bbqproof.nl Recepten Vlees Flat iron steak

Flat iron steak

star_rate
Flat iron steak

Ca. 20 min.

Ingredienten

Flat iron steak

Flat iron steak

Flat iron steak klinkt echt als een stoer stuk vlees al zeg ik het zelf. Je ziet het jammer genoeg niet vaak op menukaarten staan. Terwijl het zo’n uniek stukje rundvlees is! Het is namelijk een hippe benaming voor de sukade. Jazeker! Sukade, oftewel grootmoeders draadjesvleesch! Vlees wat je normaal gesproken uren moet stoven om het eetbaar te krijgen is nu klaar binnen een paar minuten! Hoe leuk!
We smokkelen wel een beetje natuurlijk want sukade hoe wij het hier kennen, heeft een dikke zeen die het vlees bij elkaar houdt. Die is bij de flat iron steak weggesneden waardoor je een prachtige steak over houdt. Een steak met een platte en een bolle kant. Dan weet je ook gelijk waar de naam vandaan komt: to iron = strijken en de steak ziet er uit als een soort strijkijzer! Grappig he!

Voor een goede malse flat iron steak is het wel belangrijk een goed vleesras te gebruiken. Een te mager rund zoals je vaak bij de slager ziet is niet optimaal. Je kunt je slager beter vragen om een ras zoals Angus of Simmertaler. Deze bevatten meer vet en we weten is middels dat vet ‘vet lekker’ is!

Kleine kanttekening voor de gevoelige mensen onder ons: je eet flat iron steak rood, erg rood. Net als met bijvoorbeeld bavette wordt het vlees taai als je het verder gaart dan medium rare! Verder hoef je voor een mooie steak als deze niets anders te gebruiken dan peper en zout. Dan proef je de echte smaak van het vlees.

Bereiding

Voorbereiding

Ca. 10 minuten

Bereid je BBQ voor om direct te grillen op hoge temperatuur (220°C). Maak je rooster schoon met een borstel en vervolgens wat keukenpapier met olie. OP deze manier krijg je straks perfecte (bruine!) grillmarks!

Bestrooi de steaks met zout. Peper doen we straks pas want dit verbrandt en wordt bitter.

Bereiding

10 minuten

Leg de steaks recht boven de kolen. De deksel hoef je niet per se te sluiten want we draaien de flat iron steaks al snel om.

Na 3 minuten draai je het vlees voorzichtig om. Als het goed is gaat dit makkelijk (vlees plakt niet meer). Wacht anders nog eventjes. Aanschouw nu de prachtige bruine strepen op je vlees.

Na nog eens twee á drie minuten mag het vlees van de BBQ en laat je het een paar minuten rusten.

Snijd de steaks in dunne plakjes op de draad en bestrooi met zout en peper. Eet smakelijk!

Disclaimer

De volgende producten uit dit artikel zijn gesponsord.

Weber Master Touch Premium door Weber NL

Weber bedankt. :-)

Niels

Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Lees meer

Alle reacties (2)

  1. Bedankt Niels, ik ga het vanavond proberen! Zelf zou ik de buitenkant toch wat donkerder willen hebben. Is dat aan/af te raden?

    Reactie door Fons op 29-05-2020 om 13:21

    • Hi Fons, dat kan prima. Tip is om het vlees flink te zouten voordat je het grilt. Overigens zijn de foto’s behoorlijk licht. In het echt was het vlees wat donkerder

      Reactie door Niels op 31-05-2020 om 08:19

Laat een reactie achter

Ca. 20 min.

Benodigdheden

Gerelateerde video

Blijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen

star_rate

Vergelijkbare recepten

star_rate
Niels Koreaanse bulgogi sparerib

Ontdek de Koreaanse keuken met deze sparerib

Bekijk recept play_arrow
Bastiaan Dé klassieke BBQ burger

De lekkerste hamburger die je je kan bedenken!

Bekijk recept play_arrow