Dubbele smashburger van de BBQ vuurring
ca. 30 minuten
Ingredienten
150 gram riblappen gehakt
1 tl worcestersaus
1/2 theelepel zout
2 burger broodjes
4 plakjes jonge kaas
2 rode ui
2 el balsamico azijn
Paar blaadjes little gem
1 el bruine suiker
Plakjes augurk
Moesta BBQ ring of gietijzeren bakplaat
Spatel
Wok of pan
Smashburger
Overige
Dubbele smashburger van de BBQ vuurring
Een nieuwe hit in BBQ land; de smashburger. Een dunne burger die je op een gietijzeren bakplaat helemaal platdrukt (smasht). De eerste keer dat ik het zag, was ik verbijsterd. Dat doe je toch niet. Alle lekkere vetten en sappen druk je uit het vlees?! Toch blijf je nieuwsgierig, zou het het lekker zijn?
Nou ik kan je vertellen, het is een feestje! Het vet en de sappen die je uit het gehakt drukt, branden gelijk op de loeihete gietijzeren plaat. Het bekende maillard effect treedt hier gelijk in werking. Je krijgt een enorm knapperige korst met een mooie bruine kleur. Dit smaakt echt waanzinnig. De smaak heeft wel wat weg van de Mac Donalds burger (in positieve zin). Dit is ook een dunne burger en drukken ze plat op de grillplaat. Nu snap ik waarom.
De Moesta BBQ ring
Zo’n smashburger maak je dus op een bakplaat. Nu heeft Moesta-BBQ zo’n gietijzeren plaat in XL vorm. Namelijk een hele grote gietijzeren vuur ring waarmee je een ketel BBQ omtovert in een grote plancha (zie hier onze unboxing video). Door het grote oppervlakte ben je flexibel en kan je meerdere smashburgers tegelijk maken. Ook kan je net even wat extra druk zetten, wat soms op een kleine bakplaat lastig is. Daarnaast kan je in het midden van de vuurring een wok plaatsen. Zo is deze ring veel meer dan alleen een bakplaat.
Klassiek, simpel en super lekker
Om die heerlijke smaak van het gekarameliseerde rundvlees te proeven houden we de smashburger simpel. Less is more gaat zeker op voor deze dunne rundvlees burger. We willen namelijk die heerlijke smaak ervaren. Daarom gebruiken we alleen een beetje little gem sla, burgersaus en gekarameliseerde ui. De burger houden we dun, zodat we deze goed kunnen platdrukken.
Bereiding
Voorbereiding
ca. 20 minuten
Plaats de ring op de BBQ en steek de BBQ aan. Laat de ring goed heet worden. Als de ring heet is, smeer je licht in met arachideolie.
Meng het gehakt met de worcestersaus en zout. Maak er 4 balletjes van en zet apart.
Snijd de ui in halve ringen en leg apart. Snijd ook alvast de broodjes doormidden. Houd alles bij de hand.


Bereiding
ca. 10 minuten
Als eerste gaan we de rode uien karameliseren. Plaats de wok boven het vuur en fruit de ui aan in de olie. Na 5 minuten voegen we de balsamico azijn en suiker toe. Laat nog een minuutje pruttelen en rooster de broodjes op de vuurring. Haal ondertussen de wok van de wokkroon en zet op de vuurring zelf. Dan verbranden de uien niet en blijven ze warm.



Leg de balletjes gehakt op de hete BBQ ring. Druk de balletjes goed plat met een spatel. Als je alle vier platgedrukt hebt, druk je alle burgers nog eens goed na. Na ongeveer 3 minuten draai je de burger om. De burger heeft dan een super mooie bruine korst. Is dat nog niet het geval, laat hem dan nog even liggen.


Leg de plakjes jonge kaas op de burger en plaats de wok met uien weer op de wokkroon. Als de kaas gesmolten is, beleg je de broodjes.
Begin met het broodje, de burgersaus, paar blaadjes little gem en dan 2 burgers. Als laatste nog een grote schep met gekarameliseerde uien.


Eet smakelijk!

Disclaimer
De volgende producten in deze video zijn gesponsord:
– BBQ vuur ring door Moesta BBQ
– Riblappen gehakt van Meatfish.nl
– ECHT houtskool door ECHTgoed
ECHT en Moesta bedankt!
Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!
Lees meerBlijf op de hoogte van al onze recepten, tips en BBQ-avonturen
Vergelijkbare recepten
star_rate
Indische shortribs van de BBQ
Met dit spektakelstuk maak je van jouw BBQ echt een feest!

De klassieke 3-2-1 Spareribs
De klassieke spareribs volgens de 3-2-1 methode!
Nog geen berichten
Laat een reactie achter