperatuur daarom goed in de gaten.

Skillet

We hebben wel wat op te biechten. Voor dit gerecht hebben we een beetje vals gespeeld. Wij hebben de karbonade op de BBQ gegrild. Echter hebben we gebruik gemaakt van een zogenaamde skillet. Dit is een gietijzeren pan waarin je op mega hoge temperatuur kunt grillen. Het is dus niet helemaal een houtskool gegrilde steak maar dat mag de pret niet drukken! Deze karbonaadjes zijn lekkerrr! Niet normaal. Verder hebben wij ons iets verkeken op de dikte van de karbonades. Wij dachten ze lekker in de pan te bakken en klaar is kees. Maar daar waren ze te dik voor. Wij raden dus aan om bij dikke karbo’s eerst indirect te grillen en als laatste in de skillet.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 10 minuten

Bereid je BBQ voor om direct te grillen op hoge temperatuur (220°C). De voorbereiding is te simpel. Meng de kruiden met elkaar en bestrooi de karbonades rijkelijk met het mengsel. Voor de kruiding van de karbonade hebben we lekker ‘gejamd’ (stelletje BBQ hipsters dat we zijn).

We hebben simpelweg wat uipoeder, knoflookpoeder, chili, zout en paprikapoeder gemengd en tot slot wat suiker toegevoegd. Een simpele basisrub dus! Maar bij zoveel dingen geldt ook hier: less is more!

Je kan nu eventueel alvast de satesaus opwarmen of maken.

Bereiding

Ca. 15 min.

Laat je niet misleiden door de foto’s. Wij hebben ons iets verkeken op de dikte en hebben de karbonades eerst in de pan gebakken en daarna indirect. Voor het beste resultaat kan je dit beter omdraaien.

Dus grill de karbonades eerst indirect op het rooster. Doe dit tot een kerntemperatuur van 55 graden en haal ze van het rooster. Leg de skillet boven de kolen en laat deze goed heet worden.

Doe de olie in de pan. Zodra de olie heet is leg je de karbonades in de skillet. Geniet van het sissende geluid van bradend vlees. Keer na ongeveer 2 minuten de karbonades om.

Aanschouw nu de goudgele kleur van het gebakken varkensvlees. Het liefst wil je direct al je tanden er in zetten. Als het vlees een kerntemperatuur heeft van ongeveer 60 graden is het klaar. Een klein beetje rose is niet erg. Sterker nog, dit raden we zelfs aan!

Serveer de varkenssteaks met de satesaus en een lekker biertje. Wij raden bij dit gerecht een Duitse Weizen aan. De fruitige smaak past namelijk goed bij de pittige steak. Funfact: weizen slaat niet op de kleur van het bier maar op een belangrijk ingrediënt: namelijk tarwe!

Wil je niet te veel geld uitgeven aan lekkere biertjes? Dan is het slim om de bieraanbiedingen in de gaten te houden. Jumbo heeft een handige pagina waarop je precies kunt zien welke biertjes er bij de Jumbo in jouw buurt in de aanbieding zijn. Zo sla je jouw biertjes altijd voordelig in!
Eet smakelijk!

Disclaimer

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Jumbo Supermarkten.

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

Ribkarbonades van Meatfish.nl
Weber Master Touch Premium door Weber NL

Meatfish en Weber bedankt. :-)

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Nog geen berichten

Laat een reactie achter

Ca. 30 min.

Benodigdheden

 • 2 (rib)karbonades

 • 2 tl. Uipoeder

 • 3 tl. paprikapoeder

 • 1 tl. knoflookpoeder

 • 1 tl. zout

 • 1/2 tl. chilipoeder

 • 1/2 tl. suiker

 • Zonnebloem olie

 • Satesaus (zelfgemaakt of uit zon bruine emmer)

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Shortribs van de Weber Smokefire (pelletgrill)

De bekende runderribben 10 uur lang gegaard op de Smokefire.

Bekijk recept play_arrow
Niels MOINK Ball 2.0

Een leuke variatie op de alom bekende MOINK-ball!

Bekijk recept play_arrow